Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ουσιαστικές λύσεις εναλλακτικά με το "κίνημα της πατάτας"

Πολλοί ήταν εκείνοι που την περίοδο κατά την οποία το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας» κυριαρχούσε στην επικαιρότητα, ποικιλοτρόπως εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο Δήμος Αγρινίου δεν ακολούθησε το παράδειγμα άλλων περιοχών. Η Δημοτική Αρχή, η οποία δέχθηκε και τη δική μας κριτική είναι αλήθεια, επέλεξε αντί να παρασυρθεί απ’ το κλίμα των ημερών και να ακολουθήσει την εύκολη οδό παραγγέλνοντας 100 ή 200 τόνους πατάτας και να τους μοιράζει στην πλατεία, να επεξεργαστεί προτάσεις που θα μπορούσαν να έχουν σταθερό στο χρόνο αποτέλεσμα, με πολλαπλό όφελος για την τοπική οικονομία και την τοπική κοινωνία. Τις προτάσεις αυτές παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση ο δήμαρχος Π. Μοσχολιός, αποδεικνύοντας ότι συχνά οι λύσεις στα μεγάλα προβλήματα είναι εξαιρετικά απλές…

Με βασική στόχευση την άμεση επαφή των (πραγματικών) παραγωγών με τους καταναλωτές, τον αποκλεισμό δηλαδή των μεσαζόντων, ο Δήμος Αγρινίου προτείνει, προωθεί και υποστηρίζει δια των υπηρεσιών του τη λειτουργία δύο λαϊκών αγορών. Η μια αναφέρεται στους βιοκαλλιεργητές, που χρόνια τώρα ζητούν διέξοδο για να διαθέσουν στο τοπικό καταναλωτικό κοινό τα προϊόντα τους και η άλλη αναφέρεται στους παραγωγούς συμβατικών αγροτικών προϊόντων. Μιλάμε βεβαίως για εντόπιας παραγωγής προϊόντα γης, αλλά και κτηνοτροφικά προϊόντα.


Οι δύο ξεχωριστές αυτές αγορές προτάθηκε να λειτουργούν στο χώρο πίσω απ’ το σχολικό συγκρότημα του τραίνου, στην οδό Τσιτσιμελή, κάθε Τετάρτη. Στην περιοχή υπάρχει, θυμίζουμε, άνεση στάθμευσης οχημάτων, ώστε να εξυπηρετούνται οι καταναλωτές. Το ζητούμενο είναι οι παραγωγοί να διαθέτουν τα προϊόντα που οι ίδιοι παράγουν απολαμβάνοντας ασύγκριτα καλύτερες τιμές από εκείνες που δίνουν οι μεσάζοντες, ταυτόχρονα όμως οι καταναλωτές να αγοράζουμε σε εξίσου ασύγκριτα χαμηλότερες τιμές απ’ αυτές που συναντάμε σήμερα στην αγορά. Θα στηριχθούν ουσιαστικά δηλαδή οι παραγωγοί, θα ευεργετηθούν όμως και οι πολίτες που θα βρίσκουμε επιτέλους φθηνά προϊόντα και μάλιστα τοπικά προϊόντα… τα οποία θα μπορούν να παράγουν νέοι αγρότες, άνθρωποι δηλαδή που αποκτούν τώρα τη δυνατότητα να μπουν στη διαδικασία και να καλλιεργήσουν, γνωρίζοντας ότι θα υπάρχει η ασφαλής και χωρίς μεσάζοντες διέξοδος διάθεσης των προϊόντων τους.


Το μοντέλο αυτό λειτουργίας είναι ιδανικό. Και είναι αυτό που στη «Συνείδηση» χρόνια πριν η κρίση ενσκήψει ζητάμε, σημειώνοντας ότι… και οι ίδιοι οι παραγωγοί είναι ταυτόχρονα καταναλωτές, ότι πρέπει να παράγουμε ότι βάζουμε στο τραπέζι μας! Για να πετύχει και να αποδώσει αυτό το μοντέλο, υπάρχει μόνο μια προϋπόθεση, στην οποία με έμφαση στάθηκε ο δήμαρχος κ. Μοσχολιός: Να διατηρηθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Αν αυτό δεν συμβεί, αν οι τιμές «ξεφύγουν» και αρχίσουν να πλησιάζουν εκείνες των υπολοίπων αγορών, δεν υπάρχει κανείς λόγος να διατηρηθεί η λειτουργία των υπό σύσταση δύο νέων λαϊκών και θα καταργηθούν. Ο κ. Μοσχολιός το ξεκαθάρισε αυτό με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο.


Τόνισε όμως παράλληλα ότι ο Δήμος Αγρινίου θα κάνει ότι είναι δυνατό, απ’ τη δική του πλευρά, για την επιτυχία του εγχειρήματος. Θα διαθέσει όλη την υποδομή που χρειάζεται, θα υπάρχει η διαρκής υποστήριξη απ’ την υπηρεσία αγροτικής ανάπτυξης και τους 12 γεωτεχνικούς – γεωπόνους που αυτή διαθέτει, θα γίνονται οι έλεγχοι όπως πρέπει να γίνονται.


Και φυσικά ο Δήμος Αγρινίου θα προβάλει όσο το δυνατό περισσότερο αυτή την προσπάθεια, ενημερώνοντας τους δημότες για τη λειτουργία των αγορών και τα οφέλη που θα έχουν.


Πολύ σημαντικό είναι να σημειώσουμε ακόμη ότι αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, η ΕΑΣ Αγρινίου, το Επιμελητήριο, η Ένωση Νέων Αγροτών, εκπρόσωποι των οποίων παρέστησαν στην προχθεσινή εκδήλωση στο κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδος, μαζί με εκπροσώπους των μελισσοκόμων, των παραγωγών ροδιού, σπαραγγιού και φράουλας, πολλών αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών. Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Αγρινίου προτίθεται να εξετάσει και τη μείωση των τελών στις λαϊκές αγορές, ώστε η μείωση αυτή να περάσει στις τιμές των προϊόντων και τελικά στον καταναλωτή.


ΠΗΓΗ:
ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates