Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Σε αγρότες 660.866 στρέμματα γης.


Σε παραγωγούς, νέους αγρότες και συνεταιρισμούς θα παραχωρηθούν 6.737 αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 660.866 στρεμμάτων, σε όλη τη χώρα. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα βγει η διακήρυξη για 5.345 αγροτεμάχια έως 10 στρέμματα το καθένα, συνολικής έκτασης 17.175 στρεμμάτων, τα οποία θα μπορούν να αγοράσουν στην αντικειμενική τους αξία ή να νοικιάσουν με συμβολικό τίμημα κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που ασχολούνται με την καλλιέργεια τα τελευταία τρία χρόνια και διαθέτουν όμορες εκμεταλλεύσεις.
Παράλληλα, μέχρι τις 30 Απριλίου θα δημοσιευτεί διάταξη για την ενοικίαση χέρσων εκτάσεων που ανήκουν στο υπουργείο. Πρόκειται για 1.392 αγροτεμάχια άνω των 10 στρεμμάτων το καθένα, συνολικής έκτασης 643.691 στρεμμάτων, τα οποία με συμβολικό τίμημα και μακροχρόνια μίσθωση άνω των 15 ετών θα δοθούν σε νέους αγρότες έως 30 ετών, συνεταιρισμούς αγροτών ή κτηνοτρόφων και ομάδες παραγωγών.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» της HELEXPO, ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε τη Βόρεια Ελλάδα «την πιο παραγωγική λεκάνη της χώρας» και παρουσίασε το προτεινόμενο καλάθι με αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή, με στόχο την ενίσχυση των καλλιεργειών αυτών και την προώθησή τους στην ελληνική και τις διεθνείς αγορές.
Το καλάθι της Κ. Μακεδονίας
Η πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία μπορεί να συμπληρωθεί ή να αλλάξει με απόφαση της περιφέρειας, περιλαμβάνει:.
1. Προϊόντα με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως είναι το βαμβάκι, το ροδάκινο, το κεράσι, το ακτινίδιο, το σπαράγγι, τα μήλα, ο οίνος και τα επιτραπέζια σταφύλια, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και η φέτα.
2. Παραδοσιακά προϊόντα, όπως είναι το βουβαλίσιο κρέας, το μέλι, το μανούρι, ο μπάτζος, το γιαούρτι Δορκάδος, τα κάστανα Αγίου Παντελεήμονα, οι πατάτες Βροντούς, το κασέρι και τα κυδώνια Κιλκίς.
3. Προϊόντα που αποσκοπούν στην επάρκεια της εγχώριας αγοράς, όπως είναι τα σιτηρά, το ρύζι, τα κηπευτικά, τα αχλάδια, τα άνθη, τα όσπρια, τα αμύγδαλα και τα καρύδια, τα ενεργειακά φυτά, τα κτηνοτροφικά φυτά, το αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, καθώς και το αγελαδινό γάλα και το βόειο κρέας.
4. Καινοτόμα ή νέα προϊόντα, όπως είναι τα μανιτάρια, τα παράγωγα του μελιού, η τρούφα και τα ρόδια.
Τέσσερις φορείς στη Θεσσαλονίκη
Ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε την πρότασή του προς την περιφέρεια για τη δημιουργία τεσσάρων φορέων - θεσμών με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
1. Τις αγροτοδιατροφικές συμπράξεις, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την ανάδειξη, προβολή και προώθηση των αγροτοδιατροφικών προϊόντων που παράγονται στην περιφέρεια, η οποία μπορεί να στεγαστεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του υπουργείου στη Σίνδο.
2. Το δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων, ως ανώνυμη εταιρία, το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί σε χώρους του υπουργείου στη Θέρμη ή στην Ιωνία.
3. Τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου, που θα πρέπει να έχει σύνδεση με το δημοπρατήριο και εύκολη πρόσβαση σε άλλες μεταφορικές υποδομές με έδρα είτε στην Πέλλα είτε έξω από τη Θεσσαλονίκη.
4. Το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας, με έδρα τη Θέρμη με σκοπό την υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής και τη διεξαγωγή ελέγχων, την εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα, την πιστοποίηση της ποιότητας, την επαγγελματική γεωργική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Ο περιφερειάρχης, Π. Ψωμιάδης, χαρακτήρισε θετική των πρωτοβουλία και ζήτησε συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα.
Κ. Σκανδαλίδης: Δεν κλείνει η ΕΒΖ
Σε δηλώσεις του ο κ. Σκανδαλίδης διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην κλείσουν οι μονάδες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και να ανοίξουν τα δύο εργοστάσια που έκλεισαν, ενώ για τη «Δωδώνη» σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση, όμως πρόθεση είναι σε οποιαδήποτε σύνθεση να διατηρηθεί ο συνεταιρισμός.

ΠΗΓΗ: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates