Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

<<Ένα χρόνο περιμένουν αποζημιώσεις οι εσπεριδοπαραγωγοί της Άρτας>>


Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από το Φεβρουάριο του 2008 που ο παγετός έπληξε την παραγωγή εσπεριδοειδών του νομού Άρτας προκαλώντας γενικευμένη ακαρπία και οι παραγωγοί του νομού δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα. Με σκοπό να βρεθεί μία λύση ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να εισπράξουν μέχρι το Πάσχα τα χρήματα για την ακαρπία η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον διοικητή του ΕΛΓΑ.
«Από Φλεβάρη σε Φλεβάρη και ένα χρόνο μετά οι αγρότες της Άρτας δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί γι' αυτή τη μεγάλη καταστροφή. Έτσι, αφού δεν έκαναν Χριστούγεννα, οι αγρότες προσδοκούν τώρα να μπορέσουν να κάνουν τουλάχιστον Ανάσταση, κυριολεκτικά και μεταφορικά» την υπενθύμιση αυτής της «θλιβερής» επετείου για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής αλλά και του μη αποτελέσματος που είχαν οι όποιες προσπάθειες καταβλήθηκαν μέχρι σήμερα για τη διεκδίκηση της καταβολής των αποζημιώσεων, έρχεται να κάνει ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας Κώστας Τσόγκας. «Από μηδέν, μηδέν. Δυστυχώς μέχρι κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε ουδέν νεώτερον υπάρχει. Επίσκεψη του διοικητή του ΕΛΓΑ στην Άρτα εδώ κι ένα χρόνο δεν έχουμε δει αλλά ούτε και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο είναι το καθ' ύλην αρμόδιο γι' αυτές τις αποζημιώσεις. Εμείς ήδη σαν Ομοσπονδία προσπαθούμε να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον Υπουργό τον κ. Χατζηγάκη, να πάμε στην Αθήνα να βρούμε τον Υπουργό επιτέλους να γίνει κάτι γιατί φτάσαμε στην άνοιξη. Θα επιδιώξουμε να πάμε και στον διοικητή του ΕΛΓΑ μήπως βρεθεί κάποια λύση και θα τους πούμε επιτέλους μέχρι το Πάσχα οι αγρότες της Άρτας να πάρουν την ακαρπία. Τα πράγματα είναι απ' το κακό στο χειρότερο καθημερινώς.
Τα έξοδα τρέχουν και οι αγρότες στον κάμπο της Άρτας δεν έχουν πάρει ούτε δραχμή» τόνισε ο κ. Τσόγκας αναφερόμενος στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες της περιοχής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακόμα και για την επιβίωσή τους. «Δυστυχώς στα χωριά υπάρχει κόσμος, οικογένειες που πηγαίνουν στους Αγροτικούς Συλλόγους και παίρνουν δανεικά χρήματα από τα ταμεία των Αγροτικών Συλλόγων για να πληρώσουν το ρεύμα και να πάρουν και ένα κιλό ψωμί. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους αγρότες της Άρτας. Εμείς σαν Ομοσπονδία το ζούμε καθημερινά με τις επαφές που έχουμε με όλο τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος είναι σε απόγνωση. Δυστυχώς ένα χρόνο μετά, παρά τις υποσχέσεις κάποιων πολιτικών παραγόντων ότι θα ‘ρθουνε τα χρήματα, δυστυχώς μέχρι και σήμερα που έχουμε «μαύρη επέτειο» από τον περσινό παγετό του Φεβρουαρίου του 2008 δεν έχουμε πάρει ούτε δραχμή» είπε ο κ. Τσόγκας παρουσιάζοντας γλαφυρά την εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στον κάμπο της Άρτας.
«Απ' ότι γνωρίζω προσπαθούν με διάφορους τρόπους η ακαρπία να πάει μέσω του ΕΛΓΑ» είπε ο γραμματέας της ΟΑΣΝΑ αναφορικά με το πότε αναμένεται να πάρουν χρήματα οι παραγωγοί που επλήγησαν από τον παγετό. «Υπολογίζουν, από τις πληροφορίες που έχω, να δοθεί από τέλος Μαρτίου έως και στις 19 Απριλίου, το Πάσχα δηλαδή, χωρίς τίποτα να ‘ναι σίγουρο. Τα ΠΣΕΑ είναι για το κλάδεμα, για την εκρίζωση δέντρων, όπως ήταν το πρόγραμμα FROST το 2004, ανασύσταση δηλαδή της καλλιέργειας. Και αυτή τη στιγμή δεν έχει εγκριθεί ακόμα το πρόγραμμα το οποίο θριαμβολογούσαν κάποιοι πολιτικοί παράγοντες εδώ στην Άρτα ότι μέχρι τα Χριστούγεννα υπήρχε περίπτωση να πάρουμε τα χρήματα».
Ο κ. Τσόγκας δήλωσε ότι θα απευθυνθεί και στον υφυπουργό Υγείας, βουλευτή Άρτας Γιώργο Παπαγεωργίου ο οποίος κατέχει μία κυβερνητική θέση και μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα για να μπορέσουν να πάρουν μέχρι το Πάσχα χρήματα οι αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates