Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός της κυβέρνησης στους αγρότες της Κρήτης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών



ΑΓΡΟΤΟΠΟΣ: Έφτασε πριν λίγες ώρες αυτό το μήνυμα στο e-mail μου. Aναφέρεται στην φούσκα των  φωτοβολταϊκών που λέγαμε σε παλαιότερη ανάρτηση, και σας το παραθέτω.

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποκλείει τη δυνατότητα επενδύσεων ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος
στο Λευτέρη Αυγενάκη

Δεν είναι επιτρεπτή η εξέταση αιτημάτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών από κατ’ επάγγελμα αγρότες της Κρήτης διαβεβαιώνει ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Μανιάτης, το Βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, αναγνωρίζοντας στην ουσία ότι συνεχίζεται ο εμπαιγμός των Κρητών αγροτών που καταθέτουν αιτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις εκμεταλλεύσεις τους.

Ειδικότερα, μετά από στοχευμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Βουλευτή Ηρακλείου για το θέμα, καθώς οι κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών συνεχίζουν να δέχονται την κατάθεση φακέλων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες της Κρήτης με την υποβολή ακόμα και 1.000 € ή και 2.000 €, ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Μανιάτης, αναφέρει στο έγγραφό του προς τον κ. Αυγενάκη ότι:

«Το δίκτυο της Κρήτης, όπως και τα δίκτυα των μη διασυνδεδεμένων νησιών, είναι κορεσμένα και για το λόγο αυτό, η ΡΑΕ με απόφασή της, κατόπιν εισήγησης του αρμοδίου διαχειριστή, ανακοινώνει τη δυνατότητα απορρόφησης ισχύος, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 5α του Ν.3468/2006, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνεται και η κατανομή της διαθέσιμης προς απορρόφηση ισχύος μεταξύ των σταθμών, οι οποίοι εξαιρούνται από την υποχρέωση να λάβουν άδεια παραγωγής, και των σταθμών, για τους οποίους απαιτείται άδεια παραγωγής με βάση το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 5 του ιδίου νόμου».

Και συνεχίζει ότι «σε αυτό το πλαίσιο, κατόπιν εισήγησης των Διαχειριστών Συστήματος και Διτκύου, η ΡΑ.Ε. εξέδωσε την Απόφαση 96/2007 με την οποία καθορίστηκε το περιθώριο απορρόφησης ηλεκτρικής ισχύος από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και ανεμογεννήτριες μικρής ισχύος για το κάθε ένα μη διασυνδεδεμένο σύστημα. Τα περιθώρια απορρόφησης ισχύος από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στα νησιά καθορίστηκαν με την ανωτέρω απόφαση της Ρ.Α.Ε., έχουν ήδη εξαντληθεί πλήρως από μικρούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι αιτήσεις των οποίων κατατέθηκαν το 2007. Το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν δε τόσο μεγάλο, ώστε η δυνατότητα απορρόφησης υπερκαλύφθηκε από αιτήσεις πολλάκις, με αποτέλεσμα να καταφύγει η Ρ.Α.Ε. σε επιμερισμό ισχύος των αιτήσεων, που ειδικότερα για τη νήσο Κρήτη ορίστηκε στα 80kW.»

 Συνεπώς, τονίζει ο κ. Μανιάτης, «το ζήτημα δεν είναι θεσμικό, αλλά τεχνικό και σχετίζεται με την αξιοπιστία του ηλεκτρικού συστήματος και την ασφαλή διείσδυση των ΑΠΕ. Όλοι οι σχετικοί εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε συνεννόηση προκειμένου να προσδιοριστούν τα ενδεχόμενα πρόσθετα περιθώρια ένταξης, ειδικά, μικρών διεσπαρμένων μονάδων στο πλαίσιο επέκτασης του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και στα νησιωτικά συστήματα.»

Ως εκ τούτου, τονίζει ότι «με βάση τα ανωτέρω, διευκρινίζεται ότι σε κορεσμένα δίκτυα δεν είναι επιτρεπτή η κατ' εξαίρεση εξέταση, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15 παρ. 6 του ν. 3851/2010, τόσο αιτημάτων από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος έως 100 kW, όσο και νέων αιτήσεων σταθμών ΑΠΕ που εγκαθίστανται σε κτίρια και στέγαστρα».

Καταλήγει δε ότι «οι προβλέψεις του Ν.3851/2010 για την κατά προτεραιότητα εξέταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, από κατ' επάγγελμα αγρότες, δύνανται να τύχουν εφαρμογής σε μελλοντική πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κατανομή της διαθέσιμης προς απορρόφηση ισχύος μεταξύ σταθμών, οι οποίοι εξαιρούνται από την υποχρέωση να λάβουν άδεια παραγωγής», ενώ τέλος, επισημαίνει ότι «η αυξημένη τιμή της κιλοβατώρας συνιστά μορφή ενίσχυσης, που καθιστά τις επενδύσεις αυτές βιώσιμες χωρίς την περαιτέρω επιδότηση κεφαλαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates