Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Απειλείται η ντόπια κτηνοτροφία

Μαζική αγορά κοπαδιών από Τούρκους κτηνοτρόφους

Στήριξη ακούν και στήριξη δε βλέπουν

Απειλή συνιστά για την τοπική κτηνοτροφία η μαζική αγορά κοπαδιών από Τούρκους κτηνοτρόφους. Το γεγονός επιβεβαιώνεται από κτηνοτρόφους της Άρτας, καθώς όπως τονίζεται υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συντήρησης του κτηνοτροφικού κεφαλαίου λόγω αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές. Παράλληλα, όπως μας μεταφέρεται, η ζήτηση «ζώα γαλακτοπαραγωγής από τις περιοχές Άρτας, Πρέβεζας, Φιλιππιάδας και Αγρινίου είναι αυξημένη» καθότι έχει διαπιστωθεί η αυξημένη παραγωγή τους.

«Έρχονται πράγματι Τούρκοι κτηνοτρόφοι και αγοράζουν στην περιοχή μας. Μάλιστα έρχονται οργανωμένα μαζί με κτηνίατρους», ανέφερε ο κτηνοτρόφος στο επάγγελμα και γεωπόνος Κωνσταντίνος Τσίρκας, ο οποίος επιβεβαίωσε την έντονη δραστηριότητα σε αγοραπωλησίες που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Άρτας, όπως και στους άλλους δύο γειτονικούς νομούς, Πρέβεζας και Αγρινίου.

Η στροφή στην γειτονική χώρα με την παράλληλη υποστήριξη του κράτους (οι έμποροι συνοδεύονται από τον πρόξενό τους στις επισκέψεις που γίνονται, όπως τονίστηκε), στον τομέα της κτηνοτροφίας, αποτελεί στρατηγική οικονομικής επένδυσης.

Όμως το ερώτημα που εύλογα γεννάται και μεταφέρθηκε στον κ. Τσίρκα είναι: «Γιατί σε μια στιγμή που η Ελληνική οικονομία έχει «γονατίσει» και όλοι μιλούν για στροφή στην παραγωγή, ήτοι στην γεωργία και την κτηνοτροφία, οι εδώ κτηνοτρόφοι να πουλάνε το κεφάλαιο;»
ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ


Advertisement

Ο κ. Τσίρκας, έχοντας την εμπειρία του κλάδου, εξήγησε ότι: «Οι τιμές των ζωοτροφών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην συντήρηση των ζώων. Πρέπει να κατανοήσετε ότι μιλάμε για ζωικό κεφάλαιο, όχι για μηχανές που μπορείς να κλείσεις για ένα διάστημα και να τις θέσεις σε λειτουργία ξανά μόλις έχεις χρήματα. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη δουλειά, αλλά για την κτηνοτροφία είναι αδύνατον. Έχεις δεν έχεις χρήματα για τροφή, τα ζώα πρέπει να φάνε. Πληρώθηκες δεν πληρώθηκες για το γάλα, δεν υπάρχει διαφορά. Έτσι, πολλοί αναγκάζονται σήμερα για οικονομικούς λόγους να πουλήσουν ζώα. Δίνουν π.χ. από τα 200 τα 100 για να μπορέσουν να συντηρήσουν τα υπόλοιπα»

Αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για το πώς, που και με τι αντίτιμα μειώνεται ουσιαστικά το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής μας, πληροφορηθήκαμε ότι «Ασφαλώς όσοι πουλάνε για να συντηρήσουν τα υπόλοιπα ή όσοι δεν τα βγάζουν πλέον και πουλάνε το κοπάδι τους, δεν το κοινοποιούν. Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι στην χώρα μας και κατά τόπους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και τους φέρνουν σε επαφή με τους αγοραστές. Πωλούνται πρόβατα και βοοειδή για παραγωγή», εξήγησε ο κ. Τσίρκας, ο οποίος πρόσθεσε ότι ακούγεται πως τα πρόβατα πωλούνται για 150 ευρώ περίπου το καθένα.

Όσο για το αν αποτελεί πλήγμα για την κτηνοτροφία στην περιοχή και τη χώρα, ο κ. Τσίρκας συμφώνησε, λέγοντας πως έχει θορυβήσει το γεγονός ακόμα και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που ωστόσο δεν έχει ακόμη αντιδράσει. «Το υπουργείο το γνωρίζει. Το έχουμε ενημερώσει εμείς, όμως δεν έχει κάνει κάτι μέχρι στιγμής. Έχει θορυβηθεί και προβληματίζεται πάντως από αυτό που συμβαίνει» μας μετέφερε, προσθέτοντας όμως ότι «Δεν κάνει ουσιαστικές κινήσεις για να στηρίξει την κτηνοτροφία. Δεν θέλουμε επιδοτήσεις ούτε αποζημιώσεις. Δεν ζητάμε οικονομική στήριξη. Ελέγχους ζητάμε ώστε να μην πουλάμε εμείς 2,80 το αρνί και εσείς το αγοράζετε με 10 ευρώ ως καταναλωτές. Έλεγχο και στις εισαγωγές. Έλεγχο και στις μονάδες μεταποίησης. Εμένα δεν χρειάζεται να με ελέγξει στο στάβλο. Αν πάρει πόσο γάλα παραδίδω κάθε μήνα και κάνει τη διαίρεση, αμέσως ξέρει η εφορία πόσα ζώα έχω. Όμως την επιχείρηση πρέπει να την ελέγξει για το αν χρησιμοποιεί γάλα σκόνη ή εισαγωγής από Βουλγαρία και άλλες χώρες. Αν πει το εξής απλό: Πόσο τυρί παράγεις και πόσο γάλα αντίστοιχα χρειάζεσαι για αυτό, θα δει αν προέρχεται από κτηνοτρόφους μέσω των δελτίων παραλαβής. Είναι απλά τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να έρθει ο έφορος στο στάβλο και να μετράει τα ζώα τα δικά μου και του κάθε κτηνοτρόφου»

Όσο για το αν και κατά πόσο το πρόβλημα των τιμών στις ζωοτροφές θα μπορούσε σήμερα να λυθεί με την δημιουργία νέων παραγωγών που θα τις καλλιεργούσαν στην Άρτα, έχοντας νωρίτερα εξασφαλίσει συμβάσεις παράδοσης στους κτηνοτρόφους, ο κ. Τσίρκας απάντησε: «Αυτό θα ήταν το ιδανικό! Θέλει όμως οργάνωση. Σας λέω ότι θα κερδίζαμε όλοι. Στην οργάνωση όμως υστερούμε. Πρόσφατα ξεκινήσαμε μια συζήτηση στο νομό για ίδρυση κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, όμως ακόμη βρισκόμαστε στις ζυμώσεις. Υπάρχει δυσπιστία στον κτηνοτροφικό κόσμο. Έγιναν και κάποιες ειδικές εκδηλώσεις, εκεί τα συζητήσαμε και αναγνωρίζουν όλοι τα θετικά που υπάρχουν, όμως στη συνέχεια δεν συμμετέχουν…υπάρχει δυσπιστία. Και δικαιολογημένα μπορεί να πει κανείς. Διότι έχουν καεί από τους συνεταιρισμούς οι άνθρωποι στην περιοχή μας στο παρελθόν. Οπότε δεν θέλουν να μπουν ξανά σε τέτοια διαδικασία. Ελπίζω όμως ότι προχωράμε αργά και σταθερά, ώστε σύντομα θα υπάρξει οργάνωση των κτηνοτρόφων για να μπορούμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα και τις τιμές των ζωοτροφών και τις τιμές του γάλακτος αλλά και του κρέατος που είναι εξευτελιστικές»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates