Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ξεκίνησε η συγκομιδή ακτινιδιών στην Άρτα

Νικ. Γκίζας: «Οι τιμές φέτος βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα»

Ξεκίνησε η συγκομιδή της κύριας ποικιλίας ακτινιδιών (Hayward) μετά από τις σχετικές αποφάσεις των κατά τόπους ΔΑΟΚ. Η χώρα μας με βάση τον Κανονισμό της ΕΕ (1031/2014), σχετικά με τα μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο, έχει τη δυνατότητα να αποσύρει, με «εξυπηρέτηση κατά προτεραιότητα», συνολικά 28.475 τόνων φρούτων (ακτινίδια, δαμάσκηνα και επιτραπέζια σταφύλια).

Το ερώτημα είναι ποιες Ομάδες Παραγωγών ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν στη χώρα μας τη διαδικασία της απόσυρσης. Το ανώτατο ποσό στήριξης για δωρεάν διανομή ακτινιδίων είναι στα 29 λεπτά/κιλό. Η πλειοψηφία των παραγωγών στη χώρα μας δεν διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους και αναγκάζεται να πουλάει το προϊόν όταν ολοκληρώσει τη συγκομιδή.

Η τιμή παραγωγού έχει πέσει στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ ακούγονται τιμές ακόμη και για 28 λεπτά.

Πέρσι οι τιμές έφταναν στα 40 ακόμη και στα 50 λεπτά για τα πρώτης ποιότητας. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας - Φιλιππιάδας, κ. Νικόλαος Γκίζας, δήλωσε ότι «φέτος η παραγωγή ακτινιδίων στην περιοχή μας εκτιμώ ότι θα κυμανθεί στους 25 - 30 χιλιάδες τόνους. Ένα ποσοστό περίπου 40% αυτής της παραγωγής εξαγόταν στη Ρωσία και το υπόλοιπο κυρίως προς την Κεντρική Ευρώπη. Οι τιμές φέτος βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Οι παραγωγοί έχουν μεγάλη «πίεση», αφού θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη συγκομιδή μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Αποθηκευτικούς χώρους δεν έχουν και αναγκάζονται να πουλάνε σε χαμηλές τιμές και κάποιοι αυτό το εκμεταλλεύονται.

Έχουμε ξεκινήσει να αναζητάμε ιδρύματα για να προχωρήσουμε σε απόσυρση αλλά περιμένουμε ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την όλη διαδικασία της δωρεάν διανομής.

Ελπίζω η απόσυρση να εκτονώσει κάπως την αρνητική εικόνα της αγοράς»

ΠΗΓΗ: maxitisartas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates