Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Συμμετοχή της Άρτας στο πρόγραμμα “Eurofresh Fruits”

Προώθηση του Αρτινού πορτοκαλιού και ακτινιδίου στις αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Κίνας

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ (23/8/2011)

Η Άρτα είναι ένας από τους 6 νομούς στην Ελλάδα που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Eurofresh Fruits – προώθηση φρέσκων φρούτων (κεράσι, ακτινίδιο, πορτοκάλι, επιτραπέζια σταφύλια) στη Ρωσία, Ουκρανία και Κίνα». Σύμφωνα και με την πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν οι νομοί Πέλλας, Πιερίας, Βοιωτίας, Άρτας, Κορινθίας και Χανίων. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος θα υποβάλει πρόγραμμα για την προώθηση συγκεκριμένων φρέσκων φρούτων υψηλής σημασίας για τις εθνικές και τοπικές επιχειρήσεις – μέλη των Επιμελητηρίων των παραπάνω Νομών και ζήτησε την έγκριση και τη θετική τους απόφαση για την υποστήριξη με όλα τα μέσα της σχετικής πρωτοβουλίας της ΚΕΕΕ.

Δράσεις και ενέργειες προβολής

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Ηλίας Κοίλιας η Άρτα θα συμμετέχει με δύο προϊόντα που είναι το πορτοκάλι και το ακτινίδιο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις και ενέργειες προβολής του προϊόντος, συμμετοχή σε εκθέσεις εθνικής ή ευρωπαϊκής σημασίας και επικοινωνία των παραγωγών με τις καταναλωτικές αγορές και αφορά κυρίως τις αγορές Ρωσίας, Ουκρανίας και Κίνας, χώρες δηλαδή με τεράστια αγοραστική δύναμη. Η διάρκεια των συγκεκριμένων δράσεων είναι μέχρι τρία έτη και η ενίσχυση που δίνεται ανέρχεται στο 70% του συνολικού προϋπολογισμού.

Προσπάθεια απ’ τους παραγωγούς

Ο κ. Κοίλιας υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό και οι παραγωγοί να καταβάλουν από την πλευρά τους προσπάθεια ώστε να παράγονται και να προωθούνται στην αγορά προϊόντα πολύ καλής ποιότητας, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερες προοπτικές και για τους ίδιους και για την οικονομία της περιοχής. Ο κ. Κοίλιας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Eurofresh Fruits είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο έχει να κάνει με φρούτα φρέσκα και με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή παγκόσμια υπάρχουν προβλήματα στη διατροφικότητα των ανθρώπων εμείς προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε ώστε στους 5 νομούς στην Ελλάδα που εντάσσονται στο πρόγραμμα αυτό να είναι και η Άρτα. Εμείς ζητήσαμε, επιμείναμε και μπορέσαμε να μας εντάξουν στο ακτινίδιο και στο πορτοκάλι.

Είναι μια σπουδαία ενέργεια που το Επιμελητήριο Άρτας πέτυχε ακόμα, δηλαδή σε δράσεις μέχρι τώρα και ενέργειες που είχε κάνει ούτως ώστε και η Άρτα να ταυτοποιείται ως η περιοχή που παράγει πάρα πολύ καλά διατροφικά προϊόντα και παράλληλα να δημιουργείται και μία κίνηση σ’ αυτό που θέλουμε να ενεργοποιήσουμε και να πετύχουμε ανάταση της οικονομίας σ’ αυτές τις δύσκολες περιόδους που περνάει όλος ο κόσμος. Πρέπει να καταβάλουν όμως μεγάλη προσπάθεια και οι παραγωγοί σ’ αυτό. Είδατε ότι όλες οι κουβέντες που γίνανε έχουν να κάνουν με τον παραγωγό – επιχειρηματία. Με τον παραγωγό ο οποίος πλέον καταβάλει προσπάθειες για να κατορθώσει να έχει πάρα πολύ καλό προϊόν αφενός, αφετέρου να έχει πάρα πολύ καλή συσκευασία, να έχει πολύ καλές προοπτικές. Το ποσό που επιδοτείται είναι και αυτό υψηλό, είναι το 70% και η επιλογή μας σε χώρες που δεν έχει να κάνει και με ΦΠΑ δεν θα επιβαρύνουν πολύ και τα επιμελητήρια και τους εκθέτες που θα συμμετέχουν και γενικά όλες τις δράσεις που έχουν να κάνουν με την προώθηση των προϊόντων.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι και αυτή μια συντεταγμένη και συντονισμένη με όλες τις άλλες ενέργειες. Θα βοηθήσει πάρα πολύ τους παραγωγούς της περιοχής μας αλλά, επαναλαμβάνω, πρέπει να είναι και μεγάλη η προσπάθεια που θα πρέπει να καταβάλουν και εκείνοι ώστε να παράγουμε και να διοχετεύουμε στην αγορά προϊόντα πολύ καλής ποιότητας».

Αγρότης-επιχειρηματίας

Αυτή είναι και άποψη της Κυβέρνησης είπε ο κ. Κοίλιας επισημαίνοντας σχετική αναφορά από την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άρτα: «Και ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα πρέπει πλέον να γίνει ο αγρότης επιχειρηματίας, οι συνεταιρισμοί να έχουν καθαρά επιχειρηματική δραστηριότητα ώστε να μπορούν έτσι να προωθούν τα προϊόντα τους γιατί όλοι ξέρουμε τις δυσκολίες που έχει αγορά και κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική. Αν λοιπόν αυτό δεν το καταφέρουμε δεν θα μπορέσουμε τότε να μπούμε στις αγορές, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε ανάταση στην οικονομία της περιοχής μας» ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Συντονισμένα, συλλογικά κι οργανωμένα

Η εποχή των Σούπερμαν έχει περάσει και η περίοδος που διανύουμε θέλει συντονισμένες και συλλογικές προσπάθειες τόνισε ο κ. Κοίλιας. «Δεν υπάρχει καμία κοινωνική ομάδα είτε παραγωγική είτε επενδυτική που να μην έχει προβλήματα του ανταγωνισμού και των αποτελεσμάτων της κρίσης. Όμως θα πρέπει και οι αγρότες και οι θεσμικοί παράγοντες της περιοχής να συμβάλουν στην ανάπτυξη.

Άκουσα και ικανοποιήθηκα πάρα πολύ απ’ τον πρόεδρο του Αγροκτηνοτροφικού συλλόγου στα Κολομόδια ο οποίος είπε ότι καλομάθαμε στις αποζημιώσεις. Είναι εκείνο που είπαμε όλοι, ότι στα χρόνια που πέρασαν δυστυχώς επιδοτήθηκε η ακαρπία και όχι η παραγωγή.

Επιδοτήθηκε η ανεργία και όχι η εργασία. Αυτές λοιπόν είναι ενέργειες και δράσεις οι οποίες δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Χαίρομαι ιδιαίτερα αν και οι ίδιοι οι παραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι, οι πάντες κατάλαβαν ότι στη δυσκολία που περνάμε θα πρέπει ο καθένας να πάρει την τύχη στα χέρια του και μέσα από συντονισμένες, σύγχρονες, συλλογικές και οργανωμένες προσπάθειες να πετύχει τη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων παραγωγής των προϊόντων του, καλύτερη οικονομική σχέση με τα σημερινά δεδομένα και καλύτερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας ολόκληρης».

Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες

Δεν υπήρξε καμία φορά που η κρίση να μην γέννησε ευκαιρίες είπε ο κ. Κοίλιας και το ίδιο μπορεί να συμβεί και τώρα. «Πάντοτε ο προβληματισμός ενέπνεε σ’ αυτούς που ήθελαν να δημιουργήσουν νέες ιδέες, αρκεί οι ιδέες αυτές να είναι καινοτόμες και εξωστρεφείς» είπε.

Ηλίας Κοίλιας: «Στόχος οι σπουδαίες αγορές»

Τα στελέχη του Επιμελητηρίου Άρτας έχουν ετοιμάσει ήδη και έχουν στείλει στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν όπως π.χ. για τον αριθμό των παραγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων στην περιοχή μας που δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον τομέα.

Ο κ. Κοίλιας ανέφερε: «Κατ’ αρχήν θα συμμετέχουν οι συλλογικοί φορείς και η Άρτα, ξέρετε, έχει συνεταιρισμούς και ακτινιδίων και πορτοκαλοπαραγωγών σε συνδυασμό και με την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών που όλοι θα πρέπει μαζί να έχουν από κοινού μια δυναμική προσπάθεια έτσι ώστε να μπορέσουν να πετύχουν τον εφικτό στόχο. Όπου ο στόχος είναι οι σπουδαίες αγορές. Σήμερα η Ρωσία, η Ουκρανία και η Κίνα είναι αγορές που άμα τις έχεις, δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Δηλαδή είναι τέτοια η απορρόφηση των προϊόντων που θα έχουν που δεν έχει κανένα πρόβλημα να αντιμετωπίσεις. Αρκεί, επαναλαμβάνω και επιμένω, να προσέχουμε τα προϊόντα μας σε όλα τα στάδια. Στην παραγωγή, στη συσκευασία, στη διακίνηση, στην προώθηση».

1 σχόλιο:

Greek Traditional Products online είπε...

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΦΡΕΣΚΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΕ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Η ΧΩΡΕΣ ΣΤΟΧΟΥ ...



The
Tourist and business guide of Greek
traditional products online.
Greek
companies online.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates