Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΕΛΓΑ αναζητεί τα έσοδά του και οι αγρότες φοβούνται για τις αποζημιώσεις τους!


Σοβαρά ερωτηματικά τίθενται για το κατά πόσον ο ΕΛΓΑ θα καταφέρει να φανεί αποτελεσματικός και να καλύψει ασφαλιστικά αγρότες και κτηνοτρόφους, με βάση και τη γενική αρχή πλέον του Οργανισμού, όπως περιέχεται στο νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη βουλή, για ισοσκελισμό εσόδων – δαπανών. Κι αυτό, γιατί εξαιρετικά «ομιχλώδες» παραμένει το τοπίο σχετικά με τα ακριβή έσοδα του ΕΛΓΑ ανά έτος με βάση και τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Σοβαρό παραμένει το  ενδεχόμενο να μείνουν στα λόγια τα περί ισοσκελισμού των εσόδων του ΕΛΓΑ και των δαπανών, βάσει του οποίου θα καλύπτονται ασφαλιστικά πλέον αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι υποχρεούνται ν' ασφαλίσουν την σοδειά τους, για να μπορούν -σε περίπτωση ζημίας- ν' αποζημιωθούν.
Βασικός λόγος, η αδυναμία υπολογισμού των ποσών που πραγματικά λαμβάνει ο κρατικός οργανισμός, καθώς σχετικά υπάρχει διάσταση απόψεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ουσιαστικά του αρμόδιου υπουργείου Οικονομικών) τα έσοδα του οργανισμού ασφάλισης των αγροτών για το 2009 έφτασαν τα 79,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο από τον ΕΛΓΑ διαβεβαιώνουν ότι στα ταμεία του οργανισμού μπήκαν μόλις 44,9 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επιβεβαίωσαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τις ημέρες που συζητήθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο για την αγροτική ασφάλιση, το οποίο και εν τέλει ψηφίστηκε.
Ωστόσο και πάλι η διοίκηση του ΕΛΓΑ τα διαψεύδει, προκαλώντας σίγουρα ιδιαίτερη ανησυχία στους αγρότες, οι οποίοι κάποια στιγμή θα περιμένουν ν' αποζημιωθούν, βάσει των χρημάτων που εισέπραξε ο ΕΛΓΑ, αλλά και αμφιβολία για το κατά πόσο θα εφαρμοστούν στην πράξη οι εξαγγελίες περί διαφάνειας, εξορθολογισμού και εξυγίανσης του γεωργο-ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates