Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Σε απόγνωση όσοι επένδυσαν σε φωτοβολταϊκά -νιώθουν ότι πιέζονται για να… πουλήσουν

Τους κάλεσαν να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια… και αντιμετωπίζονται ως «αποδιοπομπαίοι τράγοι» - «Μας εξαπάτησαν», τονίζουν σήμερα οι χρεωμένοι αγρότες - Προειδοποίηση για σκληρές κινητοποιήσεις από τον Αγροτικό Σύλλογο Φωτοβολταϊκών Ηπείρου

Για εξαπάτησή τους από την επίσημη πολιτεία κάνουν λόγω μέσω των Συλλόγων τους οι αγρότες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «πράσινης ενέργειας» και τοποθέτησαν φωτοβολταϊκά στα χωράφια τους. Στην Ήπειρο έχουν ανταποκριθεί στην τότε πρόσκληση του αρμοδίου υπουργείου περί τους 250 αγρότες έχοντας τοποθετήσει φωτοβολταϊκά σε συνολική έκταση 700 με 800 στρεμμάτων. Σήμερα ο Αγροτικός Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Ηπείρου σε συνεργασία με τους αντιστοίχους της χώρας επιδιώκει να εισακουστούν τα αιτήματα των χρεωμένων στις τράπεζες αγροτών για όσα έχουν μεταβληθεί στις αρχικές κατευθύνσεις του προγράμματος και όσα έχουν δρομολογηθεί από πλευράς κυβέρνησης, ειδάλλως προειδοποιούν ακόμη και με κινητοποιήσεις.


«Δεν θα υπολογίσουμε αν είναι τουριστική περίοδος, εξεταστική περίοδος ή ό,τι άλλο» προειδοποίησε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Ηπείρου Ιωάννης Παππάς, ο οποίος εξήγησε ότι η κατάσταση για τους αγρότες που ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση του τότε πρωθυπουργού μαζί με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για ένταξη στο πρόγραμμα, σήμερα βρίσκονται σε δεινή θέση και την ίδια στιγμή δεν εισακούεται το βασικό αίτημά τους να μην επιβάλλεται φόρος έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου αλλά επί των καθαρών κερδών και ας είναι και μεγαλύτερος του 30%. «Ας μην μας μένει τίποτα αλλά όχι να χρεωνόμαστε κι από πάνω με ποσό περί τα 10.000 ευρώ το χρόνο», είπε ο ίδιος.

Συγκεκριμένα ο κ. Παππάς, ανέφερε ότι για κάθε αγρότη που τελικά εντάχθηκε στο πρόγραμμα το κόστος της επένδυσης έφτασε περί τα 250.000 ευρώ. Αυτό έγινε μέσω τραπεζών, και όπως δήλωσε, κόστισε παραπάνω σε κάθε αγρότη κατά 30% τουλάχιστον από τις τιμές της αγοράς, διότι οι τράπεζες συνεργάζονταν με συγκεκριμένες εταιρίες και δεν ενέκριναν την πρόταση επένδυσης αν δεν αναλάμβαναν εκείνες το έργο και ο δανεισμός των αγροτών έγινε με επιτόκια αρκετά υψηλά (10 και 12%). «Αυτό ήταν κάτι που γνωρίζαμε εξαρχής. Κάνοντας ωστόσο τους υπολογισμούς μας και με δεδομένες τις δύσκολες εποχές στις οποίες βρισκόμαστε προχωρήσαμε για ένα κέρδος ετησίως στα 7.000 με 8.000 ευρώ. Όμως τα δεδομένα άλλαξαν έτσι, που να μπαίνουμε μέσα πλέον ετησίως κατά τουλάχιστον 10.000 το χρόνο και ταυτόχρονα να μην μπορούμε να πάρουμε καλλιεργητικό δάνειο, καθώς λόγω υψηλού δανεισμού είμαστε αποκλεισμένοι πλέον απ’ όλες τις Τράπεζες».

Οι μεταβολές που τους έριξαν έξω 



ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Με όσο το δυνατόν πιο απλό τρόπο ο κ. Παππάς, εξήγησε τι μεταβολές υπάρχουν σήμερα και έχουν οδηγήσει σε απόγνωση όλους τους αγρότες που «φύτεψαν» φωτοβολταϊκά. Ανέφερε λοιπόν ότι τα αγροτικά φωτοβολταϊκά είναι ισχύος μέχρι 100 MW και η απόδοσή τους είναι 145 κιλοβατώρες. Ο ετήσιος τζίρος αυτών είναι 55.000 ευρώ, εκ των οποίων 40.000 έως 41.000 ευρώ το χρόνο πάνε στην τράπεζα για το δάνειο. Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβληθεί έκτακτη εισφορά 30% επί του τζίρου σημαίνει ότι ετησίως πλέον πρέπει να πληρώνουν 18.000 ευρώ.

Το χειρότερο όλων είναι ότι αυτό το ποσό θεωρείται και υπαρκτό εισόδημα και φορολογείται κιόλας δηλαδή πληρώνουν και φόρο 5.000 ευρώ το χρόνο για το ποσό αυτό που δίνουν ως έκτακτη εισφορά. Να υπολογιστεί και ότι φορολογούνται για όσα αποδίδουν στο δάνειο φτάνουν περί τα 10.000 ευρώ ετησίως σε φόρο. Ακολούθως όμως αν κάνουν φορολογική δήλωση πρέπει να πληρώσουν περί τα 7.500 ευρώ φόρο για μια επένδυση που δεν έχουν αποσβέσει και όπως καταλήγει ο κ. Παππάς στην συζήτηση που είχαμε μαζί του: «Δεν έχουμε κάνει φορολογικές δηλώσεις διότι να κάνουμε πρέπει να πληρώσουμε και 7.500 με 8.000 ευρώ φόρο όμως δεν τα έχουμε αυτά τα χρήματα».

Το βασικό αίτημα

Προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φωτοβολταϊκών της χώρας έχουν ένα βασικό αίτημα που μεταφέρουν προς την κυβέρνηση: Να μην τους επιβάλλεται η έκτακτη εισφορά του 30% επί του τζίρου, φτάνοντας στα 18.000 ευρώ ετησίως κάτι που φορολογείται μετά και ως εισόδημα. «Ζητάμε να μας βάλουν ακόμη και μεγαλύτερο ποσοστό έκτακτης εισφοράς να αυτό επιθυμούν αλλά επί των καθαρών κερδών. Ας μην μας μείνει τίποτα αλλά όχι να μας βάζουν και μέσα κατά 10.000 ευρώ το χρόνο», τόνισε ο κ. Παππάς, ο οποίος πρόσθεσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο όταν σε πρόσφατη ημερίδα στην Άρτα για τα αγροτικά θέματα είχε έρθει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και τον είχε συναντήσει για το θέμα αυτό, η απάντηση που έλαβε ήταν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, γιατί συγκεκριμένα ο ίδιος είπε πως ο υπουργός τους ανέφερε: «Καλά δεν ήσασταν με τις καλλιέργειες τί τα θέλατε τα φωτοβολταϊκά;», προσθέτοντας ότι «αγνοούσε δηλαδή ο υπουργός ότι επρόκειτο για πρόσκληση της τότε κυβέρνησης την οποία μάλιστα είχαν κάνει από κοινού ο πρωθυπουργός της χώρας και η αρμόδια υπουργός καλώντας τους αγρότες να επενδύσουν στην πράσινη ανάπτυξη;».

Θέλουν να πουλήσουμε

Ο πρόεδρος για την Ήπειρο, μετέφερε και την υπόθεση που σήμερα κάνουν όλοι οι Αγρότες με φωτοβολταϊκά στην χώρα και στην Περιφέρεια μας, ότι δηλαδή η επιβολή όλων αυτών των μεταβολών γίνεται με σκοπό να πουληθούν όλες οι επενδύσεις και να περάσουν στα χέρια μεγάλων εταιρειών. «Σε αυτό συγκλίνουν και οι συζητήσεις που γίνονται πλέον σε επίπεδο κυβέρνηση και υπουργείων, για αλλαγή του κανονισμού που υπήρξε αρχικά, σύμφωνα με τον οποίων δεν μπορούσε να υπάρξει μεταβίβαση της επένδυσης πριν την παρέλευση πενταετίας. Όμως πλέον συζητούν για αλλαγή ώστε να μπορούν να μεταβιβαστούν και σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημά μας για το αν υπάρχουν προς τους εγκλωβισμένους οικονομικά σήμερα αγρότες «κρούσεις» από πλευράς εταιρειών για να αγοράσουν, ο ίδιος απάντησε «καθημερινά και πολλές». Γι’ αυτό όπως επανέλαβε βρίσκεται και ο Αγροτικός Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Ηπείρου διαρκώς σε συνεννόηση και συνεργασία και με τον αντίστοιχο Λάρισας και Σερρών επιδιώκοντας διάλογο με τα συναρμόδια υπουργεία, ενέργειας και οικονομικών, καθότι με το Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει υπάρξει κανένα αποτέλεσμα και αν δεν δοθεί λύση θα προχωρήσουν ακόμη και σε κινητοποιήσεις. Άλλωστε ο κ. Παππάς περιγράφει πως η κατάσταση είναι τραγική και όσοι θέλησαν να επενδύσουν τότε, σήμερα είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι, αφού ακόμη και οι τράπεζες δεν έδιναν καλλιεργητικό δάνειο, οπότε όπως είπε «για να καλλιεργήσουμε χρεωθήκαμε σ’ όλο τον κόσμο. Χρωστάμε τα πάντα στην αγορά και περιμένουμε το Σεπτέμβριο να τους ξεχρεώσουμε…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates