Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Μόνο με όλα τα δικαιώματα του πατέρα μπαίνει στους νέους γεωργούς ο γιος

«Κόφτες» μπήκαν στη διαδικασία μεταβιβάσεων με πιο χαρακτηριστικό αυτόν της απαγόρευσης σε ένα γονιό να μεταβιβάσει την εκμετάλλευσή του στα δυο, για παράδειγμα, παιδιά του, που ενδέχεται να επηρεάσει και το πρόγραμμα Νέων Γεωργών.

Με απλά λόγια, δεν μπορεί κάποιος, που επί παραδείγματι έχει 300 πρόβατα, 50 βοοειδή και 10 χοιρομητέρες, να μεταβιβάσει μόνο τα 150 πρόβατα στο γιό του προκειμένου ο δεύτερος να ξεκινήσει τη δική του, αυτόνομη εκμετάλλευση.

Για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ο γιος, πρέπει να πάρει το σύνολο της εκμετάλλευσης του πατέρα. Άρα, ο έτερος γιός, δεν έχει δικαίωμα να γίνει αγρότης.

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και σε περίπτωση μεταβίβασης από οποιονδήποτε τρίτο, ο οποίος μάλιστα κινδυνεύει να χάσει τα δικαιώματά του.

Για… ραντεβού στα τυφλά χιλιάδων ενδιαφερόμενων κάνει λόγο με αφορμή τις εν λόγω στρεβλώσεις του προγράμματος η Ένωση Αγρινίου, αφού όπως επισημαίνει «οι ασάφειες και τα αδιευκρίνιστα σημεία είναι τόσα και τέτοια, που δεν επιτρέπουν την ομαλή ένταξη μεγάλου ποσοστού παραγωγών που και θέλουν και πληρούν τα αντικειμενικά κριτήρια συμμετοχής. Υποτίθεται ότι σκοπός του μέτρου είναι η προσέλκυση νέων σε ηλικία ανθρώπων στις αγροτικές περιοχές και η ενασχόληση τους με τη γεωργία, γεγονός που θα συμβάλει θετικά τόσο στην απασχόληση όσο και στη διατήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο».

Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα είναι, κατά τα λοιπά, ελκυστικό και εφόσον ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους να ενταχθούν σε αυτό και να συμβάλουν στην αναγκαία ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού χώρου, ως Συνεταιρισμός εκτιμούμε πως η ηγεσία του υπουργείου και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, οφείλουν να διορθώσουν τα σημεία εκείνα που λειτουργούν ανασχετικά, δίνοντας διέξοδο σε όσους πραγματικά θέλουν και μπορούν επαγγελματικά να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, προσθέτουν από την Ένωση.

Ως προς τούτο, ο πρόεδρος της Ένωσης Θωμάς Κουτσουπιάς έχει ήδη αποστείλει σχετικό έγγραφο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπενθυμίζουμε ότι δικαιούχοι προς ένταξη είναι νέοι γεωργοί, ηλικίας κάτω των 40 ετών, που έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ για το έτος 2016 και που έχουν τις προϋποθέσεις να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

Σημειωτέον πως για πρώτη φορά είναι επιλέξιμα για ενίσχυση και νομικά πρόσωπα τα οποία ανήκουν κατά κύριο λόγο σε νέο γεωργό. Το ποσό ενίσχυσης διαμορφώνεται, ανάλογα με τους ανωτέρω συνδυασμούς από 17.000 ευρώ έως 22.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates