Το Άστρος Κυνουρίας επέλεξε το Επιμελητήριο Αρκαδίας για να κάνει μια εξαιρετικής ποιότητας εκδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εβδομάδας Νέων Επιχειρήσεων τον Δεκ 2011 στο Πολιτιστικό Κέντρο «’Ιδρυμα Ζαφείρη» Άστρους, με την φροντίδα της κας Χριστιάνας Γαρδικιώτη.
Μετά τους χαιρετισμούς των παρευρεθέντων μεταξύ των οποίων οι κκ: Γ. Μπουντρούκας (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αρκαδίας), Μ. Σκαντζός (Δήμαρχος Β. Κυνουρίας), Π. Θεοδωρόπουλος (Πρόεδρος ΑΜΚΕ Αγαπήνωρ), Σ. Γκουβάς (Πρόεδρος Νέων Επιχειρηματιών Αρκαδίας) & Φ. Τζιβελόπουλος (Σωματείο Επαγγελματιών Άστρους), Π. Γκιοργκίνης (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών), που με πολύ χαρά διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν τυπικοί, αλλά ουσιαστικοί, οι πολυάριθμοι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικές παρουσιάσεις μεταξύ των οποίων:
Του Δρ. Παύλου Μιχαήλ, για την Οικονομική Ανάπτυξη (τοπικά & περιφερειακά έργα)
Του Νικόλαου Πολυμενάκου, για το επιχειρηματικό σχέδιο αναγέννησης Άνω Μελιγού
Του Δημήτρη Μιχαηλίδη, για την Κοινή Γεωργική Πολιτική στην Ε.Ε.
Της Χριστιάνας Γαρδικιώτη, για την Agro+polis και TEDex ATHENS στο Κουτρί Αγιάννη
Του Αναστάσιου Βλαχάκης, για την Επιτυχημένη Τοπική Επιχείρηση ΘΥΡΕΑ ΕΠΕ και
Της Γεωργίας Δρόσου-Παγίδα για την Γυναικεία Αγροτική Επιχειρηματικότητα
Ειδικότερα η κα Γ. Δρόσου-Παγίδα, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας και Επικεφαλής της Ομάδας Αγροτισσών της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών είπε:
Επιχειρηματικότητα είναι η αποδοχή του στοιχείου της αβεβαιότητας και η μετουσίωσή της σε δράση. Έχουμε επιχειρηματικότητα ιδιωτών, έχουμε κοινωνική επιχειρηματικότητα, έχουμε συλλογική επιχειρηματικότητα, ακόμα και μια ιδιότυπη κρατική επιχειρηματικότητα. Το επιχειρηματικό πνεύμα είναι απαραίτητο για όλους και όχι μόνο για τους επιχειρηματίες. Η επιχειρηματικότητα εκφράζεται και ως η τόλμη για ενεργό συμμετοχή στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Και η αγρότισσα χρειάζεται πολλή τόλμη και θάρρος και κουράγιο και αντοχή για να συμμετέχει, ή απλά μπερδευτεί είτε στο κοινωνικό, είτε στο πολιτικό είτε στο οικονομικό γίγνεσθαι.
Αγροτική Επιχειρηματικότητα είναι εξ ορισμού το σύγχρονο κακόγουστο ανέκδοτο, που δεν προκαλεί γέλιο αλλά θλίψη και απαισιοδοξία διότι στον αγροτικό τομέα σήμερα δεν υπάρχει καμιάς μορφής προσανατολισμένη έρευνα. Στον Αγροτικό τομέα δεν λειτουργούν αγροτικά σχολεία για την εκπαίδευση των επαγγελματιών αγροτών, σε κάποιο ανεκτό επίπεδο αγροτικών γνώσεων, ικανοτήτων λειτουργίας αγροτικών επιχειρήσεων και ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων. Στον Αγροτικό Τομέα δεν υπάρχει κάποιο αξιόπιστο σύστημα υποστήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Δεν υπάρχουν θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας ή πειραματικά αγροκτήματα. Δεν υπάρχει συγκροτημένη υποστήριξη ανταλλαγής εμπειριών και μεταφοράς τεχνογνωσίας, ή/και υποδοχής αποστολών. Δεν υποστηρίζεται η συμμετοχή σε χώρους επιτάχυνσης εμπορικών πράξεων, όπως είναι οι εκθέσεις. Δεν υπάρχει ένα σημείο αναφοράς, είναι τα τοπικά Επιμελητήρια ή αν χρειάζεται να δημιουργηθούν Αγροτικά Επιμελητήρια.
Αλλά αγαπητές και αγαπητοί σύνεδροι,
Οι Γυναίκες σαν επιχειρηματίες είναι ποιο επιτυχημένες πιστεύει η Gremmen Bank στο Μπαγκλαντές, και έγινε η ποιο πετυχημένα κερδοφόρα Τράπεζα στον κόσμο και πρόσφερε κάποτε το Νόμπελ στον Γιουνούς. Το μυστικό της επιτυχίας της είναι ότι δίνει μικροδάνεια κυρίως σε γυναίκες, διότι η άποψη της Τράπεζας ήταν, ότι αφού τα καταφέρνουν να διαχειριστούν τα οικονομικά της οικογένειας με όσα χρήματα φθάνουν στο σπίτι, να έχουν να φάνε όλοι, να κρατούν τα μέλη της οικογένειας υγιή, και να ντύνονται, τότε αυτές είναι οι καλύτερες μάνατζερ, και μπορούν να τις εμπιστευθούν ένα δάνειο.
Μία Γυναίκα στο Διοικητικό Συμβούλιο μίας Επιχείρησης μειώνει τη χρεοκοπία κατά 20% έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στην Αγγλία, με θέμα τη γυναικεία διοίκηση στις επιχειρήσεις, μελετώντας 153.000 χρεοκοπίες την περίοδο 1998-2010 στην Αγγλία. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι ακόμα και συμμετοχή μιας γυναίκας στο διοικητικό συμβούλιο μιας επιχείρησης, μειώνει τα ποσοστά της χρεοκοπίας κατά 20%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή βελτιώνει ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις & τις αντοχές μιας εταιρίας. (Καθ N. Wilson, Leeds University).
Μια γυναίκα έχει πολλά να σκεφθεί και να επιλύσει ταυτόχρονα, και αφού υπάρχουμε ακόμα σαν ανθρώπινο είδος φαίνεται ότι τα καταφέρνει αποτελεσματικά. Αυτό την κάνει να μπορεί να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις, ίσως λίγο ποιο συντηρητικά και με περισσότερο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, που άλλωστε δημιουργεί, αλλά σίγουρα σωστά, και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει διαθέσιμες.
Η Αγρότισσα ήταν πάντα το κέντρο της αγροτικής οικογένειας και της οικονομίας της. Άλλωστε ΟΙΚΟ νομία λέγεται ακόμα και σήμερα. Πρόκειται για την διαχείριση του «οίκου» και η γυναίκα ήταν πάντα το κέντρο. Τα τελευταία χρόνια με την επιστροφή στις παραδοσιακές γεύσεις ξαναανακαλύψαμε ότι η γυναίκα δεν είναι μόνο το κέντρο, αλλά και ο θησαυρός της αγροτικής υπαίθρου. Η αγρότισσα γνωρίζει όλες τις παραδόσεις και τις τοπικές γεύσεις και τις γνώσεις για την παραδοσιακή διατροφή. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, τώρα που όλο και περισσότεροι αναζητούν τις ρίζες τους, τουλάχιστον τις διατροφικές, οι γυναίκες είναι σε θέση να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας, ίσως περισσότερο στα πλαίσια της αγροτικής κοινωνικής οικονομίας, δηλαδή και στους γυναικείους συνεταιρισμούς.
Και η κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα έκλεισε την εισήγησή της λέγοντας «Ας διαχειριστούμε τους φόβους μας και ας υπερβούμε τις αναστολές μας μπροστά στο ενδεχόμενο της αποτυχίας. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, με ισχυρά στοιχεία αβεβαιότητας, και χωρίς υποστήριξη, ας αναλάβουμε δράση, μόνες ή σε συλλογικότητες, για να στηρίξουμε και πάλι την αγροτική κοινωνία μέσω της επιχειρηματικότητας, για να στηρίξουμε πάλι την ζωή που εμείς δημιουργήσαμε».
Τον κύκλο εισηγήσεων ακολούθησε γευσιγνωσία στην μικρή έκθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων σε παρακείμενη αίθουσα και πολύ ενδιαφέρουσες και έντονες συζητήσεις των συμμετεχόντων.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου