Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

«Στρατοπεδεύουν» οι αγρότες της Άρτας στο «Παπακώστα».


Δυναμικά μπαίνουν στο χορό των κινητοποιήσεων οι αγρότες της Άρτας οι οποίοι ετοιμάζονται να στήσουν το δικό τους μπλόκο, το οποίο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα στο ύψος του στρατοπέδου Παπακώστα.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από τα αρμόδια όργανα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει συντονισμός ΕΑΣΑ-Φ και ΟΑΣΝΑ ώστε το «μέτωπο» του αγώνα να είναι ενιαίο και να μην υπάρχει διάσπαση. Το πρωί της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου συνήλθε στα γραφεία της Ένωσης, η Ομάδα Παραγωγών Εσπεριδοειδών του Νομού η οποία ομόφωνα υιοθετεί το ψήφισμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων των Ο.Π. εσπεριδοειδών της χώρας που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της...

15ης Ιανουαρίου στα Τρίκαλα. Παράλληλα στη συνεδρίαση ορίστηκε τριμελής συντονιστική επιτροπή από τα μέλη της Ο.Π. Γιάννη Ευαγγέλου (Άρτας), Γιώργο Καρατζιά (Φιλοθέης) και Θεόδωρο Σιώζο (Αράχθου) η οποία θα συνεδριάσει σήμερα και θ’ ανακοινώσει τις αποφάσεις. Χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση και του Δ.Σ. της ΟΑΣΝΑ, με πρόταση για κινητοποιήσεις και με στόχο τον συντονισμό του αγώνα από κοινού με την ΕΑΣΑΦ.

-Ο πρόεδρος της ΕΑΣΑΦ Βαγγέλης Βαγγέλης διευκρίνισε ότι οι κινητοποιήσεις δεν έχουν καμία πολιτική χροιά. «Θέλουμε απλά να δοθεί μια λύση στα προβλήματα και η αιχμή του δόρατος αυτή τη στιγμή είναι η διάθεση των πορτοκαλιών χωρίς να ξεχνάμε τον αγροτικό εξηλεκτρισμό, τα εγγειοβελτιωτικά και τα άλλα αιτήματα που υπάρχουν».

-«Το θέμα είναι να αποκλειστεί πλέον ένα σημείο όπου δεν θα περνάει κανείς για την Ήπειρο» δήλωσε ο γραμματέας της ΟΑΣΝΑ Κώστας Τσόγκας ενώ από την πλευρά του ο κ. Βαγγέλης διευκρίνισε ότι για κάποιες έκτακτες περιπτώσεις (ασθενοφόρα κλπ.) δεν θα υπάρχει αναλγησία.

Αμάζευτα τα πορτοκάλια
Μεταφέροντας το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, ύστερα κι από επικοινωνία που είχε με συναδέλφους του, μέλη Αγροτικών Συλλόγων, ο κ. Τσόγκας ανέφερε ότι οι αγρότες της Άρτας είναι πρόθυμοι να βγουν με τα τρακτέρ τους για να κλείσουν τους δρόμους και να διεκδικήσουν δυναμικά την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
«Υπάρχει μια θέληση αυτή τη στιγμή ότι θα πάμε σε μια δυναμική κινητοποίηση γιατί ήδη οι συνάδελφοι στην Πελοπόννησο ξεκίνησαν».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσόγκας εκτιμά ότι θα υπάρχει συμμετοχή. «Στην αρχή πιστεύω ότι νομίσανε όλοι πως αυτό το πρόβλημα θα είναι για μία βδομάδα, για δέκα μέρες. Όσο όμως περνούν οι μέρες βλέπουμε ότι τα πράγματα αντί να καλυτερεύουν χειροτερεύουν και δεν υπάρχει καμία απάντηση ούτε απ’ την κυβέρνηση. Βγαίνει ο Ιανουάριος και το 80% της παραγωγής στο Νομό Άρτας είναι πάνω στα δέντρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια τεράστια καρπόπτωση. Σε κτήματα τα οποία είχαν π.χ. 50 τόνους πορτοκάλια αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα μισά γιατί τα υπόλοιπα μισά ωρίμασαν κι έπεσαν λόγω του ότι υπήρχε αυτή η καλοκαιρία. Υπάρχουν πορτοκαλιές στον κάμπο της Άρτας οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν βλάστηση. Καταλαβαίνετε τι θα γίνει με έναν μεγάλο παγετό, θα φτάσουμε πάλι στην περιβόητη αυτή ακαρπία».

Αποφασισμένοι οι αγρότες
Ο Κ. Τσόγκας, ο οποίος επέστρεψε αργά το βράδυ της Τρίτης από το μπλόκο της Λάρισας στην Νίκαια όπου είχε μεταβεί μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βαγγέλη Μπέτσα, μετέφερε την αποφασιστικότητα των αγροτών να μην αποχωρήσουν από τα μπλόκα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Στο μπλόκο της Νίκαιας είναι ακινητοποιημένα περίπου στα 1.800 τρακτέρ. «Είναι το πιο δυναμικό μπλόκο αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα η Νίκαια της Λάρισας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα άλλα τα μπλόκα δε είναι ενισχυμένα» τόνισε ο κ. Τσόγκας. «Αν η κυβέρνηση δεν σκύψει πάνω στα προβλήματά μας δεν πρόκειται να φύγει κανείς από τα μπλόκα, διότι αν τα πάρουμε με τη σειρά, αφού έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις ότι θα υπάρχουν αγροτικές κινητοποιήσεις η υπουργός η κυρία Μπατζελή κάλεσε τους αγρότες για τις 25 και 26 Ιανουαρίου για διάλογο. Ένας διάλογος ο οποίος είναι διάλογος-φιέστα. Δεν έχει καμία σημασία να πηγαίνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στο διάλογο για τους αγρότες.
Διάλογος είναι να κατεβεί στα μπλόκα η υπουργός, να καθίσει με τις συντονιστικές επιτροπές των αγροτών και να αποφασίσουν για το τι θα γίνει από δω και πέρα. Αυτά τα αιτήματα υπάρχουν εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον αλλά δυστυχώς καμία απ’ τις δύο κυβερνήσεις δεν έχει σκύψει πάνω στα προβλήματα».

Τα αιτήματα
Οι αγρότες δεν ζητούν παράλογα πράγματα είπε ο κ. Τσόγκας κατανοώντας και ο ίδιος τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. «Εμείς ζητάμε απλά πράγματα. Κατ’ αρχήν ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση. Δεύτερον ζητάμε όσοι αγρότες είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και πληρώνουν μέχρι 30 χρόνια ασφάλιση να βγαίνουν απευθείας στη σύνταξη.
Ζητάμε την επιστροφή ΦΠΑ στο 11%, κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή στην Άρτα π.χ. να πουλάμε πορτοκάλια με 5 και 6 Λεπτά και μην σας φαίνεται αυτό παράξενο. Μετά την αποδέσμευση της επιδότησης στη χυμοποίηση, στην Άρτα «δεν κουνιέται φύλλο» και δεν υπάρχει καμιά δραστηριότητα αυτή τη στιγμή γύρω από το πορτοκάλι.
Ο κ. Τσόγκας αναφέρει ότι έμποροι και μεσάζοντες «εκμεταλλεύονται τον πόνο των αγροτών και τη φτώχεια τους και ζητάνε ν’ αγοράσουν πορτοκάλια με 5 και 6 Λεπτά». Η τιμή του πορτοκαλιού για ν’ αφήνει ένα μεροκάματο στην τσέπη του παραγωγού πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 Λεπτά, τόνισε. «
Στη Λάρισα μας είπαν ότι αγοράζουν πορτοκάλια με 1,5 και 2 ευρώ το κιλό, που είναι τρεις ώρες δρόμος από δω. Και είναι όλη η σαβούρα». Τα προβλήματα που υπάρχουν στην πορτοκαλοπαραγωγή επιδεινώθηκαν και από τις καιρικές συνθήκες. Τα πορτοκάλια κυρίως τα μέρλιν αλλά και οι ναβαλίνες φούσκωσαν λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας και της υγρασίας που υπάρχει με αποτέλεσμα πολλά απ’ αυτά να μην καθίστανται εμπορεύσιμα.

Σταμάτησε η χυμοποίηση, σταμάτησαν τα πάντα…
Χαμηλές θερμοκρασίες επικράτησαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας όπου το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχές του κάμπου έδειξε έναν ή και δύο βαθμούς κάτω απ’ το μηδέν. Προς το παρόν, τέτοιες θερμοκρασίες δεν δημιουργούν πρόβλημα στα δέντρα, ο φόβος όμως για επανάληψη ενός μεγάλου παγετού σαν αυτόν του 2008 είναι ακόμα υπαρκτός, τη στιγμή μάλιστα που ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής δεν έχει ακόμα συλλεχθεί.
«Όσον αφορά τις ποσότητες, αυτή τη στιγμή, ιδίως στα κοινά πορτοκάλια τα οποία είναι περισσότερα από τις άλλες ποικιλίες, έχει φύγει μόνο το 20%. Σταμάτησε η χυμοποίηση, σταμάτησαν τα πάντα. Όταν έχει πρόβλημα η χυμοποίηση υπάρχει πρόβλημα και στα εξαγώγιμα πορτοκάλια. Είναι σοβαρό το πρόβλημα, να μην κρυβόμαστε. Φέτος θα βρωμίσει η Άρτα απ’ τα πορτοκάλια» τόνισε ο Κ. Τσόγκας επισημαίνοντας το μέγεθος του προβλήματος.

Πηγή: Ηχώ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates