Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Υπουργική Απόφαση σαμποτάρει την εγχώρια βιομηχανία εξοπλισμού φωτοβολταϊκών


Μια άκρως περίεργη ρύθμιση που έχει περιληφθεί στην Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΚΑ με την οποία καθορίζονται οι ειδικοί όροι εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές, βάζει «δυναμίτη» στην εγχώρια βιομηχανία παραγωγής εξοπλισμού και δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε επενδυτές που προσπαθούν να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Συγκεκριμένα με την Υπουργική Απόφαση, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων εκτός σχεδίου, όταν πρόκειται για μη άρτια και μη οικοδομήσιμα «γήπεδα» ορίζεται ότι τα συστήματα που θα εγκατασταθούν δεν μπορούν να έχουν ύψος μεγαλύτερο από 2,5 μέτρα. Αυτό όμως σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν τα περισσότερα από τα σταθερά συστήματα βάσης που κυκλοφορούν στην αγορά και πάντως κανένα από εκείνα που κατασκευάζονται στην Ελλάδα! «Ένα σύστημα 20KW δεν θα μπορεί καν να χωροθετηθεί πια σε μη άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο» προειδοποιεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών κ. Νίκος Καλογεράκης, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, το 80% των εξαιρέσεων που έχουν δοθεί αφορούν σε μη άρτια και σε μη οικοδομήσιμα οικόπεδα.
Εκτός και τα tracker
Επιπλέον, στην υπουργική απόφαση, σε ότι αφορά τα εκτός σχεδίου αλλά άρτια και οικοδομήσιμα «γήπεδα», προβλέπεται ότι η εγκατάσταση πρέπει να αφήνει ελάχιστη απόσταση από τα όρια του οικοπέδου διπλάσια από το μέγιστο ύψος της κατασκευής. Αυτό οδηγεί σε υπερβολική αύξηση της απαιτουμένης έκτασης με αποτέλεσμα να καθιστά απαγορευτική τη χρήση ηλιοστατών (tracker) οι όποιοι αναβαθμίζουν σημαντικά την απόδοση την επένδυσης, αλλά φτάνουν σε ύψος μέχρι και 8 μέτρα από το έδαφος. Οι ηλιοστάτες (tracker), είναι συστήματα μέσω των οποίων αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας η θέση των φωτοβολταϊκών πάνελ, προκειμένου να «παρακολουθούν» την πορεία του ήλιου και να έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση. Ταυτόχρονα οι ηλιοστάτες επιτρέπουν την παράλληλη χρήση της γης, αφού αφήνουν το έδαφος ελεύθερο, για παράδειγμα για βόσκηση.
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι και στην τεχνολογία αυτή η χώρα μας έχει σημαντική παρουσία και υπάρχουν καινοτόμα προϊόντα με σοβαρές εξαγωγικές προοπτικές.
Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις της Υπουργικής Απόφασης έχουν δημιουργήσει τεράστια ανησυχία στις ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες κατασκευής εξοπλισμού φωτοβολταϊκών, που βλέπουν να πετιούνται έξω από μια αγορά που βρίσκεται σε άνθηση και αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο διάστημα ένα από τους πυλώνες αντιμετώπισης της αναπτυξιακής ένδειας της ελληνικής οικονομίας. «Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι πίσω από την απόφαση κρύβονται τα συμφέροντα ξένων κατασκευαστών, αλλά είναι σαν να «φωτογραφίζονται» συγκεκριμένες μεγάλες ξένες εταιρείες που τηρούν αυτές τις προδιαγραφές ύψους» δηλώνουν παράγοντες του χώρου με τους οποίους συνομίλησε το energypress στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η ελληνική βιομηχανία συστημάτων στήριξης φωτοβολταϊκών τόσο στο χώρο των ηλιοστατών όσο και στο χώρο των σταθερών βάσεων αποτελεί ένα ακμάζοντα (πολύτιμο για τις μέρες μας) κλάδο, ο οποίος συμβάλει στην βελτίωση της απόδοσης των εγκαταστάσεων ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στην ελληνική οικονομία δημιουργώντας μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας. Ο τομέας αυτός πλήττεται καταστροφικά με τις παραπάνω προβλέψεις ενώ καθίσταται μονόδρομος η χρήση συγκεκριμένων εισαγόμενων προϊόντων.
Έχουν παραγγείλει
Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις της Υπουργικής Απόφασης δημιουργούν τεράστια προβλήματα και στις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μιας και έρχονται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα ισχύουσες διατάξεις. Τεράστια αναστάτωση και απόγνωση έχει δημιουργηθεί στους επενδυτές οι οποίοι έχουν σχεδιάσει και προχωρήσει σε παραγγελία υλικού με τα μέχρι τώρα δεδομένα ενώ βλέπουν ότι πιθανότατα να μην είναι σε θέση να υλοποιήσουν πλέον τις επενδύσεις αυτές.
Η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Τίνα Μπιρμπίλη, αλλά και η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, είχε την ευκαιρία, επισκεπτόμενη την ΔΕΘ να ενημερωθεί για τα προβλήματα που ανακύπτουν από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις της Υπουργικής Απόφασης και αναμένεται, πλέον, η αντίδρασή της.
Θοδωρής Παναγούλης

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates