Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

190 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία

Υπερκάλυψε κάθε προσδοκία η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στα προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Έτσι, ενώ είχε προγραμματιστεί να δοθεί το ποσό των 85 εκατ. ευρώ και οι υπηρεσίες του υπουργείου ανέμεναν να κατατεθούν το πολύ 6.000 αιτήσεις, τελικώς ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις 14.000. 
Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο αρμόδιος υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση τoυ Βουλευτή Ημαθίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Γιοβανόπουλου σχετικά με τη στασιμότητα στο πρόγραμμα για νέους βιοκαλλιεργητές μετά την εξέλιξη αυτή, ο σχεδιασμός επεκτάθηκε στα 190 εκατ. ευρώ και όλες οι αιτήσεις έχουν ήδη αξιολογηθεί.

Τόνισε μάλιστα πως την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να κατανέμονται τα ποσά στους γεωργούς, τονίζοντας πως όσοι επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτό το μοντέλο της παραγωγικής διαδικασίας θα τύχουν στήριξης για τα επόμενα πέντε χρόνια.


Επίσης, ο υπουργός σημείωσε και τα εξής:
Advertisement ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Advertisement Όσοι πραγματικά θέλουν να μπουν σε αυτό το σύστημα της παραγωγικής διαδικασίας, θα υποστηριχθούν για τα επόμενα πέντε χρόνια
Έχουμε και μέτρα υποστήριξης για τη διακίνηση, διαφήμιση και εμπορία αυτών των προϊόντων, ενώ στηρίζουμε και την εξωστρέφειά τους
«Όσοι προτιμούμε τα βιολογικά προϊόντα ας υποστηρίξουμε τους καλλιεργητές και ας καταλάβουμε την προσπάθεια που κάνουν για να απολαύσουμε όλοι τους καρπούς της γης τους».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη:


«Κύριε Πρόεδρε,


Επιτρέψτε μου να πω από την αρχή ότι πληρώνουμε την επιτυχία αυτού του μέτρου. Σε μια προσπάθεια, δηλαδή, όπως κι εσείς πολύ σωστά είπατε, να υποστηρίξουμε την ποιότητα στη γεωργία, που είναι και από αυτό το Βήμα διακηρυγμένος στόχος αυτής της στροφής που κάνουμε προς μια ποιοτική γεωργία, είχε προγραμματιστεί τόσο για τη βιολογική γεωργία, όσο και για τη βιολογική κτηνοτροφία ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων.


Συγκεκριμένα, από την πρώτη φάση είχαν προγραμματιστεί να δοθούν 25 εκατ. € γι’ αυτούς που θα ήθελαν να συνεχίσουν από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και 40 εκατ. € γι’ αυτούς που θα ήθελαν να μπουν στη βιολογική, φυτική παραγωγή, ενώ προκηρύχθηκε και ένα αντίστοιχο μέτρο προϋπολογισμού 20 εκατ. € για τη βιολογική κτηνοτροφία.


Άρα, λοιπόν, μιλούσαμε για ένα ποσό χρημάτων της τάξεως των 85 εκατομμυρίων ευρώ και περίμεναν έναν αριθμό αιτήσεων της τάξεως των 6.000. Περίμεναν τρεις χιλιάδες αιτήσεις από την προηγούμενη φορά, όπως και πραγματικά έγινε, και το πολύ άλλες τρεις, πέντε, δέκα χιλιάδες αιτήσεις. Ήρθαν, όμως, 14.000 αιτήσεις. Αυτό δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου προς αυτή τη στροφή.


Αυτή η καθυστέρηση, λοιπόν, πρώτον, μας ανάγκασε, γι’ αυτό λέω καμιά φορά, ουδέν κακόν αμιγές καλού, να βρούμε περισσότερα χρήματα, να βρούμε δηλαδή άλλα μέτρα, στα οποία υπήρχε η στέρηση, έτσι ώστε να αξιολογηθεί, γρήγορα και σωστά αυτός ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων αλλά ταυτόχρονα και για να υποστηρίξουμε, όσο το δυνατό περισσότερο, τους «μερακλήδες» γεωργούς, που θα ήθελαν να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.


Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι έχουν αξιολογηθεί και οι 3.400 αιτήσεις της προηγούμενης περιόδου και οι 14.000 καινούριες κι έχουν βρεθεί 190 εκατ. €, που απαιτούνται συνολικά.


Κι από αυτό το Βήμα θα ήθελα να δηλώσω ότι 190 εκατ.€ από την άλλη βδομάδα θα κατανεμηθούν στους γεωργούς. Λίγο πολύ, αν δεχθούμε ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 10% με 20%, είτε θα είχε αποφασίσει να κάνει διαφορετικά, είτε θα άλλαζε γνώμη, όσοι πραγματικά θέλουν να μπουν σε αυτό το σύστημα της παραγωγικής διαδικασίας, θα υποστηριχθούν για τα επόμενα πέντε χρόνια οι νέοι και δύο οι παλιοί».


Η δευτερολογία


«Από τα διαφαινόμενα της απάντησής μου καταλαβαίνετε ότι όλες σχεδόν οι αιτήσεις θα ικανοποιηθούν. Κατά συνέπεια, η ρητή απάντησή μου είναι να προσπαθήσουν και να επιμείνουν στη βιοκαλλιέργεια, παρά τις καθυστερήσεις, που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα.


Κανένας δεν περίμενε αυτό τον αριθμό των αιτήσεων, αλλά επαναλαμβάνω ότι «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Μια μικρή καθυστέρηση δεν βλάπτει, γιατί θα πάμε σε 14.000 αιτήσεις και σε 190 εκατ. €.


Επιπλέον, να μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι μόνο αυτό το κομμάτι που υποστηρίζει αυτή την παραγωγική διαδικασία. Σας θυμίζω ότι υπάρχει ένα δεύτερο μέτρο που αναφέρεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας, που είναι επίσης σημαντικός τρόπος καλλιέργειας με πολύ περιορισμένες εισροές και με πολύ περιορισμένη χρήση φυτοφαρμάκων.


Τέλος, πρέπει να σας πω ότι δεν περιοριζόμαστε μονάχα στο κομμάτι της υποστήριξης της καλλιέργειας. Πηγαίνουμε και στα μέτρα υποστήριξης της διακίνησης, διαφήμισης και εμπορίας αυτών των προϊόντων και μάλιστα και για την εξωστρέφειά τους.


Θέλω, επίσης, με την ευκαιρία αυτή να πω ότι πρέπει να δώσουμε δίκιο σε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί καμιά φορά από άγνοια χλευάζονται. Όταν μπει κάποιος που καλλιεργεί ετήσια φυτά, όπως αυτά στα οποία αναφέρεστε, στη βιολογική παραγωγή, ενώ μέχρι χθες έφτιαχνε στα ίδια χωράφια συμβατική παραγωγή, δηλαδή, χρησιμοποιούσε λιπάσματα και φάρμακα, το χωράφι του από την προηγούμενη φορά έχει ακόμα υπολείμματα απ’ αυτά τα σκευάσματα. Άρα, για να μην κοροϊδεύουμε τον καταναλωτή και να σιγουρέψουμε ότι πιστά υλοποιείται ο Κανονισμός, θα πρέπει αυτό το χωράφι για ένα χρόνο να μην καλλιεργηθεί. Να μπει, δηλαδή, σε αγρανάπαυση και στα επόμενα τέσσερα χρόνια να υποστηριχθεί η καλλιέργειά του.


Έτσι, πολύς κόσμος πιστεύει ότι αυτός χωρίς να καλλιεργεί, παίρνει κάτι ή είναι «γεωργός του καναπέ», ενώ όλοι ξέρουν τουλάχιστον από τώρα και ύστερα που δείχνουμε στον κόσμο πώς πρέπει να γίνεται σωστά η βιοκαλλιέργεια και πώς πρέπει να τηρείται σωστά ο Κανονισμός. Ότι αυτό το βήμα, αυτό το μεταβατικό κανονιστικό πλαίσιο, είναι απαραίτητο για να πάρει κάποιος την πιστοποίηση ότι πραγματικά κάνει βιοκαλλιέργεια. Αλλιώς, τα υπολείμματα από την προηγούμενη χρονιά, τόσο των λιπασμάτων, όσο και των φυτοφαρμάκων, δεν θα επέτρεπαν, όταν θα πιστοποιήσουμε τα προϊόντα του για υπολείμματα, να περάσουν αυτό το στάδιο του ελέγχου.


Επομένως, όσοι από τους καταναλωτές προτιμούμε τα συγκεκριμένα προϊόντα ας δείξουμε κατανόηση σε αυτούς τους ανθρώπους, ας τους υποστηρίξουμε και ας καταλάβουμε την προσπάθεια που κάνουν για να απολαύσουμε όλοι τους καρπούς της γης τους.


Σας ευχαριστώ πολύ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates