Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Κατά πλειοψηφία πέρασαν οι νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό των αγροτών από την βουλή

«Ναι» επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, «όχι» από ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων - Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν και τα άρθρα του νομοσχεδίου, με τα προαπαιτούμενα των δανειστών για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ σε μερικά από τα οποία έδωσαν θετική ψήφο ΝΔ και Ποτάμι.

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αλλαγές που ανατρέπουν εκ νέου τα δεδομένα για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ αλλάζει και τον τρόπο υπολογισμού της έκπτωσης για την εξαγορά πλασματικών ετών.

Ιδιωτικοποιήσεις και Καλογρίτσας δίχασαν τη Βουλή με την κυβέρνηση να δέχεται πυκνά πυρά από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στην ονομαστική ψηφοφορία με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια 152 βουλευτές ψήφισαν «ναι» και ... «όχι». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καταψήφισαν ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Από την πλειοψηφία έλειπε μόνο ένας βουλευτής λόγω ασθένειας. Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν και τα άρθρα του άρθρα του νομοσχεδίου, σε μερικά από τα οποία έδωσαν θετική ψήφο ΝΔ και Ποτάμι. Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και η τροπολογία για την παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες. Απουσίαζαν εφτά βουλευτές

Στο νέο νόμο περιλαμβάνονται:
ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ
1. Η ένταξη του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Από το πακέτο αυτό, όπως είχε συμφωνηθεί τον Μάιο, τελικά εξαιρέθηκε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), για την οποία η κυβέρνηση υποστήριξε πως το έργο της σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια και πρέπει να παραμείνει εκτός του υπερταμείου. Αντιθέτως, με το πολυνομοσχέδιο, περνούν στο υπερταμείο οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΕΛΒΟ, Κτιριακές Υποδομές και Αττικό Μετρό.

Σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ, που επίσης περιλαμβανόταν στο πακέτο, όπως είχε συμφωνηθεί τον Μάιο, η κυβέρνηση δεν προχωράει άμεσα στην ένταξή του στο υπερταμείο, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι «παγώνει» η αξιοποίησή του. Αντιθέτως, το πολυνομοσχέδιο έχει διάταξη με την οποία διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, αλλά επειδή η διαδικασία είναι πολύπλοκη απαιτείται βήμα βήμα προσέγγιση της αξιοποίησης.

2. Αλλαγές στο ασφαλιστικό. Τρεις ανατροπές φέρνει το πολυνομοσχέδιο στο ύψος των εισφορών για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων με έως 10 δωμάτια, ενώ αυξάνεται και το κόστος εφάπαξ εξαγοράς πλασματικών ετών.

Αναλυτικά, με το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου αναπροσαρμόζεται το ύψος της έκπτωσης που παρέχεται σε περίπτωση εξαγοράς ετών ασφάλισης με εφάπαξ καταβολή σε 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων δυναμικότητας έως 10 δωματίων, από 1η Ιανουαρίου 2017 θα καταβάλλουν εισφορές στο 20% του φορολογητέου εισοδήματός τους. Αυξημένες εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν από την 1/1/2017 και οι νέοι επιστήμονες, όπως και οι αγρότες, καθώς το ποσοστό καθορίζεται στο 6,95%. Το «κέρδος» για τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), θα είναι 74,7 εκατ. ευρώ έως το 2018, εκ των οποίων τα 37,3 εκατ. ευρώ το 2017.

Πάντως, η κυβέρνηση έχει μπροστά της ακόμη κάποια δύσκολα προαπαιτούμενα, όπως η κάλυψη του ελλείμματος του ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων για να διασφαλίσει την εκταμίευση της υποδόσης.

Για περισσότερα δείτε εδώ το νομοσχέδιο όπως ψηφίστηκε, τα συνοδευτικά έγγραφα και τα πρακτικά της συζήτησης όπως έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates