Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

<<Τζ. Καραμίχας: Επιδοτήσεις και μετά το 2013 για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες>>

«Οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν και μετά το 2013, σίγουρα μέχρι το 2020, με προοπτική αυτές να τις καρπώνονται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» ανέφερε την Δευτέρα 22 Ιουνίου ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, από την αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΑΣ Λάρισας, στα πλαίσια των περιοδειών του στις περιφέρειες της χώρας, πραγματοποιώντας διαβουλεύσεις με τους αγρότες εν όψει των Εθνικών Επιλογών της χώρας για την νέα ΚΑΠ.
Αναλυτικότερα, το απόγευμα της Δευτέρας στις 19.00, στην αίθουσα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας - Τυρνάβου - Αγιάς είχαν κληθεί να συμμετάσχουν σε σχετική ενημερωτική εκδήλωση, οι πρόεδροι και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της Θεσσαλίας, οι πρόεδροι των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών της περιοχής, οι αντιπρόσωποι των Συνεταιριστικών φορέων στην ΠΑΣΕΓΕΣ και πολλοί αγρότες της περιοχής.
Στους συγκεντρωμένους ανέλυσε κατ΄ αρχήν ο κ. Καραμίχας τα νέα δεδομένα που θα φέρει ο «διαγνωστικός έλεγχος» της ΚΑΠ, του προηγουμένου Νοεμβρίου, αλλά και των αλλαγών που θα επέλθουν από το 2013 και μετά.
Συνεχίζοντας την εισήγησή του ο Καραμίχας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως από το κατώφλι των ενισχύσεων θα εξαιρεθούν οι παραγωγοί μέχρι 4 στρέμματα ή όσοι ελάμβαναν μέχρι 400 ευρώ επιδότηση, αλλά το ποσό που θα εξασφαλισθεί, περίπου 26 εκατ. ευρώ δεν θα χαθεί, αλλά θα πάει στο Εθνικό Απόθεμα.
«Όσον αφορά στο Μητρώο Αγροτών, τα βασικά κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος αγρότης σε αυτό είναι το 50+1% του εισοδήματος να προέρχεται από αγροτικές ασχολίες και να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ. Δημιουργούμε ένα Αγροτικό Κτηματολόγιο, το οποίο θα πάρει έτοιμο η κυβέρνηση, χωρίς να τις στοιχίσει όσα το Εθνικό Κτηματολόγιο» επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε ο κ. Καραμίχας και την Τρίτη 23 Ιουνίου το απόγευμα, στην Λαμία, που συναντήθηκε με τις Συνεταιριστικές οργανώσεις της Στερεάς Ελλάδας, πλην της Αιτωλοακαρνανίας την οποία είχε επισκεφθεί νωρίτερα.
Το πρόγραμμα των περιοδειών του προέδρου θα συνεχιστεί στην Μακεδονία και συγκεκριμένα την Τρίτη, 30/6, στις Σέρρες και την Τετάρτη, 1/7, στην Καβάλα.
Θα ακολουθήσει Πανελλαδική σύσκεψη στην Αθήνα και κατόπιν τα συμπεράσματα όλων των συναντήσεων θα αξιοποιηθούν από το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ προκειμένου να διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της νέας ΚΑΠ κάθε κράτος μέλος έχει περιθώρια μέχρι 1η Αυγούστου να αποφασίσει για τις Εθνικές Επιλογές του που αφορούν τους κατ' επάγγελμα αγρότες, τα κατώφλια των ενισχύσεων.
Για το μοντέλο των ιστορικών δικαιωμάτων ή της περιφερειοποίησης, που είναι πιο πιθανό και το ποιοτικό παρακράτημα, ο κ. Καραμίχας εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει ημερομηνία ορόσημο, αλλά όσο πιο γρήγορα καταλήξουμε ως χώρα τόσο καλύτερα για τη γεωργία».
Σύμφωνα με τον κ. Καραμίχα, τέσσερα είναι τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώνει την προσοχή της η ΠΑΣΕΓΕΣ, ενόψει της εφαρμογής από τη χώρα μας της μίνι τροποποίησης της ΚΑΠ, η οποία θα ισχύσει μέχρι το 2013.:
• Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι των ενισχύσεων: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη να επιλέξουν αν θα καταβάλλουν τις επιδοτήσεις μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Καταρχήν η ΠΑΣΕΓΕΣ είχε θετική άποψη. Όμως τώρα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να αλλάζουν πολλά. Συγκεκριμένα, υπάρχει το ενδεχόμενο να μοιραστεί η πίτα των κοινοτικών επιδοτήσεων επί του συνόλου των στρεμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή η περιφερειοποίηση να ισχύσει ενιαία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κι αν σκεφτούμε, είπε ο κ. Καραμίχας, ότι η ανά στρέμμα ενίσχυση που σήμερα λαμβάνει η Ελλάδα είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε., τότε δεν μας συμφέρει ως χώρα να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τον αριθμό των στρεμμάτων, διότι θα αυξηθεί και ο μέσος όρος των ενισχύσεων. Κατά συνέπεια λοιπόν, πρέπει να παραμείνουν στο σύστημα των επιδοτήσεων και μη αγρότες. Κι όσοι κοπούν, να είναι πιθανόν εταιρίες, μοναστήρια και διάφορα «ευγενή επαγγέλματα» όπως γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες κ.ά.
• Ιστορικό ή περιφερειακό μοντέλο: Ένα άλλο θέμα στο οποίο πρέπει να απαντήσει η χώρα μας είναι αν θα συνεχίσει να μοιράζει τις αγροτικές επιδοτήσεις με βάση το λεγόμενο ιστορικό μοντέλο (μέσος όρος επιδοτήσεων 1999-2002) ή αν θα υιοθετήσει την περιφερειοποίηση. Το ιστορικό μοντέλο είναι αυτό που εφαρμόζεται σήμερα. Η περιφερειοποίηση είναι το μοίρασμα της συνολικής «πίτας» των επιδοτήσεων, διά του αριθμού των στρεμμάτων, ώστε να βγαίνει ενιαία η αξία δικαιώματος. Και κάθε παραγωγός να εισπράττει σε χρήματα το γινόμενο των στρεμμάτων που διαθέτει επί της αξίας του ενιαίου δικαιώματος. Η περιφερειοποίηση μπορεί να εφαρμοστεί σε επίπεδο περιφέρειας (όπως η Κρήτη), χώρας, αλλά και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα μας πρέπει να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα μέσα στο 2010. Μέχρι τότε θα διαφανεί η κυρίαρχη τάση στην Ε.Ε., θα ξεκαθαριστεί ο αριθμός των κρατών μελών που θα αποτελούν την Ε.Ε. μετά το 2013 και κυρίως θα αποσαφηνιστούν οι προθέσεις για τη μείωση ή όχι των πιστώσεων της ΚΑΠ. Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ αρχικά είχε αποφασίσει υπέρ του ιστορικού μοντέλου. Θα περιμένει όμως τις εξελίξεις στην Ε.Ε. για να πάρει τις οριστικές αποφάσεις του, είπε ο κ. Καραμίχας.
• Τα ποσά ή τα στρεμματα που θα περικοπούν: Μέχρι την 1η Αυγούστου η χώρα μας πρέπει να απαντήσει στην Ε.Ε. πώς θα κάνει τις περικοπές που προβλέπονται, ανά στρέμμα ή ανά ποσό. Ανά στρέμμα έχει δύο επιλογές: Να μην παίρνουν επιδοτήσεις όσοι έχουν μέχρι 4 στρέμματα ή έως 10 στρέμματα. Λόγω πολυτεμαχισμού του κλήρου στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη πρόταση απορρίπτεται. Αν θα γίνει λοιπόν η περικοπή ανά ποσό, τότε η χώρα μας πρέπει να επιλέξει: Να μην παίρνουν επιδοτήσεις όσοι μέχρι τώρα λαμβάνουν μέχρι 100 ευρώ ετησίως ή μέχρι 400 ευρώ ετησίως; Αρχικά η ΠΑΣΕΓΕΣ ήταν υπέρ της περικοπής των επιδοτήσεων όσων λαμβάνουν έως 100 ευρώ ετησίως. Τώρα εξετάζει και το ενδεχόμενο μέχρι 400 ευρώ ετησίως, διότι είναι ελάχιστοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που λαμβάνουν επιδοτήσεις έως αυτό το ποσό κάθε χρόνο. Υπολογίζεται ότι από τους 400.000 αγρότες που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, οι 280.000 είναι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ποσό που θα προκύψει από την εξαίρεσή τους θα είναι περίπου 26 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν θα χαθούν αλλά θα καταλήξουν στο Εθνικό Απόθεμα ή σε άλλους αγρότες μέσω μεταβιβάσεων.
• Ποιοτικό παρακράτημα: Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα στο οποίο χρειάζεται να τοποθετηθεί η ελληνική πλευρά είναι αν θα συνεχίσει να έχει σε ισχύ το λεγόμενο άρθρο 69 για το ποιοτικό παρακράτημα, δηλαδή το επιπλέον πριμ που λαμβάνουν οι καλλιεργητές που παράγουν προϊόντα ΠΟΠ, ολοκληρωμένης γεωργίας και βιολογικά. Κατά την ΠΑΣΕΓΕΣ μάλλον προτιμότερο είναι να αξιοποιηθεί το άρθρο 68 που προβλέπει ζητήματα διαχείρισης κρίσης, έναντι του άρθρου 69.
Παρόν στις δύο εκδηλώσεις ήταν και ο προϊστάμενος του Γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γιάννης Κολυβάς, ο οποίος συνεισέφερε με την εμπειρία του στις συζητήσεις με επισημάνσεις και προτάσεις για το κρίσιμο ζήτημα της νέας ΚΑΠ.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κολυβάς «στη νέα ΚΑΠ είναι ευκαιρία να αρθούν κάποιες αδικίες. Αφού θα εξαιρεθούν κάποιοι πρέπει -για την αναγκαία ισορροπία- να ενταχθούν στο σύστημα άλλοι, όπως πατατοπαραγωγοί, μηλοπαραγωγοί, καλλιεργητές κρασοστάφυλων, κ.λπ..

ΠΗΓΗ: www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates