Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Χαλαζόπτωση και πλημμύρες «πνίγουν» την παραγωγή


Β. Βαγγέλης: «Τόσο νερό δεν ξανάπεσε ποτέ»
Μετά την πρόσφατη χαλαζόπτωση, οι πλημμύρες που σημειώθηκαν στο τέλος της εβδομάδας σε όλο σχεδόν τον κάμπο της Άρτας προκάλεσαν και νέα προβλήματα στις καλλιέργειες του νομού και ιδιαίτερα στην ηρτημένη παραγωγή. Σε συνδυασμό δε και με τη φετινή ακαρπία που υπάρχει στα κύρια προϊόντα του νομού –  πορτοκάλια και ελιές – η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο για τους παραγωγούς της περιοχής οι οποίοι ελπίζουν σε κάποια αποζημίωση.
«Τόσο νερό δεν είχε πέσει ποτέ στην Άρτα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Ευάγγελος Βαγγέλης τονίζοντας ότι από πλευράς της Ένωσης έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες στην κατεύθυνση διεκδίκησης αποζημιώσεων για τους πληγέντες. Ειδικότερα, ν’ αρχίσει η καταγραφή των ζημιών από την χαλαζόπτωση και τις πλημμύρες και ν’ αποζημιωθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών ζητά με επιστολή της προς τον ΕΛΓΑ η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμό Άρτας – Φιλιππιάδας.
Νέα επιστολή στον ΕΛΓΑ
Την Παρασκευή το πρωί, 26 Νοεμβρίου 2010, η ΕΑΣΑ-Φ με επιστολή της στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεόδωρο Σαρρή γνωστοποιούσε ότι «τις τρεις τελευταίες μέρες έπληξαν ακραία καιρικά φαινόμενα (ισχυρές χαλαζοπτώσεις) διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα του νομού μας. Αποτέλεσμα ήταν να πληγεί η ηρτημένη παραγωγή στις ελιές, στα πορτοκάλια και στα μανταρίνια» όπως σημείωνε και ζητούσε την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών. Πριν προλάβει να στεγνώσει καλά-καλά το μελάνι απ’ αυτή την επιστολή, η Ένωση ετοιμάζεται να στείλει τώρα συμπληρωματική επιστολή στον ΕΛΓΑ και στο υπουργείο μετά τις νέες ζημιές που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν από το μεσημέρι της Παρασκευής και ύστερα σε πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα και οι οποίες θα πρέπει να αποζημιωθούν επίσης.
«Βροχή» τα προβλήματα
Η ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε στην Άρτα εκείνη την ημέρα δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα σε καλλιέργειες καθώς και στην κυκλοφορία, τόσο στον πεδινό όσο και στον ορεινό όγκο της ευρύτερης περιοχής. Δρόμοι, αυλές, αποθήκες και σταύλοι πλημμύρισαν, ενώ χαλαζόπτωση και πλημμύρα καταστρέφουν την όποια μειωμένη παραγωγή υπάρχει φέτος στα δέντρα και μαζί και τις προσδοκίες των παραγωγών για ένα αξιοπρεπές εισόδημα.
Β. Βαγγέλης: «Τόσο νερό δεν ξανάπεσε ποτέ»
«Τόσο νερό δεν είχε πέσει ποτέ στην Άρτα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Ευάγγελος Βαγγέλης. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πραγματικά την προηγούμενη εβδομάδα Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή επλήγη ο περισσότερος νομός, πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα, πολλές πρώην κοινότητες από ισχυρή χαλαζόπτωση. Και δεν ήταν μόνο μία φορά το χαλάζι αλλά έπεσε πολλές φορές. Έκανε ζημιές σε πορτοκάλια, μανταρίνια, ελιές κυρίως στην ηρτημένη παραγωγή. Σε αροτραίες καλλιέργειες (καλαμπόκια, τριφύλλια κλπ.) η εκτίμησή μου είναι ότι μάλλον δεν έγινε ζημιά. Βέβαια δεν είχα κάποιο όργανο να μετράω την ποσότητα της βροχής όμως είδα χωράφια που στο χωριό μου δεν είχαν πλημμυρίσει ποτέ και τώρα πλημμυρίσανε. Αυτό είναι ένα μέτρο σύγκρισης και είναι σίγουρο ότι έπεσε τόσο νερό που δεν είχε ξαναπέσει. Αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσουν πολλά χωράφια. Καλλιέργειες έπαθαν ζημιές. Η πολύ μεγάλη υγρασία κάνει ζημιά και στις ελιές και στα μανταρίνια και στα πορτοκάλια γιατί πιάνουν διάφορες ασθένειες που σχεδόν δεν μπορούν να καταπολεμηθούν ούτε με χαλκό. Καλαμπόκια δεν έχουν μαζευτεί ακόμα δυστυχώς γιατί φέτος όλο το Φθινόπωρο ήταν βροχερό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τα μαζέψουν τώρα».
Ζημιές σε όλο το νομό
Απ’ ότι είπε ο κ. Βαγγέλης «γενικά όλος ο νομός έχει υποστεί μια μεγάλη ζημιά από τις πολλές βροχές» και  κυρίως τα πεδινά γεωγραφικά διαμερίσματα δηλαδή οι πρώην Δήμοι Αράχθου, Αμβρακικού, Φιλοθέης κι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να έρθουν οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ για να κάνουν τις εκτιμήσεις.
Για το τι πρέπει να κάνουν οι πληγέντες ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ είπε: «Οι πληγέντες να αναφέρουν τις ζημιές στον ΕΛΓΑ και από κει και πέρα το πώς θα αποζημιωθούν οι άνθρωποι- που πρέπει ν’ αποζημιωθούν -σίγουρα είναι θέμα υπουργείου. Εμείς αναφέρουμε το γεγονός κι αυτή είναι η δουλειά μας, να τους ενοχλήσουμε, να τους ξαναενοχλήσουμε».
Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εκτιμηθεί τι απώλεια παραγωγής προκάλεσε η χαλαζόπτωση ανέφερε ο κ. Βαγγέλης. «Πρέπει να γίνουν εκτιμήσεις κατά τόπους. Εμείς δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα να την κάνουμε, αυτή την έχει μόνο ο ΕΛΓΑ. Ζημιές έχουν γίνει σίγουρα και στις ελιές και στα μανταρίνια… Έπεσε χαλάζι πολύ δυνατό. Αν πέφτει ψιλό χαλάζι και με βροχή δεν κάνει ζημιά. Άμα είναι χαλάζι σκέτο και χοντρό κάνει ζημιά. Τώρα σε ποια κτήματα έπεσε σε ποιες περιοχές δεν ξέρουμε. Είναι βέβαιον όμως ότι έπεσε χαλάζι» σημείωσε.
Η παρατεταμένη κακοκαιρία δημιουργεί προβλήματα και στη συγκομιδή των καρπών. «Έρχεται πολύ πίσω συν το ότι οι αγορές δεν τραβάνε, συν το ότι απ’ ότι μαθαίνουμε οι εξαγωγείς έχουν μικρές συμβάσεις με το εξωτερικό όμως δεν βοηθάει καθόλου κι ο καιρός. Χθες είδα μια κίνηση που ήταν καλή μέρα, είδα γεμάτο φορτηγά, νταλίκες, εργάτες να κόβουν και ειλικρινά χάρηκα. Άμα αρχίσει να βρέχει κάνα δυο μέρες πάλι απ’ ότι λέει η ΕΜΥ όλα αυτά είναι σε βάρος των παραγωγών και της παραγωγής» ανέφερε ο κ. Βαγγέλης.
Γεμάτοι οι δρόμοι από μετανάστες…
Στο πορτοκάλι περιμένουν να δουλέψουν και πάρα πολύ μετανάστες που έχουν έρθει γι’ αυτό το λόγο στην πόλη μας. Ο κ. Βαγγέλης δεν είναι σε θέση όπως είπε, να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό αυτών των μεταναστών πάντως είναι υπεράριθμοι, περισσότεροι από άλλες χρονιές και περισσότεροι απ’ όσους απαιτεί η κάλυψη των τοπικών αναγκών. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν οι εικόνες εξαθλίωσης που όλο και πιο συχνά συναντάμε, με πρωταγωνιστές ανθρώπους που μη έχοντας να φάνε, αναζητούν τροφή στους κάδους των σκουπιδιών. Εικόνες «γροθιά στο στομάχι» που δεν περνούν από κανέναν απαρατήρητες. Ο κ. Βαγγέλης τόνισε: «Οπτικά βλέπω μόνο ότι είναι γεμάτοι οι δρόμοι από οικονομικούς μετανάστες που ψάχνουν για δουλειά. Καλό είναι για να μαζευτούν τα πορτοκάλια αυτή τη στιγμή όμως άμα είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση δεν είναι καλό γιατί βλέπουμε και αυξημένη εγκληματικότητα. Όταν ο κόσμος πεινάει και θέλουν να φάνε θα κλέψουν και δεν ξέρω τι άλλο θα κάνουν. Απ’ ότι είδα στις εφημερίδες πολλούς οικονομικούς μετανάστες εδώ στην Ήπειρο έχει η Άρτα και η Ηγουμενίτσα». Και πρόσθεσε: «Στα συνεργεία συγκομιδής απασχολούνται επί το πλείστον Πακιστανοί, Αφγανοί και λίγοι Αλβανοί γιατί οι Αλβανοί πήγαν σε άλλα επαγγέλματα κυρίως. Το μεροκάματο απ’ ότι ξέρω στους Αλβανούς είναι 40 ευρώ. Με τους άλλους (Πακιστανούς, Αφγανούς) δεν ξέρω (πόσο είναι το μεροκάματο) γιατί δημιουργούνται συνεργεία, κάποιος τους έχει εκεί που τους παρέχει τροφή, στέγη κλπ. και ίσως όλα αυτά να συνεκτιμώνται. Δεν ξέρω πόσο είναι πιστεύω πάντως ότι τελικώς θα παίρνουν λιγότερα από 40 ευρώ».
Αλλάξανε οι καιροί
Μπορεί η κρίση να πλήττει τα ελληνικά – και τα τοπικά – νοικοκυριά ωστόσο στα συνεργεία συγκομιδής που συγκροτούνται για το πορτοκάλι στην Άρτα δεν υπάρχουν ντόπιοι εργάτες, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ συγκρίνοντας με την εικόνα άλλων εποχών που θυμάται ο ίδιος και η οποία ήταν πολύ διαφορετική πριν μεριά χρόνια. «Εγώ δεν είδα πουθενά να υπάρχει συνεργείο ελληνικό δυστυχώς. Θυμάμαι κάποτε που στη γέφυρα μαζεύονταν 1.000-2.000 άνθρωποι το πρωί, Έλληνες όλοι και απ’ τα ορεινά και απ’ τα πεδινά να πάνε για να μαζέψουν πορτοκάλια. Ήταν λεφτά που έμεναν εδώ στον τόπο μας, δεν πήγαιναν μακριά, δεν έφευγαν έξω και βοηθούσαν την τοπική οικονομία. Οι καιροί έχουν αλλάξει, οι δικοί μας δεν πάνε για δουλειά τέτοια στα πορτοκάλια» είπε ο κ. Βαγγέλης.


Προβλήματα λόγω κακοκαιρίας και στα Γιάννενα
Πολλά προβλήματα σε δεκάδες σημεία του οδικού δικτύου του νομού Ιωαννίνων αλλά και σε οικισμούς, προκάλεσε η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών.  Τα έντονα κατολισθητικά φαινόμενα, στην Δαφνούλα και το Μέτσοβο ήρθαν να προστεθούν σε αυτά που ανέκυψαν στους Μουζακαίους, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και παραμένουν σε επιφυλακή.
Τις κατολισθήσεις στην περιοχή της Δαφνούλας, επισκέφθηκαν ο Νομάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο δήμαρχος Παμβώτιδας Βαγγέλης Πήχας και μηχανικοί της Νομαρχίας και του Δήμου. Από τις βροχοπτώσεις έχουν προκληθεί προβλήματα στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Μετσόβου-Τρικάλων,στο ύψος του παλαιού χιονοδρομικού κέντρου Μετσόβου αλλά και στο δρόμο Μηλιάς-Γρεβενών,ενώ πάνω από 90 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική Ιωαννίνων για αντλήσεις νερών σε υπόγεια και ισόγεια διαμερίσματα στα Ιωάννινα.
Σοβαρό πρόβλημα παρουσιάστηκε στη γέφυρα Γκόγκου, μεταξύ Μιχαλιτσίου και Πραμάντων, λόγω του μεγάλου όγκου νερού του Αράχθου. Προβλήματα προέκυψαν από πλημμύρα και στο οδόστρωμα της Εγνατίας στο ύψος του κόμβου της Πεδινής. Την ίδια στιγμή στην γύρω περιοχή εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και χωράφια έχουν πλημμυρίσει με πάνω από ένα μέτρο νερό.


Μεγάλες ζημιές και στα ορεινά των Τρικάλων
Τεράστιες ζημιές σε περιοχές του ορεινού όγκου του νομού Τρικάλων σημειώθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, από τους ισχυρούς ανέμους και τις έντονες βροχοπτώσεις. Σπίτια, καταστήματα και δίκτυα αποχέτευσης αφέθηκαν στο έλεος των καιρικών φαινομένων, ενώ ξεχείλισαν δρόμοι και πλημμύρισαν σημαντικές οδικές αρτηρίες που συνδέουν οικισμούς και χωριά. Μηχανήματα των δήμων που επλήγησαν και της νομαρχίας Τρικάλων ξεκίνησαν την αποκατάσταση και καταγραφή των ζημιών.
Στα δημοτικά διαμερίσματα των δήμων Πινδέων, Αιθήκων, Καστανιάς και στην κοινότητα Μυροφύλλου έχουν σημειωθεί σημαντικές καταστροφές στο οδικό δίκτυο, ενώ έχουν παρατηρηθεί κατολισθήσεις, καταπτώσεις βράχων, διαβρώσεις στο έδαφος όπως και πτώσεις δένδρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates