Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Παύλος Καπόγλου: Νέος θρίαμβος της στέβιας

H στέβια μετά από τον σκληρό πόλεμο, που δέχτηκε επί δεκαετίες μπήκε πλέον επί τέλους στη ζωή μας για να απολαμβάνουμε τη γλύκα της χωρίς τύψεις και ενοχές.
 
Η ΣΤΕΒΙΟΖΑΧΑΡΗ, όπως πλέον αναγνωρίζουν όλοι, είναι ο νέος ισχυρός πρωταγωνιστής στη διεθνή αγορά των γλυκαντικών, καθόσον είναι χρήσιμη για τη διατροφή ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ, για την θεραπεία και πρόληψη της ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ έχοντας όμως και πολλές άλλες ευεργετικές για την ανθρώπινη Υγεία ιδιότητες.

Οι διάσημοι και έγκυροι διεθνείς αναλυτές των τάσεων στις διεθνείς αγορές έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους στο θέμα της Στέβιας. Διότι μέχρι σήμερα προέβλεπαν βέβαια τις ανακατατάξεις στη διεθνή αγορά των γλυκαντικών και της ζάχαρης, που θα επέρχονταν εξαιτίας της εισόδου της Στέβιας και της αλματώδους αύξησης των πωλήσεων της στη διεθνή αγορά των γλυκαντικών και της ζάχαρης, αλλά οι εξελίξεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις τους.


Σύμφωνα λοιπόν με τους διεθνείς αναλυτές υπολογιζόταν, ότι σε λίγα χρόνια η Στέβια θα μπορούσε να αποσπάσει μερίδιο 30% της παγκόσμιας αγοράς ζάχαρης ( λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τους, ότι στην Ιαπωνία είχε ήδη αποσπάσει το 40% του μεριδίου αγοράς από τη ζάχαρη) για να καλύψει τη ζήτηση χρήσης της Στέβιας από τις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού των σακχαροδιαβητικών και των παχύσαρκων παγκοσμίως


Πρόσφατα όμως εμφανίστηκε μια νέα τάση και μεγάλο ενδιαφέρον από τις ίδιες τις βιομηχανίες ζάχαρης ( που μέχρι τώρα θεωρούνταν ανταγωνιστές της Στέβιας) για συνεργασίες με βιομηχανίες Στεβιοζάχαρης, με στόχο την παραγωγή προϊόντων ανάμειξης της Στέβιας με την τευτλοζάχαρη ή καλαμοζάχαρη, ώστε να προωθήσουν στην αγορά ζάχαρη με λιγότερες θερμίδες σαν light sugar ( ως ζάχαρη με λιγότερες θερμίδες.


Αυτή η νεά τάση ανατρέπει τα δεδομένα και θα αυξήσει περισσότερο τα μερίδια αγοράς της Στέβιας και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην αγορά γλυκαντικών.


Τώρα λοιπόν αναδύεται και αυτή η νέα μεγάλη αγορά για τα προϊόντα Στέβιας ( με την ανάμιξη της με τη παραδοσιακή ζάχαρη), πέραν αυτής που προβλεπόταν έως τώρα.


Έτσι μπορεί η Στέβια τελικά να αποσπάσει μερίδια αγοράς μεγαλύτερα από το 30%, που υπολογιζόταν μέχρι σήμερα.


Συγχρόνως αναμένεται να αυξηθούν αντίστοιχα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις της Στέβιας διεθνώς για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση προίόντων Στέβιας.


Ταυτόχρονα επίσης αυξάνουν οι προοπτικές για βιωσιμότητα και κερδοφορία της επένδυσης σε καθετοποιημένη μονάδα καλλιέργειας και μεταποίησης Στέβιας.

 
*Ο κ. Παύλος Καπόγλου είναι Πτυχιούχος Γεωπονίας του ΑΠΘ

ΠΗΓΗ:
ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates