Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Οι Νέοι Αγρότες προτείνουν Αγορές Αγροτών


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 4-4-2012 προς τους Έλληνες Βουλευτές

«Μία νέα μορφή αγοράς αυτοτελούς και ανεξάρτητης από κάθε άλλη μορφή αγοράς, όπου συμμετέχουν αμιγώς παραγωγοί και έκαστος διαθέτει τα πιστοποιημένα ιδίας παραγωγής προϊόντα του, πρωτογενή ή μεταποιημένα» υποστηρίζει η θεσμική Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση (Ν3147/2003, άρθρο 20) Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, και επιθυμεί την θεσμοθέτησή της από την Βουλή των Ελλήνων.


Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ προτείνει να δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους, ύστερα από αίτημα των φορέων των παραγωγών αγροτών, να προσδιορίζουν δημοτικούς χώρους όπου θα λειτουργούν αγορές παραγωγών.

Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται το αίτημα των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών για την λειτουργία της αγοράς δίχως μεσάζοντες. Η απευθείας διάθεση της τροφής και τα κινήματα που αναδείχθηκαν το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας γύρω από αυτό το ζήτημα, αναδεικνύουν τις στρεβλώσεις στην αγορά, την έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού, το δομικό ολιγοπώλιο που υφίσταται καθώς και νομοθετικές ελλείψεις και δυσλειτουργίες του υπάρχοντος συστήματος. Με αυτή την πρόταση επιδιώκεται η οργάνωση της άμεσης επαφής του παραγωγού και του καταναλωτή, η παρακολούθηση και η ρύθμιση της αγοράς για τα βασικά ελληνικά αγροτικά καταναλωτικά προϊόντα καθώς και το κλείσιμο της ψαλίδας στις τιμές παραγωγού- καταναλωτή.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε ολόκληρο τον κόσμο λειτουργούν περισσότερες από 20.000 νομικά κατοχυρωμένες αγορές αγροτών. Στη χώρα μας λειτουργούν 42 Αγορές Βιοκαλλιεργητών σε όλη την Επικράτεια και 1 Αγορά Αγροτών στη Θράκη, παρόλο που θεωρούνται παράνομες, διότι δεν υφίσταται νομοθεσία που να τις κατοχυρώνει.

Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες ώστε να υπάρξει νομικό πλαίσιο για αγορές παραγωγών αγροτών, αφού οι Αγορές Βιοκαλλιεργητών που λειτουργούν ήδη εδώ και 18 χρόνια αυτόνομα, έχουν πετύχει. Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή θα καθορίζονται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τους συναρμόδιους Υπουργούς. Το πλαίσιο λειτουργίας τους θα πρέπει να καθοριστεί από Ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίας κι έπειτα από διάλογο με τους ενδιαφερόμενους αγρότες παραγωγούς και καταναλωτές. Η πρόταση αυτή των Νέων Αγροτών για νομική κατοχύρωση της άμεσης διάθεσης της παραγόμενης τοπικά τροφής, θα πρέπει να αποτελεί βασικό άξονα της αγροδιατροφικής πολιτικής της χώρας μας.

Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και το «κίνημα της πατάτας» ανέδειξαν το αυτονόητο δικαίωμα των ελλήνων πολιτών-καταναλωτών στην τροφή που παράγεται από τους τοπικούς αγρότες-παραγωγούς, χωρίς την παρέμβαση μεσαζόντων, οδήγησαν στην άμεση σχέση αγροτών/παραγωγών – καταναλωτών και καθιστούν σαφές ότι το ζήτημα αυτό είναι υπερκομματικό.

Οι παρούσες συνθήκες αναδεικνύουν, όσο ποτέ άλλοτε, την ανάγκη για μία σαφή και αποτελεσματική νομοθεσία που να επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία αγορών παραγωγών στη χώρα μας, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλο τον κόσμο. Ελπίζουμε η προτεινόμενη λύση να λάβει τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων της Βουλής και όλων των βουλευτών, κατά την συζήτηση σχετικής προτεινόμενης τροπολογίας στο σχέδιο νόμου «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος- Νέα Εταιρική Μορφή- Σήματα- Μεσίτες Ακινήτων- Ρύθμιση θεμάτων Ναυτιλίας, Λιμένων και Αλιείας και άλλες διατάξεις».

Ο Πρόεδρος Βασίλης Γιαννόπουλος 6972773855

Ο Γραμματέας Λεωνίδας Πολυμενάκος 6937186244

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates