Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Αυτοκαταστρέφεται η αμερικανική παραγωγή καλαμποκιού


Στα λατινικά αποκαλείται striacosta albicosta. Πίσω από αυτό κρύβεται ένας φοβερός σκώρος, ο οποίος έχει εξαφανίσει τεράστιες εκτάσεις καλαμποκιού στις ΗΠΑ και έχει φέρει σε απελπισία τους αγρότες.
Ένα μικρό έντομο είναι η striacosta albicosta, όπως αποκαλείται στα λατινικά, ένα είδος σκώρου τροφίμων που καταβροχθίζει ολόκληρες επιφάνειες καλαμποκιού. Ξεκίνησε από την Αϊόβα, μετά πήγε στο Ιλινόις, μετά στην Ιντιάνα, στο Οχάιο και τελικά στην Πενσυλβάνια. Μέσα σε δέκα χρόνια έχει εξαπλωθεί παντού στις ΗΠΑ. Το γιατί δεν μπορεί κανείς να το εξηγήσει. Η ένωση Testbiotech έχει κάνει πολλές έρευνες για την Greenpeace και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπεύθυνο για αυτή την κατάσταση είναι το μεταλλαγμένο γενετικά καλαμπόκι.
Πολλοί Αμερικανοί αγρότες έχουν στραφεί στην καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού. Επιστήμονες προσέθεσαν ένα επιπλέον γονίδιο στο γενετικό υλικό. Με τον τρόπο αυτό το ίδιο το καλαμπόκι μπορεί να παράγει ένα δηλητήριο που σκοτώνει τα έντομα και με αυτό τον τρόπο να νικήσει το μεγαλύτερο του εχθρό που είναι η Ostrinia nubilalis, ένα είδος πεταλούδας. Έτσι όμως σκοτώνονται και άλλα είδη και η striacosta albicosta δεν έχει πλέον φυσικούς αντιπάλους.
Πιθανή αιτία και οι κλιματικές αλλαγές
Η εξήγηση αυτή είναι όμως πολύ απλοϊκή για τον Μπιλ Χάτσινσον, εντομολόγος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Η κλιματική αλλαγή έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο, όπως υποστηρίζει: «Τα τελευταία είκοσι χρόνια ήταν πιο ζεστά στις δυτικές πολιτείες. Οι χειμώνες είναι πιο ήπιοι, ο συγκεκριμένος σκώρος δεν πεθαίνει τόσο εύκολα, αλλά μπορεί χωρίς πρόβλημα να ξεχειμωνιάσει κάτω από τη γη. Και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές».

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates