Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Εντυπωσιακό ενδιαφέρον για εκμισθώσεις αγροτικής γης

«Εντυπωσιακό» χαρακτηρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για το πρόγραμμα εκμισθώσεων κοινόχρηστων και διαθέσιμων εκτάσεων σε νέους αγρότες και ανέργους, καθώς μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 3.902 αιτήσεις.

Σε έγγραφο του κ. Σκανδαλίδη που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή της διάθεσης αγροτικής και κτηνοτροφικής γης, καλείται να διαδραματίσει η Περιφέρεια, η οποία παραλαμβάνει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αρχεία που περιέχουν εν δυνάμει καθαρά αγροτεμάχια, τα οποία μπορούν να αναρτηθούν στο διαδίκτυο προς εκδήλωση ενδιαφέροντος. Όπως διευκρινίζει ο υπουργός, «τα εν λόγω αγροτεμάχια έχουν προκύψει από τη διασταύρωση των πληροφοριών που παρέχουν το εποικιστικό αρχείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων γνωστό ως LPIS και οι δηλώσεις ΟΣΔΕ της προηγούμενης περιόδου».

«Πριν από την ανάρτηση στο διαδίκτυο, επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί επιτόπιος έλεγχος στα αγροτεμάχια που αποστέλλονται στην Περιφέρεια, προκειμένου να επαληθευθεί με προβολή στην τρέχουσα κατάσταση, η φωτοερμηνευτική αξιολόγηση και κωδικοποίηση που πραγματοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ», αναφέρει ο υπουργός και προσθέτει ότι το επιτόπιος έλεγχος ουσιαστικά οριστικοποιεί τα προς διάθεση αγροτεμάχια.

Ο κ. Σκανδαλίδης υπενθυμίζει ότι για τη διευκόλυνση του πολίτη, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αναπτύξει κατάλληλη διαδικτυακή πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η διαδικτυακή πλατφόρμα, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, στοχεύει στη διασφάλιση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας και στην άμεση εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων αναφορικά με την ενοικίαση δημόσιας γεωργικής γης, σημειώνει επίσης ο υπουργός και τονίζει ότι «οι ενδιαφερόμενοι, με χρήση κατάλληλων επιλογών, μπορούν να εισάγουν τα στοιχεία τους και να βλέπουν τα μόριά τους αλλά και τα διαθέσιμα αγροτεμάχια στην περιοχή που ενδιαφέρονται». Σε περίπτωση ισοβαθμίας, όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα προηγείται ο νεότερος ηλικιακά, διευκρινίζει ο κ. Σκανδαλίδης, ενώ όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα (όπως συνεταιρισμοί) προηγούνται εκείνοι με τα περισσότερα μέλη.


Όπως επιπλέον ενημερώνει ο υπουργός, διεξάγονται έλεγχοι σε 21 Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Οι έλεγχοι αφορούν σε 21.000 αγροτεμάχια, έκτασης περίπου 400.000 στρεμμάτων. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των ψηφιακών αρχείων σε 44 Περιφερειακές Ενότητες, τα οποία αφορούν σε 27.841 αγροτεμάχια. Οι πρώτες εκμισθώσεις γης αφορούσαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Οι επόμενες θα αφορούν στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Κιλκίς και Φλώρινας, στις οποίες ο διοικητικός έλεγχος προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς.


Με την ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου και την εκμίσθωση ενός αγροτεμαχίου, το όνομα του μισθωτή και τα μόρια που συγκέντρωσε θα ανακοινώνονται στη διαδικτυακή πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων. Όπως επισημαίνει ο κ. Σκανδαλίδης, η κάθε Περιφερειακή Ενότητα έχει πρόσβαση στο σύνολο των υποβληθεισών αιτήσεων και ελέγχει διοικητικά για αναρτήσεις, στις οποίες έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, ενώ μπορεί να δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα της η προσωρινή κατάταξη των υποψηφίων μισθωτών.


Τέλος, όπως αναφέρει ο υπουργός, «το γεγονός ότι κάποιες δημόσιες εκτάσεις εκμισθώνονταν ή παραχωρούνταν, επί σειρά ετών, στους ίδιους ενδιαφερόμενους, δεν αποτελεί λόγο για να μην εκμισθώνονται οι εκτάσεις αυτές, μετά τη λήξη της παραχώρησης, με το αντικειμενικό σύστημα που καθιερώθηκε, ώστε να εξασφαλισθεί η ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους».


Το έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε απευθύνει ο βουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός, καταγγέλλοντας «μεγάλη προχειρότητα» στην υλοποίηση της εξαγγελίας για την παραχώρηση δημόσιας γης σε νέους αγρότες.


Ο βουλευτής της ΝΔ έχει επισημάνει, ειδικότερα, περιπτώσεις εκτάσεων προς παραχώρηση στην Ξάνθη οι οποίες εδώ και καιρό είχαν παραχωρηθεί σε κτηνοτρόφους οι οποίοι τις δήλωναν ως βοσκοτόπια για να εισπράξουν κοινοτικές επιδοτήσεις.


ΠΗΓΗ:
ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates