Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Πάσχα χωρίς… τα χρήματα που υπολόγιζαν από την επιστροφή ΦΠΑ

Οι περισσότεροι παραγωγοί θα πάρουν την επιστροφή μετά από 6 μήνες - Υπαίτιο το Υπουργείο δηλώνει ο πρόεδρος του ΑΣΑΦ Νίκος Γκίζας

Φαίνεται πως το ελληνικό κράτος δεν μπορεί ακόμη και αυτή την στιγμή να ξεπεράσει τον «κακό» εαυτό του. Αποτέλεσμα πάντως είναι οι αγροτοκτηνορόφοι στην περιοχή να κάνουν Πάσχα χωρίς τα χρήματα που υπολόγιζαν από την επιστροφή ΦΠΑ.

Αυτό ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας Νικόλαος Γκίζας, λέγοντας «Τα χρήματα αυτά που κάθε χρόνο δινόντουσαν αυτές τις ημέρες πριν από το Πάσχα και μπορούσαν οι αγοροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής να πληρώσουν κάποιες υποχρεώσεις τους, να κινηθεί η τοπική αγορά και να αγοράσουν ό,τι απαιτείται για την καλλιεργητική φροντίδα της νέας περιόδου, δυστυχώς δεν θα δοθούν και όχι με δική μας υπαιτιότητα, αλλά του υπουργείου».


Πιο αναλυτικά η καθυστέρηση οφείλεται στην έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, η οποία υπογράφηκε στις 2 Απριλίου και βάζει νέες προϋποθέσεις στην διαδικασία για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους οι οποίες ισχύουν και για την προηγούμενη περίοδο, ήτοι το 2012. «Εμείς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με το νέο πλαίσιο, όμως σε αυτό δεν θα πρέπει να ενταχθεί το 2012 για το οποίο αφορά η επιστροφή», είπε ο κ. Γκίζας, ο οποίος επιπλέον τόνισε πως «Στην νέα αυτή κανονιστική απόφαση μπαίνει πλαφόν στις στρεμματικές αποδόσεις για την επιστροφή ΦΠΑ το οποίο μάλιστα είναι πολύ χαμηλό και έτσι οι περισσότεροι παραγωγοί, θα υπαχθούν σε μια διαδικασία ελέγχου και θα πάρουν την επιστροφή μετά από 6 μήνες».

Για γέλια 


ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ


Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με όσα ο κ. Γκίζας εξήγησε μιλώντας για το θέμα, η απόφαση αυτή της 2ης Απριλίου, αναφέρει ως οροφή παραγωγής ανά στρέμμα 2,5 τόνους για μανταρίνια, 3 τόνους για πορτοκάλια και 3,5 τόνους για ακτινίδια. «Αυτή η παραγωγή δεν είναι η μέση αλλά η ελάχιστη», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Ακόμη και την περίοδο για την οποία μιλάμε, 2012-2013 που είχαμε ακαρπία ελάχιστα κτήματα στην Άρτα μπορεί να είχαν αυτή την απόδοση. Οπότε καταλαβαίνετε ότι ελάχιστοι θα πάρουν επιστροφή ΦΠΑ, γιατί αναφέρεται πως πέρα από αυτές τις ποσότητες οι παραγωγοί για την επιστροφή ΦΠΑ θα περνάνε σε διαδικασία ελέγχου, δηλαδή θα πάρουν την επιστροφή μετά από 6 μήνες».

Ελλείψεις και ζητούμενα

Επιπλέον όπως αναφέρθηκε η σχετική απόφαση δεν εκδόθηκε μόνο με καθυστέρηση αλλά αναφέρει πως μέχρι τον Φεβρουάριο κάθε έτους συμπεριλαμβανομένου και του προηγουμένου της απόφασης Φεβρουαρίου, θα έπρεπε να δοθούν τα… χ, ψ, ω, στοιχεία στις οικονομικές Εφορίες, χωρίς να εξαιρεί τον Φλεβάρη που πέρασε, για τον οποίο δεν υπήρχε η σχετική απόφαση. Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή θέτει προϋποθέσεις που θα έπρεπε χρονικά να έχουν εκπληρωθεί πριν γίνουν αποφασιστούν!

Η Ενώσεις σε όλη την Ελλάδα ζητούν την εξαίρεση των όρων αυτών για την τρέχουσα διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ που αφορά το 2012, καθώς επίσης και τη μεταβολή των πολύ χαμηλών αποδόσεων που περιλαμβάνει ως οροφή για άμεση επιστροφή ΦΠΑ η σχετική απόφαση. «Δεν φτάνει δηλαδή που η επιστροφή ΦΠΑ από 11% που ισχύει πέφτει πλέον στο περίπου μισό, δηλαδή στο 6%, αλλά με αυτά τα δεδομένα θα το πάρουν οι περισσότεροι μετά από 6 μήνες», ανέφερε ο κ. Γκίζας.

Από Δευτέρα για δηλώσεις ΟΣΔΕ

Ο κ. Γκίζας επ’ ευκαιρία της συνάντησης του με τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, ανακοίνωσε προς ενημέρωση όλων των αγροτοκτηνοτρόφων την έναρξη της διαδικασίας κατάθεσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ, για την Ενιαία Ενίσχυση. «ΤΑ γνωστά δικαιώματα», όπως είπε ο ίδια καθότι η έναρξη συμπλήρωσης των αιτήσεων γίνεται την προσεχή Δευτέρα και το χρονικό πλαίσιο που θέσει η Ε.Ε για την συμπλήρωση είναι μέχρι 15 Μαΐου.

Οι αιτήσεις αφορούν την οικονομική ενίσχυση για το 2013 και καθώς οι προθεσμίες είναι πιεστικές και ο κόσμος πολύς ο κ. Γκίζας εξήγησε ότι από Δευτέρα μέχρι και τις 15 Μαΐου στα γραφεία της Ένωσης θα είναι ανοιχτά για την διαδικασία αυτή, πρωί και απόγευμα ακόμη και τα Σάββατα πλην μόνο Κυριακής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε αλλάξει το σύστημα και ο ψηφιακός χάρτης για το Ολοκληρωμένο Σύστημα και για το λόγο αυτό όπως επισήμανε και ο κ. Γκίζας, όποιος θέλει να υποβάλει μόνος του ηλεκτρονικά την δήλωση θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη να τελικά δεν πάριε την ενίσχυση. «Δεν θα έχει καμία ευθύνη η Ένωση», είπε και πρόσθεσε: «το επισημαίνω γιατί η καθυστέρηση που υπήρξε και στην έναρξη της διαδικασίας οφείλονταν σε μεταβολές που έχουν γίνει στο σύστημα, και το ανανεωμένο μας ήρθε αργά στους Συνεταιρισμούς που μετέχουν στην διαδικασία βάση της σύμβασης που υπάρχει με την ΠΑΣΕΓΕΣ. Οπότε πιθανόν να υπάρχουν μεταβολές που να μην μπορούν να τις παρακολουθήσει ο καθένας μεμονωμένα και να γίνουν λάθη. Για αυτό ξαναλέγω για όσες δηλώσεις υποβάλει ο καθένας μόνος του δεν φέρει καμία ευθύνη ο Συνεταιρισμός».

Τα δικαιολογητικά

Ο κ. Γκίζας ανακοίνωσε και τα δικαιολογητικά με τα οποία πρέπει να προσέρχονται οι αγρότες για τις σχετικές δηλώσεις στην «Ένωση», και τα οποία για όσους υποβάλλουν για πρώτη φορά είναι: Αντίγραφο Ταυτότητας, Βιβλιάριο Τραπέζης, βιβλιάριο του ΟΓΑ και το ΑΜΚΑ, δήλωση Ε9 για τα ιδιόκτητα και τα ενοικιαστήρια για τα ενοικιαζόμενα κτήματα.

Για όσους έχουν εισπράξει ξανά ενίσχυση χρειάζονται: Εάν δεν έχουν μεταβολές στα στοιχεία, χρειάζεται να φέρουν μαζί τους το Ε9, και αν είναι δυνατόν να υπάρχει ηλεκτρονικά για απευθείας διασταύρωση, καθώς και τα ενοικιαστήρια για τα ενοικιαζόμενα κτήματα. Όσοι εισπράττουν και εξισωτική αποζημίωση να έχουν μαζί τους βεβαίωση μόνιμου κατοικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates