Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Αίτημα για πανευρωπαϊκή απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου glyphosate από το ΕΚ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα πρέπει να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του ζιζανιοκτόνου glyphosate στην αγορά όσο αυτό θεωρείται ακόμη ύποπτο για καρκινογένεση και διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος. Αυτό θα υποστηρίξει το μη νομοθετικό ψήφισμα που θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη 13 Απριλίου.

Στο κείμενο που θα τεθεί σε ψηφοφορία υποστηρίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη αξιολόγηση και να αποκαλύψει όλα τα επιστημονικά στοιχεία που χρησιμοποίησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κατά την αξιολόγηση του glyphosate, και όχι να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του στην αγορά για άλλα 15 χρόνια χωρίς κανένα περιορισμό.

Σημειώνεται πως η απόφαση για την άδεια κυκλοφορίας πρέπει να ληφθεί από τους εθνικούς εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στη μόνιμη επιτροπή για τα φυτά, τα ζώα, τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (τμήμα για τα φυτοφάρμακα). Μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει την πρόταση της Επιτροπής με ειδική πλειοψηφία. Εάν δεν υπάρξει τέτοια πλειοψηφία, εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίσει.

Το glyphosate είναι μια δραστική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στον τομέα των ζιζανιοκτόνων. Κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις αρχές της δεκαετίας του '70 και εισήχθηκε στην αγορά το 1974 ως ζιζανιοκτόνο ευρέως φάσματος. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έληξε το 2000 και από τότε το glyphosate διατίθεται στο εμπόριο από διάφορες εταιρείες, ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, στην Ευρώπη, αρκετές εκατοντάδες προϊόντα που περιέχουν glyphosate.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates