Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Πισώπλατη μαχαιριά στο γάλα χτυπά τον κλάδο της κτηνοτροφίας

Με νέα μαχαιριά απειλείται το ελληνικό γάλα και η κτηνοτροφία. Απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης καταργεί την αγορανομική διάταξη του 2009, σύμφωνα με την οποία πάνω στην συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων αναγραφόταν η προέλευση της πρώτης ύλης, σύμφωνα το ρεπορτάζ της Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου.

Yπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτικότητα της αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος είχε τεθεί από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Βλάχο, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που είχε κάνει με ελληνικές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις προκειμένου να ρίξουν την τιμή πώλησης του νωπού γάλακτος. Όμως, το συγκεκριμένο μέτρο κρίθηκε από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου ότι είναι αντισυμβατικό με τους κανόνες της Ε.Ε.

Κτηνοτρόφοι μιλούν για απόφαση «ταφόπλακα» του ήδη ταλαιπωρημένου κλάδου τους, που ήδη βάλλεται τόσο από τις ορέξεις των βιομηχάνων για αγορά πρώτης ύλης σε χαμηλές τιμές αλλά και από τις αφόρητες πιέσεις των πολυεθνικών να ανοίξουν «διάπλατα» τα ελληνικά σύνορα ούτως ώστε να ξεκινήσουν τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων τους. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο κλάδος της κτηνοτροφίας ήδη κρέμεται από μία κλωστή, τόσο από τα «φέσια» που του έχει δημιουργήσει η βιομηχανία, όσο και από το παραγωγικό κόστος που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε απαγορευτικά ύψη, με τους παραγωγούς να ξοδεύουν πολλά περισσότερα απ’ όσα εισπράττουν.

Την ίδια στιγμή, μεγάλο θύμα των άστοχων πολιτικών αποφάσεων θα είναι και ο καταναλωτής, ο οποίος πια δεν θα ξέρει τι πίνει.

Μολονότι δεν έχουν ακόμη καθοριστεί τα κριτήρια για την απόκτηση του ελληνικού σήματος, με το όλο θέμα να το χειρίζεται ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, υποστηρίζεται ότι θα ισχύουν ανά προϊόν και σύμφωνα με πληροφορίες αυτά είναι:

● Για τη διακίνηση του γάλακτος με ελληνικό σήμα είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται ότι είναι «ελληνικό» σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα.

● Υποχρεωτικά σε κάθε επιχείρηση με ελληνικό σήμα θα πρέπει να τηρείται αρχείο με τους προμηθευτές και με τις εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διακίνησης.

● Θα διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και με την αντίστροφη επιβεβαίωση.

● Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας θα πρέπει να είναι στην Ελλάδα.

● Το γάλα που θα διατίθεται στην κατανάλωση θα πρέπει να παράγεται σε μονάδα εκτροφής στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates