Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Νέος τρόπος είσπραξης των ασφαλίστρων από τον ΕΛΓΑ


Τεκμαρτό σύστημα για την πληρωμή των εισφορών στον ΕΛΓΑ μπαίνει σε ισχύ από φέτος. Όπως προβλέπει ο νέος νόμος για την ασφάλιση της παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου (ν3877/10), αν οι αγρότες δεν πληρώσουν τις εισφορές τους, όχι μόνο δεν θα πάρουν αποζημίωση, αλλά «τα χρέη τους» θα βεβαιώνονται στην Εφορία.
Μπορεί λοιπόν στο εξής και για τα τιμολόγια που εκδίδονται από 1-1-2011 να καταργείται η παρακράτηση εισφοράς 3% στη φυτική παραγωγή και 0,5% στο ζωικό κεφάλαιο επί των τιμολογίων αγοραπωλησίας αγροτικών προϊόντων, πλην όμως με το νέο σύστημα που τυπικά ισχύει από 1-1-2011, οι εισφορές θα πληρώνονται από τους ίδιους τους παραγωγούς, ακόμη και μέσω συμψηφισμούς τους από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, εφόσον δώσουν οι ίδιοι τη σχετική συγκατάθεση.
Στις διευκρινίσεις που ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΛΓΑ αναφέρεται ότι όσοι αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην ΑΤΕbank τότε «η καταβολή θα γίνεται είτε τοις μετρητοίς (στον ΕΛΓΑ) είτε με εκχώρηση απαιτήσεών τους από το δημόσιο, όπως η επιστροφή ΦΠΑ, η ενιαία ενίσχυση, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κ.λπ.». Στην πράξη οι αγρότες θα κληθούν να εξουσιοδοτήσουν την τράπεζα να παίρνει από τις επιδοτήσεις τους το ποσό της εισφοράς τους για τον ΕΛΓΑ.
Ως προς το ύψος των εισφορών, αυτές καθορίζονται με βάση τον νέο νόμο σε ποσοστά:
- 4% για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής.
- 3% για τους ελαιώνες, το ελαιόλαδο και τις ελιές
- 0,75% για το ζωικό κεφάλαιο.
- 0,5% για προϊόντα που παράγονται σε «ελεγχόμενο περιβάλλον», δηλαδή θερμοκηπιακού τύπου καλλιέργεια.
Το ποσό των εισφορών θα υπολογίζεται με βάση τα στρέμματα ή τα δέντρα που δηλώνουν οι αγρότες (δήλωση ΟΣΔΕ), με τη μέση παραγωγή σε επίπεδο νομού και με την αξία του παραγόμενου προϊόντος (σ.σ.: εκκρεμεί η σχετική υπουργική απόφαση).
Πέραν αυτών εισφορά θα πληρώσουν και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δηλώνουν συνολικό εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο όριο (πάνω από 12.000 ευρώ). Η «γενική» αυτή εισφορά ορίστηκε στο 2% επί του εισοδήματος που προέρχεται από τις γεωργικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα ένας δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος που δηλώνει εισόδημα 25.000 ευρώ και από αυτά τα 4.000 ευρώ προέρχονται από γεωργική δραστηριότητα, θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 2% ήτοι 80 ευρώ, στον ΕΛΓΑ. Η πληρωμή θα γίνεται αυτόματα με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates