Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Τα δικαστήρια είναι αρμόδια για τις μονομερείς εγγραφές υποθηκών ακινήτων αγροτών.


Τα δικαστήρια είναι τελικά εκείνα που, προς το παρόν τουλάχιστον, θα κρίνουν αν είναι σύννομες ή παράνομες οι μονομερείς εγγραφές υποθηκών ακίνητης περιουσίας των αγροτών, από την ΑΤΕBANK. Το θέμα απασχόλησε τη Βουλή με ερώτηση των βουλευτών, Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού, οι οποίοι επισήμαιναν ότι η Αγροτική Τράπεζα προβαίνει σε εγγραφή υποθήκης ακίνητης περιουσίας των αγροτών (αγροί, βοσκότοποι, οικόπεδα, οικήματα κλπ), χωρίς να τους προειδοποιεί και να τους ενημερώνει.
Οι βουλευτές είχαν απευθυνθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη και τον καλούσαν να ενημερώσει τη Βουλή αν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να αρθούν οι υποθήκες των αγροτών με δεδομένο μάλιστα ότι πρόσφατα, και μετά από προσφυγές αγροτών κατά ενεργειών της ΑΤΕ, εκδόθηκε απόφαση του Πολιτικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου, στην οποία αναφέρεται ότι έχει καταργηθεί η δυνατότητα μονομερούς εγγραφής υποθήκης.

Με έγγραφο του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, απαντά στους βουλευτές πως «αν η μονομερής εγγραφή υποθήκης είναι σύννομη ή αντιβαίνει τις διατάξεις του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Κοινοτικό Δίκαιο για τον Ελεύθερο Ανταγωνισμό, αυτό είναι θέμα των Δικαστηρίων που επιλαμβάνονται της εκδίκασης σχετικών διαφορών».

Ο υπουργός επικαλείται έγγραφο του Προέδρου του Αρείου Πάγου, με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου του 2011, με το οποίο γίνεται υπόμνηση ότι ο νόμος 4332/1929, που ρυθμίζει τη λειτουργία της Αγροτικής Τράπεζας, είναι εκείνος που της δίνει και τη δυνατότητα οποτεδήποτε να εγγράψει υποθήκη επί ακινήτων των οφειλετών της και των συνυποχρέων προς ασφάλεια των απαιτήσεων της.

Ειδικά όμως για τους νόμους που αναφέρονται στη σύσταση και τη λειτουργία της Αγροτικής Τράπεζας, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθυμίζει στους βουλευτές ότι, προκειμένου η ΑΤΕ να μην έχει αναμφισβήτητα δικαίωμα μονομερούς εγγραφής υποθήκης, αρμόδια να εισηγηθούν οποιαδήποτε αλλαγή στις υφιστάμενες διατάξεις είναι τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι βουλευτές επικαλούνται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο η εγγραφή υποθήκης από τις Τράπεζες σε βάρος δανειοληπτών, μπορεί να γίνει μετά από συναίνεση του οφειλέτη, με συμβολαιογραφική πράξη ή μετά από δικαστική απόφαση για οφειλές, στην οποία ορίζεται το ποσό και το ακίνητο και γι΄ αυτό- τονίζουν- η μονομερής εγγραφή υποθήκης από την ΑΤΕ είναι μη σύννομη.

Όπως, επίσης, καταγγέλλουν για την ΑΤΕ, «τη μονομερή εγγραφή υποθήκης στο οικείο υποθηκοφυλακείο, φέρεται να διενεργεί ο διευθυντής του κατά τόπον καταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας».

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι οι αγρότες να πληροφορούνται την υποθήκευση των ακινήτων τους όταν προσφεύγουν να δανειοδοτηθούν από άλλη τράπεζα.


ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates