Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Νέο ρεκόρ για το καλαμπόκι, σταθερά ανοδικά το βαμβάκι


Το φράγμα των 6 δολαρίων πέρασε η χρηματιστηριακή τιμή του καλαμποκιού στις διεθνείς αγορές, συνεχίζοντας το ανοδικό σερί. Την ίδια ώρα, και ενώ τα θεμελιώδη στοιχεία των βασικών αγροτικών προϊόντων εξακολουθούν να είναι ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τους αναλυτές, το βαμβάκι αφού σημείωσε μια μικρή διόρθωση, μετά από τέσσερις μέρες απανωτών ρεκόρ, παρουσιάζει ξανά άνοδο.
Πιο αναλυτικά, οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια αραβόσιτου ενισχύθηκαν σχεδόν κατά 19% κατά τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις, αφότου το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την παραγωγή καλαμποκιού και σόγιας. Οι τιμές αγγίζουν το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 25 μηνών. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης την Τετάρτη  οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων του καλαμποκιού ενισχύθηκαν περαιτέρω, αγγίζοντας τα 6 δολάρια το μπούσελ για παραδόσεις Δεκεμβρίου.
Να σημειωθεί ότι η τιμή του προϊόντος για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου στο Σικάγο την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου έφτασε τα 5,79 δολάρια ανά μπούσελ, ενώ μια μέρα πριν ήταν στα 5,7325 δολάρια ανά μπούσελ.
Την ίδια ώρα, στο χρηματιστήριο της Μπολόνιας στην Ιταλία, η τιμή του καλαμποκιού μετά από πολλές εβδομάδες συνεχών ανοδικών κινήσεων διαμορφώνεται στα 215-217 ευρώ ο τόνος, και του σκληρού σιταριού καλής ποιότητας κυμαίνεται από 227 μέχρι 231 ευρώ ο τόνος.
Το τελευταίο δωδεκάμηνο οι διεθνείς τιμές του καλαμποκιού έχουν αυξηθεί κατά 52,4%, ενώ το ράλι του τελευταίου τριημέρου είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί στη χρηματιστηριακή ιστορία του καλαμποκιού (+15% περίπου).
Όσον αφορά το σιτάρι, οι τιμή του στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου βρίσκεται στα 166 δολάρια ο τόνος για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου και στα 168 δολάρια ο τόνος για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου.
Αντίστοιχα, στο χρηματιστήριο του Σικάγο το σκληρό σιτάρι έχει τιμή 722,25 σεντς ανά μπούσελ για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου και 757 σεντς ανά μπούσελ για τα συμβόλαια του Μαρτίου.
Μετά τη διόρθωση, ξανά ανοδικά το βαμβάκι
Ξανά την ανιούσα παίρνει η χρηματιστηριακή τιμή του βαμβακιού, μετά από μια μικρή διόρθωση που σημείωσε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στις διεθνείς αγορές.
Με βάση τα στοιχεία του χρηματιστηρίου του Λίβερπουλ, η διεθνής τιμή του προϊόντος την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, κινήθηκε ξανά ανοδικά, φτάνοντας τα 124,6 σεντς ανά λίμπρα. Να σημειωθεί ότι ενώ παρουσίαζε συνεχή ανοδική πορεία για τέσσερις μέρες, η διεθνής τιμή πώλησης του εκκοκκισμένου βάμβακος διόρθωσε στα 123,90 σεντς ανά λίμπρα την Τετάρτη, ήταν στα 125,20 σεντς ανά λίμπρα την Τρίτη, υψηλότερα από τις δύο προηγούμενες ημέρες (την Κυριακή ήταν στα 118,00 σεντς ανά λίμπρα και τη Δευτέρα στα 121,50 σεντς ανά λίμπρα). Αντίστοιχα, με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η τιμή του εκκοκκισμένου βρίσκεται την Πέμπτη στα 1,96 ευρώ το κιλό, ενώ είχε σημειώσει μια μικρή μείωση από το ανοδικό σερί την Τετάρτη στα 1,94 ευρώ το κιλό, σε σύγκριση με την Τρίτη που κυμάνθηκε στα 1,97 ευρώ το κιλό, ενώ μια μέρα πριν ήταν στα 1,93 ευρώ το κιλό και την Κυριακή στα 1,86 ευρώ το κιλό, ακολουθώντας την άνοδο της διεθνούς αγοράς.
Να σημειωθεί ότι η τιμή του σύσπορου - με βάση απόδοση 33% σε εκκοκκισμένο,  όπως υπολογίζεται από τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΟΠΕΚΕΠΕ- κυμαίνεται για την Πέμπτη στα 0,65 ευρώ το κιλό, την Τετάρτη 13 του μήνα στα 0,64 ευρώ το κιλό, ενώ την Τρίτη ήταν στα 0,65 ευρώ το κιλό, τη Δευτέρα ήταν στα 0,64 ευρώ το κιλό και την Κυριακή στα 0,61 ευρώ το κιλό.
Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου είναι στα 1,4075. 
Να σημειωθεί ότι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας υπήρξε έντονη διόρθωση χρηματιστηριακά, κυρίως λόγω κερδοσκοπικών ρευστοποιήσεων. Κατόπιν η αγορά ανέκαμψε λόγω της αυξημένης ζήτησης και της πτώσης του δολαρίου.
Ωστόσο, τη γενική ανοδική τάση των διεθνών τιμών του βαμβακιού τροφοδοτεί τις τελευταίες ημέρες η Ινδία - η δεύτερη μεγαλύτερη βαμβακοπαραγωγός χώρα στον κόσμο - η κυβέρνηση της οποίας ανέστειλε την εκτέλεση των εξαγωγικών της ποσοστώσεων, αφού οι εταιρίες Cargill και Louis Dreyfus Commodities μέσα σε ένα δεκαήμερο «καπάρωσαν» και τα 5,5 εκατ. μπάλες των 170 κιλών ινδικού βαμβακιού που προσφέρονταν.
Η Ινδία είχε διακόψει τις εξαγωγές βαμβακιού από τον περασμένο Απρίλιο.
Έπειτα καθιέρωσε εξαγωγικές ποσοστώσεις, την εκτέλεση των οποίων, όμως, κωλυσιεργούσε μεταθέτοντας την ημερομηνία έναρξης ολοένα και αργότερα, επικαλούμενη τη διαφύλαξη της εγχώριας αυτάρκειας σε πρώτη ύλη, μετά μάλιστα και τις ζημιές από τις πλημμύρες στο γειτονικό Πακιστάν.
Να σημειωθεί ότι στην εγχώρια  αγορά εκφράζονται κάποιες ανησυχίες για την ποιότητα βάμβακος που θα μαζευτεί στο εξής, καθώς οι βροχοπτώσεις σίγουρα θα επηρεάσουν το χρώμα του εκκοκκισμένου, υποβαθμίζοντας το.
Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών δεν ευνοούν τη συγκομιδή της νέας σοδειάς.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates