Για να βελτιώσουν την απόδοση των καλλιεργειών
Δωρεάν εδαφολογικές αναλύσεις προσφέρει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας στους παραγωγούς οι οποίοι συμμετέχουν στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της παραγωγής εσπεριδοειδών, ακτινιδίων και ελιάς, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης των εδαφών. Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα και ενδιαφέρονται να προβούν σε αναλύσεις του εδάφους, καλούνται να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα της Ένωσης 26810 26205 και 27229 ώστε να ενημερωθούν για τον τρόπο δειγματοληψίας του εδάφους. «Για να γίνει σωστά μία ανάλυση θα πρέπει να έχουμε μία άψογη δειγματοληψία διότι διαφορετικά οδηγούμαστε σε λάθος αποτελέσματα. Γι’ αυτό λοιπόν καλούμε τους παραγωγούς να επικοινωνήσουν μαζί μας για να τους πούμε ακριβώς πώς γίνεται η δειγματοληψία με σκοπό να πάρουμε τα αποτελέσματα για να προετοιμαστούμε για τη λίπανση της νέας καλλιεργητικής περιόδου», δήλωσε ο υπεύθυνος γεωπόνος της Ένωσης Δημήτρης Μπίζας. Φέτος είναι η δεύτερη φορά που γίνονται εδαφολογικές αναλύσεις από την Ένωση. Η πρώτη ήταν πέρσι, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Στην Άρτα συμμετέχουν στην ολοκληρωμένη διαχείριση κάπου 1.000 ελαιοπαραγωγοί και περίπου 700 όσον αφορά τα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια.
26-1-2010
Οι αναλύσεις γίνονται σε συνεργαζόμενο εργαστήριο στη Βέροια και τα αποτελέσματα βγαίνουν σε περίπου 15 μέρες. Δείγματα μπορούν να φέρνουν οι παραγωγοί μέχρι και το Μάρτιο.
Η χρησιμότητα των αναλύσεων
Ο κ. Μπίζας μίλησε για τη χρησιμότητα των εδαφολογικών αναλύσεων τονίζοντας: «Μία ανάλυση εδάφους μας δείχνει για παράδειγμα αν το στοιχείο κάλλιο βρίσκεται σε επάρκεια στο έδαφος και επομένως στο ριζικό σύστημα των φυτών, αν βρίσκεται σε έλλειψη ή σε υπερεπάρκεια. Που σημαίνει ότι μπορούμε να βγάλουμε ένα χρήσιμο συμπέρασμα αν είναι να χρησιμοποιήσουμε το κάλλιο στη φετινή μας λίπανση ή όχι. Αν οι αναλύσεις μας δείξουν ότι το κάλλιο είναι σε έλλειψη αναγκαστικά θα πρέπει να εφαρμόσουμε μία υψηλή καλιούχο λίπανση με σκοπό να πάρουμε άριστη ποιότητα και ποσότητα καρπών. Έχοντας την εμπειρία από πέρυσι που πραγματοποιήσαμε περίπου στις 200 εδαφολογικές αναλύσεις, υπήρχαν παραγωγοί στους οποίους συνέστησαν μόνο ένα πολύ μικρό πρόγραμμα συντήρησης όσον αφορά τη λίπανση της καλλιέργειάς τους και κάποιοι άλλοι που τους βρήκαν κάποια συγκεκριμένη έλλειψη με αποτέλεσμα να τους ωθήσουν σ’ ένα πρόγραμμα για να βελτιώσουν την απόδοση αυτή. Γενικευμένα συμπεράσματα για την περιοχή της Άρτας δεν μπορούν να εξαχθούν από τις περσινές εδαφολογικές αναλύσεις. Μια γενική διαπίστωση ήταν ότι στις ελιές ήταν δεδομένη η έλλειψη βορίου σε όλα τα αγροτεμάχια, ένα μικροθρεπτικό το οποίο επηρεάζει την καλλιέργεια της ελιάς».
Ανά αγροτεμάχιο
Για το αν κρίνεται σκόπιμο να συμμετέχουν στις εδαφολογικές αναλύσεις οι ίδιοι παραγωγοί οι οποίοι συμμετείχαν και πέρσι ο κ. Μπίζας είπε: «Οι παραγωγοί μας κατά κύριο λόγο δεν έχουν ένα αγροτεμάχιο. Πέρυσι τους είχαμε κάνει μία ανάλυση σε ένα αγροτεμάχιο, φέτος τους κάνουμε μία άλλη ανάλυση σ’ ένα δεύτερο αγροτεμάχιο».
Πώς γίνεται η δειγματοληψία
Ο κ. Μπίζας εξήγησε πώς πρέπει να γίνεται η δειγματοληψία του εδάφους: «Βασικά θα πρέπει να διαλέξουμε περιοχές του αγροτεμαχίου μας του οποίου είναι αντιπροσωπευτικές, δηλαδή να πάμε σ’ ένα δέντρο το οποίο είναι υγιές και όχι π.χ. δίπλα σ’ ένα αυλάκι εκεί που έχει περάσει η ροδιά απ’ το τρακτέρ. Θα πάμε στο μέσο της προβολής της κόμης του δέντρου, δηλαδή στον ίσκιο του δέντρου και αφού καθαρίσουμε τα χόρτα που υπάρχουν σε μια μικρή περιοχή θα πρέπει να ανοίξουμε έναν λάκκο έως 30-35 εκατοστά και να πάρουμε μία φέτα χώματος η οποία να έχει ίσο πάχος από πάνω έως κάτω. Αυτό το χώμα το τοποθετούμε σ’ ένα καθαρό υλικό, παράδειγμα σε πλαστική σακούλα και το ίδιο το επαναλαμβάνουμε σε αρκετά σημεία μέσα στο χωράφι μας. Αυτό που συστήνουμε στους παραγωγούς είναι ότι όσα στρέμματα έχει το χωράφι περίπου τόσα σημεία θα πρέπει να πάρουμε για την ανάλυση. Αναλύσεις εδάφους έκαναν και παλιότερα οι παραγωγοί. Η ανάλυση εδάφους έχει ένα κόστος 50-60 ευρώ την ανάλυση που η Ένωση είναι σε θέση να το προσφέρει δωρεάν χωρίς να επιβαρύνεται ο παραγωγός με ούτε ένα ευρώ».
Συντάχθηκε απο τον/την ΗΧΩ
Musicheaven.gr, Blogging και Forum
-
Είχαμε παρουσιάσει το 2023 το musicheaven.gr , ένα απο τα παλιότερα
websites της Ελλάδας, φανταστείτε ξεκίνησε το 1997, που ασχολείται με την
μουσική. Π...
Πριν από 19 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου