Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Τζανέτος Καραμίχας: Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο που διαλύει το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας.


Το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς συνιστά προσβολή άνευ προηγουμένου για το συνεταιριστικό κίνημα, καθώς οδηγεί σε πλήρη κρατικοποίησή τους, τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας, σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Συνομοσπονδία σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ ζήτησε εκ νέου την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου, καθώς όπως είπε οδηγεί ουσιαστικά σε διάλυση ακόμη και υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις, καταργεί τη δεύτερη βαθμίδα του συνεταιριστικού κινήματος και μας φέρνει πολλά χρόνια πίσω, ενώ ευνοεί φαινόμενα διχόνοιας μεταξύ των οργανώσεων και των μελών τους, ανθρώπους και φορείς, που αποτελούν τον κυρίως παραγωγικό ιστό της χώρας.
Ο κ. Καραμίχας άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο, για το γεγονός ότι για να γίνει πράξη θα πρέπει να υπογραφούν 18 υπουργικές αποφάσεις και δυο προεδρικά διατάγματα, ενώ τόνισε ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ θα προσφύγει στα διεθνή συνεταιριστικά Όργανα.
Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, μας νομιμοποιεί απόλυτα να ζητάμε την απόσυρσή του, σημείωσε ο κ. Καραμίχας, αναφερόμενος στη χθεσινή δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία διαβούλευσης.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στη συμβολή του συνεταιριστικού κινήματος, μέσω της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων, στην γρήγορη και αποτελεσματική πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων στους παραγωγούς, ενώ διαχειρίζεται το ¼ της αγροτικής παραγωγής.
Όσον αφορά στην αναφορά – απειλή του Κώστα Σκανδαλίδη για διακοπή της επιχορήγησης της ΠΑΣΕΓΕΣ από τις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ, ο Τζανέτος Καραμίχας, αφού σημείωσε ότι πρόκειται για χρήματα που δεν επιβαρύνουν ούτε κατ΄ ελάχιστο τον κρατικό πρϋπολογισμό, αφού πρόκειται για χρήματα των αγροτών, είπε χαρακτηριστικά: «Ας κάνει ο υπουργός ό, τι θέλει γι΄αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται να δεχτούμε συμψηφισμό και ν’ αποδεχτούμε ένα τέτοιο νομικό κατασκεύασμα, με κριτήριο τη χρηματοδότηση.
Σημείωσε ότι η απόρριψη του νομοσχεδίου είναι ομόφωνη και ανταποκρίνεται στην θέληση ολόκληρου του συνεταιριστικού χώρου, ανεξάρτητα από κομματικές εντάξεις, καθώς όπως είπε ο κ. Καραμίχας, οι συνεταιριστές είναι πρώτα πατριώτες, μετά συνεταιριστές και μετά μέλη κομμάτων.
«Συστηματικά τις τελευταίες ημέρες τα κυβερνητικά και κομματικά «παπαγαλάκια» διαστρεβλώνουν τις θέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο ακολούθησε τις προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για κατάργηση των οργανώσεων  - «σφραγίδες» και για μετατροπή των ΕΑΣ σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς», πρόσθεσε ο κ. Καραμίχας και συνέχισε: «Η ΠΑΣΕΓΕΣ πράγματι είναι η πρώτη που επιδιώκει, να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να εξυγιανθεί ο χώρος και να καταργηθούν οι οργανώσεις – «σφραγίδες». Επίσης είναι σωστό, ότι υπάρχουν ενώσεις, οι οποίες πρέπει να μετατραπούν σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Όμως πουθενά η πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία στηρίζεται σε μελέτη και στις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές, δεν λέει τη λέξη υποχρεωτικά ή αναγκαστικά. Όλες οι κινήσεις εξυγίανσης πρέπει να γίνουν σε εθελοντική βάση, με πολιτική κινήτρων και αντικινήτρων».
Ο κ. Καραμίχας επανέλαβε τέλος τη θέση που είχε εκφράσει το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ ότι δηλαδή η ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του νομσοχεδίου, παραπέμπει σε τρόπους οργάνωσης, που εφαρμόστηκαν από τη σταλινική σοβιετία και τα ολοκληρωτικά μεσογειακά καθεστώτα.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates