Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Μόνο για ζημιές της κτηνοτροφίας θα χρησιμοποιούνται οι εισφορές των κτηνοτρόφων στον ΕΛΓΑ


Δικαιότερη κατανομή των αποζημιώσεων που καταβάλει ο ΕΛΓΑ, προς όφελος της ελληνικής κτηνοτροφίας, προωθεί η αρμόδια για τον τομέα αυτό υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιλένα Αποστολάκη, καθώς σύμφωνα με αλλαγές που επέρχονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, οι εισφορές που πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι θα κατευθύνονται μόνον για πληρωμή των δικών τους ζημιών.
Σύμφωνα με απόφαση που εισηγήθηκε και επεξεργάστηκε η κ. Αποστολάκη επέρχονται δύο σημαντικές αλλαγές στον Κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα:
Διαχωρίζονται τα έσοδα και συνεπώς το ποσό των αποζημιώσεων της φυτικής και της ζωικής παραγωγής. Μετά το διαχωρισμό, τα έσοδα του Οργανισμού που θα προέρχονται από την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους (εισφορές, παρακρατήσεις κ.λπ.) θα διατίθενται αποκλειστικά για ζημιές που προκαλούνται στο ζωικό κεφάλαιο, κυρίως για απώλεια ζώων, καθώς και στις εγκαταστάσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Με τον τρόπο αυτό αίρεται μια αδικία που υπήρχε στο σύστημα, αφού οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ κατευθύνονταν κατά κύριο λόγο στη φυτική παραγωγή που έχει και τις συχνότερες και μεγαλύτερες ζημιές, ενώ η κτηνοτροφία είχε μικρή συμμετοχή στο συνολικό ποσόν των αποζημιώσεων. Αντίθετα, η κτηνοτροφία έχει ιστορικά τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα έσοδα του Οργανισμού, μέσω εισφορών και παρακρατήσεων  που γίνονται στους κτηνοτρόφους με βάση το τζίρο των προϊόντων τους.
Επιπλέον, με τις αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των αγελαδοτρόφων. Ενώ, δηλαδή, μέχρι σήμερα η απώλεια αγελάδος αποζημιωνόταν μέχρι την ηλικία των 13 ετών, με το νέο καθεστώς το ηλικιακό όριο επιμηκύνεται μέχρι την 15ετία.
 Πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δύο αλλαγές που προωθούνται, αποτελούν διαχρονικά αιτήματα των κλαδικών συνδικαλιστικών οργανώσεων των κτηνοτρόφων, όπως του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).
Όπως επισημαίνει η κ. Αποστολάκη, «κάθε απόφαση που βοηθά στην κτηνοτροφική παραγωγή εντάσσεται στις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και εξασφάλισης της αυτάρκειας σε ζωικά προϊόντα όπου η χώρα μας είναι δραματικά ελλειμματική».

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates