Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Εργάτες γης στα χωράφια τους

Ο εμφύλιος που φοβάται η κυβέρνηση μπορεί να μην προέλθει από την ένοπλη βία ακραίων στοιχείων αλλά από την διαμάχη των βουλευτών της επαρχίας εναντίον βουλευτών της Αθήνας.

Οι μεν πρώτοι αδυνατούν να αναλογιστούν τι θα σημάνει η ψήφιση της φορολογίας στα αγροτεμάχια, οι δε δεύτεροι ο φόρος σε οικόπεδα, ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Επί της ουσίας πρόκειται για μια ακόμη κοινωνική διαίρεση στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού, ανάλογη με εκείνη μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων.

Εκείνο που ανάβει φωτιές στους βουλευτές της επαρχίας είναι το ποσό που προσδοκά το Οικονομικό επιτελείο να εισπράξει μέσα στο 2014 από τη φορολόγηση αγροτεμαχίων, το οποίο ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ. Αν αναλογιστούμε ότι τα καλλιεργούμενα στρέμματα στη χώρα μαζί με τους βοσκότοπους δεν υπερβαίνουν τα 40 εκατομμύρια (48 μαζί με τους δημόσιους βοσκότοπους) τότε αναλογεί φόρος κατά μέσον όρο 17,5 ευρώ ανά στρέμμα.

Αυτός απέχει πολύ από τα 1,5 έως 2,5 ευρώ που αρχικά φαίνεται να συμφώνησε το οικονομικό επιτελείο. Δοθέντος ότι από το 2015 που θα εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ η μέση επιδότηση ανά στρέμμα θα είναι στα 35 με 40 ευρώ, τότε αυτό σημαίνει ότι το 50% της επιδότησης θα πρέπει να αποδίδεται ως φόρος. Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα 600 εκ. ευρώ οφειλές προς τον ΟΓΑ τις οποίες φιλοδοξεί να τις εισπράξει μέσω των επιδοτήσεων η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται αυτές τις ημέρες.

Ο στόχος είναι προκειμένου να τηρηθεί η κοινοτική νομοθεσία, να μην παρακρατούνται τα ποσά αυτά για φόρους και εισφορές από επιδοτήσεις, αλλά λίγο πριν την είσπραξη της ενιαίας ενίσχυσης ο αγρότης, ή κατά τη σύνταξη του ΟΣΔΕ, προκειμένου να φαίνεται στο σύστημα ως δικαιούχος να προσκομίζει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Οι βουλευτές της επαρχίας βέβαια δηλώνουν ότι ο υπουργός τους μίλησε για προσδοκώμενα έσοδα 240 εκατομμύρια ευρώ από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων ( όπου ο μέσος φόρος ανά στρέμμα ανέρχεται στα 6 ή 8 ευρώ, ανάλογα με το αν ληφθούν υπόψη 30 ή 40 εκατομ. στρέμματα) τα οποία επίσης θεωρούν υψηλά. Όλα αυτά βέβαια μικρή σημασία έχουν αφού τα συγκεκριμένα νούμερα είναι που δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προς την τρόικα και αυτά συνήθως τηρούνται απαρέγκλιτα. Άλλωστε το μήνυμα που διαρρέει είναι «ήρθε η ώρα να πληρώσουν και οι αγρότες για την κρίση και όχι μόνον οι αστοί».

Πάντως τις ημέρες αυτές το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο όπου η φορολογία στα αγροτεμάχια θα κλιμακώνεται με βάση τις επιδοτήσεις που προκύπτουν από τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και φυσικά με διαφορετικούς συντελεστές για τα ξηρικά και τα αρδευόμενα χωράφια και διαφορετικούς για τις αροτραίες και τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Είναι προφανές πως από τη στιγμή που εξαιρέθηκαν στάβλοι, μαντριά και αποθήκες το βάρος θα πέσει στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, ενώ πιθανότατα η επιβάρυνση να είναι κλιμακωτή προς τα πάνω (από τα 150 στρέμματα και άνω) για τους ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων.

Για το οικονομικό επιτελείο ο στόχος είναι από τα 3,5 δις ευρώ του ΕΝΦΑ (Ενιαίου Φόρου Ακινήτων) για το 2014 να εισπραχτούν τουλάχιστο 2,8 με 2,9 δις ευρώ και το αναλογούν ποσό για τους αγρότες είναι τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Επί της ουσίας δηλαδή το 1/3 των ετήσιων επιδοτήσεων (συνολικά 2,1 δις ευρώ) να αποδίδονται ως φόρος για την κατοχή γης. Αν συνυπολογιστούν και οι άλλες επιβαρύνσεις των αγροτών (αύξηση εισφορών υπέρ ΟΓΑ, μείωση επιστροφής ειδικού φόρου πετρελαίου και ΦΠΑ, αύξηση φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια κλπ) τότε το συνολικό ποσό που αφαιρείται από τον αγροτικό τομέα σύμφωνα με μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ, υπερβαίνει τις ετήσιες επιδοτήσεις.

Επί της ουσίας δηλαδή ο ελληνικός αγροτικός τομέας θα είναι ο μοναδικός μη επιδοτούμενος παγκοσμίως… Οι φόβοι πλέον στον αγροτικό κόσμο είναι πως και η αξία της γης- λόγω της υπερφορολόγησης- θα απαξιωθεί, όπως συμβαίνει και με τα αστικά ακίνητα και θα συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων κεφαλαιούχων, ενώ οι ίδιοι θα γίνουν εργάτες γης στα χωράφια τους…


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates