Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Στο ζενίθ η αγωνία των αγροτών για το νέο κύμα ψύχους

Σύσκεψη την Τρίτη για τις ζημιές από τον παγετό στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας

Συνεχίζεται με «μάρτυρες» ζημιάς η συλλογή πορτοκαλιών

 

Κορυφώνεται η αγωνία των Αρτινών αγροτών για το μέγεθος του παγετού που ήδη προβλέπεται ότι θα πλήξει την χώρα και την περιοχή της Άρτας από την ερχόμενη Κυριακή, με το θερμόμετρο να πέφτει αισθητά σύμφωνα με τις προβλέψεις τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.
Κι αυτό γιατί υπολογίζεται ότι 40.000 τόνοι πορτοκαλιών εξακολουθούν να παραμένουν στα δέντρα και παρά τον ισχυρό παγετό του προηγούμενου 10ημέρου, σε πολλές περιοχές η κατάσταση των πορτοκαλιών είναι καλή, αλλά ο φόβος υπάρχει για την περίπτωση που ο νεότερος παγετός καταφέρει ό,τι δεν κατόρθωσε ο προηγούμενος.

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Εξ’ αυτού του λόγου οι παραγωγοί προσπαθούν να πάρουν μέρα ελέγχοντας τα αντιπαγετικά συστήματα προκειμένου να βεβαιωθούν ότι όλα λειτουργούν σωστά, ενώ η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών κάνει νέα έκκληση στην διοίκηση του Φράγματος προκειμένου να αφήσει έγκαιρα τη ροή του ποταμού για να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας και να μπορούν να λειτουργήσουν τα αντιπαγετικά συστήματα νερού. Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Νίκος Γκίζας με αφορμή τις νεότερες προγνώσεις δεν έκρυψε ούτε την προσωπική ανησυχία ούτε αυτή που επικρατεί στους κόλπους των παραγωγών, γιατί όπως είπε «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ούτε την ένταση ούτε τη διάρκεια του νέου ψύχους. Ακούμε διάφορες προβλέψεις και ουσιαστικά οι παραγωγοί δεν μπορούν να κάνουν τίποτε παραπάνω αυτή τη στιγμή παρά να ελέγχουν την ετοιμότητα των αντιπαγετικών συστημάτων», εξήγησε ο ίδιος.
Στο μεταξύ στα δέντρα άρχισε να φαίνεται η ζημιά που προκλήθηκε από τον παγετό που προηγήθηκε και η οποία δείχνει να έχει πειράξει τον καρπό στο κοτσάνι με αποτέλεσμα να υπάρχει μερική καρπόπτωση. Την ίδια στιγμή όμως και μετά τις οδηγίες του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων σύμφωνα με τις οποίες οι παραγωγοί μπορούν να συλλέξουν την παραγωγή αφήνοντας μάρτυρες παγετού (ένα δέντρο ανά 20 στο χωράφι), έχουν εντείνει τους ρυθμούς συλλογής στα υπόλοιπα μέρλιν και τα κοινά με κατεύθυνση και το τοπικό χυμοποιείο «Άραχθος» που ξεκίνησε τη λειτουργία του από την Δευτέρα. Η τιμή για τα χυμοποιήσιμα είναι 7 λεπτά το κιλό.
Σύσκεψη την Τρίτη
Ωστόσο κι ενώ ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθεί από πλευράς παγετού η επόμενη εβδομάδα στην Άρτα θα βρίσκεται την ερχόμενη Τρίτη ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων κ. Χήρας. Η παρουσία του στην Άρτα αφορά στην συμμετοχή του σε σύσκεψη με θέμα τις ζημιές που προκάλεσε στην αγροτική παραγωγή ο παγετός των τελευταίων ημερών η οποία ήδη ανακοινώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα και θα γίνει το μεσημέρι της Τρίτης 12 η ώρα, με την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά, ενώ θα παραβρεθούν επίσης αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΛΓΑ, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Άρτας και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates