Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Μεγαβάτ ταλαιπωρίας για μια άδεια

ΑΓΡΟΤΟΠΟΣ: Σας παραθέτω αυτό το άρθρο γιατί με τα λεγόμενα του συμφωνώ απόλυτα, και μάλιστα είναι ακριβώς αυτά που επισήμανα ως παγίδα του προγράμματος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για τους αγρότες σε παλαιότερη ανάρτηση μου (Αγρότοπος). Αυτή η φούσκα δυστυχώς όταν σκάσει θα διασκορπίσει τα όνειρα των αγροτών μαζί μα τα χρήματα που θα έχουν δώσει.

Αλαλούμ με τις επενδύσεις «εγγυημένης» απόδοσης των αγροτών σε φωτοβολταϊκά συστήματα τείνει να επικρατήσει με το «καλημέρα» της έναρξης υποβολής αιτήσεων στα περιφερειακά γραφεία της ΔΕΗ ανά την Ελλάδα.

Οι αγρότες, καθοδηγούμενοι και από τις κατά τόπους συνεταιριστικές οργανώσεις, σχηματίζουν ουρές από χθες για να πάρουν την πολύτιμη άδεια που θα τους επιτρέψει να «σπείρουν» φωτοβολταϊκά πάνελ ακόμη και σε χωράφια υψηλής παραγωγικότητας. Η ΔΕΗ, η οποία μέχρι χθες προειδοποιούσε για φαινόμενα παναγροτικής «φούσκας», τώρα, πιεζόμενη από ισχυρά επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα, δίνει «ελευθέρας» για τις αιτήσεις, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τηρεί σιγήν ιχθύος απέναντι στο ερώτημα αν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αιτήσεων που εκτιμάται ότι θα κατατεθούν.

Ηδη, χθες, πρώτη μέρα υποβολής των αιτήσεων από τους αγρότες -οι φάκελοί τους θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βρεθούν μπροστά από άλλους ενδιαφερόμενους-, εκτιμάται πως κατατέθηκαν περισσότερες από 1.800 σε όλη την Ελλάδα (κυρίως σε Μακεδονία-Θράκη), ενώ άλλες 800 με 1.000 πήραν σειρά για σήμερα. Η ΔΕΗ, πιεζόμενη από την ΠΑΣΕΓΕΣ, ανακοίνωσε χθες ότι κάνει πλέον αποδεκτές και τις αιτήσεις που υποβάλλονται μέσω εξουσιοδοτήσεων - κάτι που εξυπηρετεί τους συνεταιρισμούς οι οποίοι παίζουν τον ρόλο του μεσάζοντα. Επιπλέον, στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «δεν έχει τεθεί κανένας περιορισμός ως προς το πλήθος των αιτήσεων ή της συνολικής ισχύος των φωτοβολταϊκών συστημάτων των επαγγελματιών αγροτών ή των λοιπών ενδιαφερομένων, είτε στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας είτε ανά νομό».

Με δέλεαρ την εύκολη δανειοδότηση από τις τράπεζες και τις υψηλές αποδόσεις (15%) που υπόσχονται οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς (έως 100 KW), σε μια περίοδο όπου κόβονται οι αγροτικές επιδοτήσεις, οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς προκαλούν δέος, καθώς αναμένεται να υποβληθούν μέχρι και 10.000 αιτήσεις (σ.σ.: τόσοι αγρότες πήραν βεβαίωση ότι είναι «επαγγελματίες» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ) για την παραγωγή ισχύος της τάξης των 1.000 «αγροτικών» μεγαβάτ.

Και αυτό, όταν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ προβλέπει συνολική παραγωγή από φωτοβολταϊκά τής τάξης των 2.500 μεγαβάτ μέχρι το 2020, ενώ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν ήδη κατατεθεί από ιδιωτικούς φορείς αιτήσεις για πάνω από 3.500 μεγαβάτ, χωρίς καν να έχουν ξεκινήσει άλλα προγράμματα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (στέγες κ.ά.). Η επένδυση για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού 100 KWp (kilo-watt-peak) απαιτεί έκταση 1,5 έως 2 στρεμμάτων και κοστίζει περίπου 300.000 έως 350.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι αποδίδει περίπου 135.000 κιλοβατώρες ετησίως (με τις απώλειες) που, με βάση τη σημερινή επιδοτούμενη τιμή των 0,45 ευρώ/KWp, μπορεί να αποδώσει έσοδα 55.000-60.000 ευρώ κάθε χρόνο, αποσβένοντας την επένδυση σε βάθος μιας εξαετίας.
Προς το παρόν, η κατάσταση ευνοεί κυρίως τα μελετητικά γραφεία, τα οποία για κάθε μελέτη εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων χρεώνουν από 3.000 έως 4.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι η μόνη επαγγελματική κατηγορία που έχει εξασφαλισμένα έσοδα, της τάξης των 30-40 εκατ. ευρώ!

Η κοσμοσυρροή για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, που δεν αφορά φυσικά μόνο αγρότες αλλά κυρίως ιδιώτες επιχειρηματίες και επενδυτές, έχει αρχίσει να προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις από τους ενδιαφερόμενους, που «παλεύουν» να εξασφαλίσουν σειρά προτεραιότητας. Χθες, ο Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών Εταιρειών εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΔΕΗ για το θέμα αυτό, κατηγορώντας την για επικίνδυνες πρακτικές και για αποφάσεις που «φωτογραφίζουν» συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με τον ΣΕΦ, που ζητεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δώσει λύσει, το γεγονός ότι η ΔΕΗ θα τηρήσει σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο υποβολής της κάθε αίτησης και όχι την κατηγορία της επένδυσης σε φωτοβολταϊκά, ουσιαστικά «παγώνει» όλα τα νέα αιτήματα για φωτοβολταϊκά σε κτίρια, μη εξαιρουμένων του οικιακού τομέα αλλά και των πολλά υποσχόμενων εμπορικών-βιομηχανικών στεγών. *

Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο:

xristin είπε...

Ελλάς το μεγαλείο σου!
Που θα πάει θα στρώσουμε κάποτε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates