Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. με θέμα «Ανάγκη Χάραξης Εθνικής Στρατηγικής για τη Φέτα»


Την επερώτηση προσυπέγραψε και ο βουλευτής Άρτας Κώστας Παπασιώζος

Ο Κώστας Παπασιώζος Βουλευτής Άρτας–Νέας Δημοκρατίας, προσυπέγραψε επίκαιρη επερώτηση, την οποία κατέθεσαν στη Βουλή στις 17-11-2010, μαζί με άλλους 23 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,   με θέμα  «ΑΝΑΓΚΗ ΧΑΡΑΞΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΑ».
Αναλυτικά η επίκαιρη επερώτηση έχει ως εξής:
«Η ελληνική κοπαδιάρικη αιγοπροβατοτροφία, αποτελεί σήμερα την πιο μεγάλη, ισχυρή και σταθερή «βιομηχανία ανοιχτής οροφής» στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά, με πολύπλευρη και σημαντική προσφορά (οικονομία, περιβάλλον, πολιτισμός) στη χώρα. 
Ιδιαίτερα μετά την οριστική κατοχύρωση υπέρ της Ελλάδας, της φέτας ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ο ρόλος της αιγοπροβατοτροφίας  για την ανάπτυξη της υπαίθρου γίνεται κυρίαρχος. Νέοι ορίζοντες ανέτειλαν για την  ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία και γενικότερα για όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους στην παραγωγή και εμπορία του μοναδικού αυτού προϊόντος στην εγχώρια αγορά, αλλά και στην αγορά της Ε.Ε.
Σήμερα η φέτα αποτελεί το πρώτο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης προϊόν στον κόσμο ως προς την ποσότητα παραγωγής με 95.000 τόνους περίπου ετησίως.
Απαραίτητη και αποκλειστική πρώτη ύλη είναι το πρόβειο γάλα, με προσθήκη αίγιου γάλακτος σε αναλογία το πολύ μέχρι και 30%.
Για την ετήσια παραγωγή περί των 700.000 τόνων ελληνικού  αιγοπρόβειου γάλακτος, από το οποίο αποκλειστικά παρασκευάζεται η φέτα, λειτουργούν γύρω στις 110.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις διάσπαρτες στην ελληνική περιφέρεια. Οι εκμεταλλεύσεις αυτές είναι οικογενειακής μορφής και αποκλειστικής απασχόλησης και εκτρέφουν περί τα 12 εκατομμύρια αιγοπρόβατα κυρίως σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Ο αριθμός των μόνιμων θέσεων εργασίας στις εκμεταλλεύσεις αυτές είναι τουλάχιστον διπλάσιος και όλες διάσπαρτες στην ελληνική ύπαιθρο.
Την ίδια στιγμή χιλιάδες κτηνοτρόφοι ζούνε και εργάζονται σε συνθήκες πρωτόγονες χωρίς ρεύμα ή νερό ή σωστό δρόμο πρόσβασης στα ποιμνιοστάσιά τους, ιδίως στις ορεινές περιοχές της χώρας όπου παράγονται και τα ποιοτικότερα και ανταγωνιστικότερα ζωοκομικά προϊόντα.
Παράλληλα, οι γερασμένες και ελλειμματικές υπηρεσίες του Υπουργείου και της αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες παροχής γνώσεων και συμβουλών στους παραγωγούς, διενέργειας αποτελεσματικών ελέγχων για την καταπολέμηση νοθειών και παραπλάνησης των καταναλωτών στην αγορά ζωοκομικών προϊόντων, υλοποίησης προγραμμάτων υγειονομικού περιεχομένου, πραγματοποίησης έρευνας για τη βελτίωση της απόδοσης της παραγωγικής διαδικασίας κ.α.
  Η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση με σειρά αποφάσεων και νομοθετικών διατάξεων στήριξε τον κλάδο της κτηνοτροφίας με θετικά αποτελέσματα για τους γεωργοκτηνοτρόφους και την αγροτική  οικονομία της υπαίθρου χώρας (απλοποίηση διαδικασιών νομιμοποίησης παράνομων σταβλικών εγκαταστάσεων, ισοζύγιο γάλακτος, επέκταση καλυπτόμενων ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ισοζύγιο κρέατος, καθιέρωση του 2008 ως έτους Φέτας, άτοκα δάνεια για κτηνοτρόφους, ίδρυση των τοπικών κέντρων αγροτικής ανάπτυξης, κ.α.).
Νωρίτερα, με την απόφαση του το 2002, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατοχύρωσε τη φέτα υπέρ της χώρας μας ως Π.Ο.Π. προϊόν. Η απόφαση αυτή τέθηκε σε εφαρμογή  στις 15.10.2007. Από τότε, όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ αυτών η Δανία, η Γερμανία και η Γαλλία, που παρήγαγαν ετησίως περί τους 90.000 τόνους λευκού τυριού, κυρίως από αγελαδινό γάλα, δεν μπορούν να το διοχετεύουν στην αγορά της Ε.Ε. ως ΦΕΤΑ όπως γίνονταν μέχρι τότε.
Μετά την προαναφερθείσα ημερομηνία, επιτρέπεται να κυκλοφορεί και αναγνωρίζεται ως φέτα στην αγορά της Ε.Ε.,  μόνο το συγκεκριμένο λευκό τυρί της πατρίδας μας, που παρασκευάζεται  με παραδοσιακό τρόπο από αιγοπρόβειο γάλα που  παράγεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Ν. Λέσβου. Το γάλα αυτό πρέπει να προέρχεται από κοπάδια αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής, εγχώριων φυλών που  εκτρέφονται στα μοναδικά βοσκοτόπια στις προαναφερόμενες περιοχές της πατρίδας μας.
Περίπου 5.500 είδη του φυτικού βασιλείου καταγράφονται στην χλωρίδα της χώρας μας εκ των οποίων μέχρι σήμερα τα 1.200 περίπου είναι ενδημικά ενώ περίπου 20 είναι οι εγχώριες φυλές αιγοπροβάτων που διασώζονται μέχρι σήμερα στην πατρίδα μας. Οι παράμετροι αυτοί μαζί με τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής της φέτας αποτελούν και τα βασικά γνωρίσματα που επέτρεψαν την κατοχύρωση της ως ελληνικού Π.Ο.Π. προϊόντος. 
Έτσι δημιουργήθηκε ένα ευνοϊκό μονοπωλιακό περιβάλλον για τη  ΦΕΤΑ στην αγορά της Ε.Ε., το οποίο μέχρι σήμερα δεν εκμεταλλευτήκαμε συντονισμένα ως χώρα.
Με σωστή οργάνωση, σχέδιο και κατάλληλους χειρισμούς από Ελληνικής πλευράς, μπορεί η γνήσια ελληνική φέτα, σταδιακά να υποκαταστήσει ποσότητα 90.000 τόνων περίπου λευκού τυριού που κυκλοφορούσε παραπλανητικά ως φέτα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, στην ευρωπαϊκή ένωση των 15 χωρών μελών το 2002.
Η επίτευξη του στόχου αυτού μπορεί και πρέπει να μας απασχολήσει όλους και να αποτελέσει εθνική μας υπόθεση. Προϋποθέτει χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη φέτα και την αιγοπροβατοτροφία. Πολύ δε περισσότερο μετά και την οικονομική κρίση που υπονομεύει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα στην Ελληνική ύπαιθρο.
Η σπουδαιότητα της προσπάθειας αυτής, προκύπτει από την αξιολόγηση των δεδομένων της εγχώριας παραγωγής όπως προαναφέρθηκαν αλλά και της ισοδύναμης μεγέθυνσης του κλάδου που απαιτείται, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε φέτα της αγοράς της Ε.Ε.
Οι δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ελληνική ύπαιθρο στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και εμπορία κυρίως της φέτας αλλά και άλλων ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, η αξιοποίηση των βοσκοτόπων της χώρας, η παραγωγή νέου πλούτου, η παραγωγή ποιοτικών ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, η μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, η ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών προϊόντων σε αγορές της Ε.Ε.,  είναι μερικά βασικά οφέλη που μπορεί να επιδιώξει και να πετύχει η χώρα μας.
Η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να ανέλθει με μετριοπαθείς υπολογισμούς έως και 0,35% ενώ μπορούν να προκύψουν έως και 130.000 νέες θέσεις μόνιμης εργασίας στην ελληνική περιφέρεια.
Όμως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη για την ύπαρξη σχεδίου ή προτάσεως από την σημερινή κυβέρνηση για την κτηνοτροφία και δη την αιγοπροβατοτροφία. Ακόμα και η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να προωθήσει τη φέτα και άλλα τυροκομικά Π.Ο.Π. προϊόντα δεν έχει τύχει της ανάλογης αποδοχής.
Είναι απολύτως βέβαιο ότι επείγει όσο ποτέ άλλοτε η λήψη μέτρων στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας μας, εξυγίανσης της αγοράς των τυροκομικών προϊόντων και η αξιοποίηση της προοπτικής της φέτας στην αγορά της Ε.Ε.
Στη δεινή θέση που βρίσκεται η πατρίδα μας, η ανάληψη κεντρικής πρωτοβουλίας για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη Φέτα και την κοπαδιάρικη αιγοπροβατοτροφία πρέπει να αποτελεί εθνική μας προτεραιότητα.
ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ:
-Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας ως προς την κάλυψη των απαραίτητων βασικών υποδομών όπου δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα (αδειοδότηση ποιμνιοστασίων, ρευματοδότηση, υδροδότηση, οδική πρόσβαση);
-Πως προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει φαινόμενα εκτοπισμού κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από την αρχική τους θέση λόγω επέκτασης του σχεδίου πόλεως στην οποία υπάγονται διοικητικά;
-Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μέγιστη και ορθολογική διαχείριση, προστασία, βελτίωση και αξιοποίηση των πλουσιότατων και μοναδικών βοσκοτόπων της χώρας;
-Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να διατηρήσει στην υποχρεωτική ασφάλιση τα παθογόνα αίτια που εντάχθηκαν σε αυτήν με το νόμο 3698/2008 της Κυβέρνησης της Ν.Δ. και αφορούν την κτηνοτροφία και την αιγοπροβατοτροφία ιδιαίτερα;
-Πως προτίθεστε να στηρίξετε το έργο των κτηνιατρικών υπηρεσιών της πατρίδας μας που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης ζωονόσων και ζωανθρωπονόσων, τη στιγμή που έχουν γίνει σημαντικές περικοπές δαπανών που αφορούν τις μετακινήσεις στην ύπαιθρο;  
-Ποιό το σχέδιο της κυβέρνησης για την αγροτική έρευνα και δη την διάσωση και διαφύλαξη από γενετική επιμόλυνση και βελτίωση των αποδόσεων των αυτοχθόνων φυλών αιγοπροβάτων;
-Ποιες οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη διάσωση και διαφύλαξη από γενετική επιμόλυνση του ελληνικού ποιμενικού σκύλου και τη διεθνή αναγνώρισή του ως αυτόχθονα φυλή;
-Ποιό το σχέδιο της κυβέρνησης για την εκπαίδευση των κτηνοτρόφων και την ουσιαστική στήριξη μεταφοράς απαραίτητων επιστημονικών γνώσεων σε νέους κτηνοτρόφους;
-Ποιες οι προθέσεις της κυβέρνησης για την κατοχύρωση του επαγγέλματος του αιγοπροβατοτρόφου;
-Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποτελεσματική προστασία των ελλήνων καταναλωτών από την παραπλάνηση και τις νοθείες όλων των μορφών (χημική, μηχανική, γενετική) στα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης τυροκομικά προϊόντα;
-Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία της φέτας στην αγορά της Ελλάδας και της Ε.Ε. από φαινόμενα όλων των μορφών νοθείας;
-Ποιο το είδος, η έκταση και τα αποτελέσματα των διενεργηθέντων από το 2001 μέχρι σήμερα ελέγχων, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας στα τυροκομικά και μη γαλακτοκομικά προϊόντα (παραγωγή, εισαγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση, διάθεση τελικών προϊόντων) στη χώρα;
-Υπάρχουν πορίσματα ελέγχων της ίδιας περιόδου που εστάλησαν στον αρμόδιο εισαγγελέα και πόσα;
-Τι πρόστιμα επεβλήθησαν και τι ποσά εισπράχθηκαν για την ίδια περίοδο;
-Ποιες οι προθέσεις της κυβέρνησης για την προώθηση και αξιοποίηση της δυναμικής προοπτικής της φέτας στην αγορά της Ε.Ε.;
-Είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση η απλοποίηση των πολυδαίδαλων και γραφειοκρατικών διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων;
-Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η δραστική μείωση του κόστους άδειας, κατασκευής και λειτουργίας κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα;
-Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η προσπάθεια ένταξης της αγοράς ζωικού κεφαλαίου σε επιδοτούμενα προγράμματα εθνικού ή ευρωπαϊκού χαρακτήρα;
-Προτίθεται η κυβέρνηση να ενσωματώσει τη ΦΕΤΑ στην τουριστική προβολή και την οικονομική διπλωματία, ως προϊόν με μοναδική οικονομική, τουριστική και πολιτισμική αξία για την Ελλάδα;
-Ποια η θέση της Κυβέρνησης για τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», ο ρόλος της οποίας στη στήριξη της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο είναι μείζων;»

ΠΗΓΗ : ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates