Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ


Η Ένωση Νέων Αγροτών εδώ και 2 χρόνια περίπου ρώτησε τους δημότες της Πρέβεζας εάν συμφωνούν να γίνει αγορά αγροτών (λαϊκή αγορά που να συμμετάσχουν μονό αγρότες παραγωγοί ) και η απάντησή τους ήταν θετική όπως προκύπτει και από τις υπογραφές τους που υπερβαίνουν τις 1200 σε ειδικό φυλλάδιο που έχει η Ε.Ν.Α.

Σήμερα στην Ελλάδα οι μόνες γνήσιες Αγροτικές Αγορές, όπως σε όλη την Ευρώπη (όπου ονομάζονται Farmers Market, και τις προσεγγίσαμε κατά την επίσκεψη Μελέτης της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Οκτ 2010) είναι οι Αγορές Βιοκαλλιεργητών, με αυτοέλεγχο προσαγόμενων προϊόντων από τις Ενώσεις Βιοκαλλιεργητών και οριοθέτηση, χώρου και τρόπου λειτουργίας, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι Αγροτικές αγορές είναι μια νέα μορφή αγοράς αυτοτελούς και ανεξάρτητης από κάθε άλλη μορφή αγοράς , όπου συμμετέχουν παραγωγοί και κάθε ένας διαθέτει τα πιστοποιημένα ποιοτικά ιδίας παραγωγής προϊόντα , πρωτογενή ή μεταποιημένα που υποστηρίζει η θεσμική συνδικαλιστική οργάνωση (Ν3147/2003, άρθρο 20 ) Πανελληνιά Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) και επιθυμεί την θεσμοθέτηση της από την βουλή των Ελλήνων .

Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας συμμετείχε στην 1η πειραματική αγροτική αγορά της Ελλάδας στην κουλούρα Ημαθίας με νέους αγρότες βλέποντας την θετική απήχηση που είχε στους καταναλωτές.

Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες μας σε συνεργασία με τον δήμο Πρέβεζας τον Δήμαρχο Κύριο Μπαϊλη και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κύριο Κατσιπανέλη αλλά και την Π.Ε Πρέβεζας με τον Αντιπεριφερειάρχη Κύριο Ιωάννου και τον αρμόδιο προϊστάμενο Κύριο Κανιώρη οι προσπάθειες ήταν άκαρπες χωρίς να ευθύνονται όλοι οι παραπάνω αλλά γιατί η κεντρική εξουσία (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δ. Μακεδονίας ) και η προηγούμενη κυβέρνηση , καθώς ακυρώσαν την 1η φορά ψηφισμένο κανονισμό του Δ.Σ του Δήμου Πρέβεζας και την 2η φορά με εγκύκλιο του Υ.Π.Ε.Κ.Α την αρμοδιότητα των δήμων να δημιουργούν αρμόδιες επιτροπές για την λειτουργία της λαϊκής αγοράς και την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια Ηπείρου και την αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου & Δυτ. Μακεδονίας . Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερεί η λαϊκή αγορά , με τον κανονισμό της οποίας οποία δεν συμφωνούμε, γιατί σύμφωνα μ΄ αυτόν θα συμμετάσχουν κατά 45 % επαγγελματίες μικροπωλητές αγροτικών προϊόντων, 45% αγρότες παραγωγοί και 10% μικροπωλητές διαφόρων ειδών από ολόκληρη την Ελλάδα και οι τιμές θα είναι ισάξιες με τις τιμές των εμπορικών καταστημάτων της πόλης μας . Με την δημιουργία αυτής λοιπόν της λαϊκής αγοράς και τον συγκεκριμένο κανονισμό θίγονται άμεσσα οι επαγγελματίες μανάβηδες της πόλης μας αλλά και οι παραγωγοί της . Επίσης στην Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα στον Δήμο Αγρινίου δημιουργήθηκε Αγροτική αγορά μόνο με παραγωγούς παρά το γεγονός ότι σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία λειτουργούν κανονικές λαϊκές αγορές αλλά και με παράδειγμα τα κινήματα αγροτών παραγωγών που έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα ( κίνημα πατάτας , αγροτικές αγορές , κινήματα πολιτών για την στήριξη των αγροτών χωρίς μεσάζοντες κλπ) .

Κάποιοι λοιπόν προσπαθούν προεκλογικά να εκμεταλλευθούν την όλη κατάσταση και θέλουν να δημιουργήσουν λαϊκή αγορά με τους δικούς τους όρους χωρίς να έχουν ενημερώσει την Ε.Ν.Α Πρέβεζας που ασχολείται με το θέμα αυτό πάνω από 2 χρόνια και ο στόχος της είναι να αυξήσει το εισόδημα των νέων αγροτών αλλά και όλων των αγροτών της Π.Ε Πρέβεζας.

Βλέποντας όλα τα παραπάνω οι παραγωγοί της Πρέβεζας έχουν έρθει στο χείλος του γκρεμού είναι χρεωμένοι στις τράπεζες δεν μπορούν να πωλούν τα αγροτικά προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές όταν τα ίδια τα βλέπουν στα ράφια της πόλης μας σε τιμές 3 , 4 η και 5 φορές επάνω από την τιμή στο χωράφι.

Με την ελπίδα λοιπόν ότι θα στηρίξετε τους νέους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα που έχει άμεση ανάγκη αυτή τη δύσκολη στιγμή και έπειτα από συνεχιζόμενες συναντήσεις της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας με παραγωγούς της Π.Ε. Πρέβεζας πήραμε την απόφαση:

Να δημιουργήσουμε πειραματική Αγροτική Αγορά στην Δ. Ε. Πρέβεζας σε ιδιωτικό χώρο με προσωρινό κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο :


1) θα συμμετέχουν μονό αγρότες παραγωγοί που θα έχουν ατομική άδεια παραγωγού σε ισχύ από τις αρμόδιες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης .


2) Η ‘Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους φορείς ( παραγωγούς ,διοίκηση, συνεταιρισμούς ) να δημιουργήσει ελεγκτική επιτροπή η οποία θα ελέγχει τους παραγωγούς και την παραγωγή τους για να μπορούν να συμμετέχουν στην αγροτική αγορά.

3)Την δημιουργία συλλόγου αγροτικής αγοράς και εκλογή νέας διοίκησης και τεχνικού συμβούλου που σε συνεργασία με την Ε.Ν.Α. Πρέβεζας να συμβάλει στην καλύτερη διοίκηση & λειτουργία της αγοράς .

4) Οι τιμές λιανικής πώλησης των αγροτικών προϊόντων θα καθορίζονται από τους παραγωγούς σε συνεργασία με την νέα διοίκηση της Αγροτικής Αγοράς και τους συνεταιρισμούς ώστε να μην είναι ισάξιες με τις λαϊκές αγορές η τα εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν σε ολόκληρη την Ελλάδα.

5) Η έδρα της αγροτικής αγοράς να είναι σε υπαίθριο ιδιόκτητο χώρο ή εκμισθωμένο από την Ε.Ν.Α. Πρέβεζας .

6) Η αγροτική αγορά να γίνεται μια φορά την εβδομάδα στην πόλη της Πρέβεζας με την δυνατότητα να επεκταθούν σε ολόκληρη την Π.Ε. Πρέβεζας και στους δήμους Ζηρού και Πάργας .

7)Το ωράριο λειτουργίας της αγοράς θα είναι κάθε Σάββατο από τις 6:30 έως τις 14:30

8) Το ποσοστό ξένων παραγωγών από άλλες περιφέρειες θα είναι 20% επί του συνόλου των παραγωγών της Π.Ε Πρέβεζας

Και μην ξεχνάμε ότι είμαστε η μοναδική πρωτεύουσα Νομού η οποία δεν έχει καν δημοτική αγορά.

Ξεκινάμε σύντομα σε ιδιωτικό χώρο και είμαστε βέβαιοι ότι ο συμπολίτης μας και καταναλωτής της Πρέβεζας θα αγκαλιάσει με τη στήριξή του τη Νέα Αγροτική Αγορά με στόχο τη οικονομία των αγορών του αλλά και την προμήθεια αγνών , φρέσκων και ποιοτικών προϊόντων στις καλύτερες τιμές κάνοντας πράξη το ¨από το χωράφι στο ράφι¨ .

Για την Ε.Ν.Α Πρέβεζας

        Ο πρόεδρος
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΡΑΒΑΝΟΣ
ΤΗΛ 6974111252  enaprevezas@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates