Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η αγροτική οικονομία της χώρας

Είναι τέτοια η κατάσταση που διαμορφώνεται στην ελληνική ύπαιθρο, που σε λίγο καιρό είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι παραγωγοί δεν θα ξανασπείρουν τη γη.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός αναλώνεται σε εξαγγελίες τύπου κάρτας πετρελαίου, ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και αρδευτικών έργων μέσω ΕΣΠΑ και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης κάνει είδηση την… καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου, οι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι στενάζουν και καταρρέουν οικονομικά.

Σ’ αυτή τη φάση αρκετοί είναι εκείνοι που εγκαταλείπουν τα χωράφια τα οποία ενοικίαζαν, καθώς δε μπορούν να αντεπεξέλθουν. Άλλοι πάλι, που έδειχναν ευνοημένοι τα προηγούμενα χρόνια, νοικιάζοντας εκτάσεις και λαμβάνοντας τα μισθώματα βρίσκονται –οι περισσότεροι- ένα βήμα πριν το γκρεμό. Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στο paseges.gr υπάρχουν αγρότες που είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν τη γη τους άνευ αντιτίμου, καθώς δε μπορούν να πληρώσουν τα τέλη άρδευσης και τα υπόλοιπα έξοδα, όπως οι εισφορές στον ΕΛΓΑ κ.λπ. Και να σκεφτεί μάλιστα κανείς ότι ο φόρος αγροτεμαχίων ακόμη δεν έχει πληρωθεί.

Κάποιοι άλλοι αγρότες, αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος των δυσκολιών φτάνουν στο σημείο να ενοικιάζουν τα χωράφια ακόμη και με 20 ευρώ το στρέμμα, αρκεί να τα πάρουν, όπως λένε. Το δραματικό της υπόθεσης είναι όμως πως με αυτά τα 20 ευρώ το στρέμμα ενοίκιο, δεν καλύπτουν ούτε τις δαπάνες για το αρδευτικό νερό προς τους ΤΟΕΒ, οι οποίοι με τη σειρά τους βουλιάζουν στα χρέη.

Από την άλλη, το δικό τους δράμα ζουν και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι βάλλονται από πολλές πλευρές: Από τις καιρικές συνθήκες, τις καθυστερήσεις πληρωμών, τα φέσια των εμπόρων, την υποχρηματοδότηση κ.λπ.

Αυτή είναι η κατάσταση της πραγματικής αγροτικής οικονομίας και όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο μάλλον το κάνουν «εκ του πονηρού».

Αλέξανδρος Μπίκας

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates