Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Στις πρέσες η «μερίδα του λέοντος» της αγοράς μηχανημάτων.


Οι ικανοποιητικές τιμές στο τριφύλλι κατά την περασμένη χρονιά, έδωσαν ώθηση στις πωλήσεις πρεσών, των αγροτικών μηχανημάτων που χρησιμοποιούν οι αγρότες, για να μαζεύουν σε «μπάλες», το τριφύλλι που παράγουν. Αντιθέτως, στον υπόλοιπο κλάδο, η αγορά κινήθηκε σε «σφιχτά» πλαίσια. Εντούτοις, η ανάκαμψη στις τιμές βάμβακος και σιτηρών «ζωηρεύει» την κίνηση όσον αφορά τις θεριζοαλωνιστικές και τις βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές.
Οι αρκετά ικανοποιητικές τιμές που απόλαυσαν για το τριφύλλι οι παραγωγοί την περασμένη χρονιά (περί τα 20 λεπτά), σε συνδυασμό με το μειωμένο κόστος παραγωγής, καθώς πρόκειται για πολυετή καλλιέργεια, που δεν απαιτεί έξοδα φύτευσης κάθε χρόνο, ούτε πολλά φυτοφάρμακα (αν και η πράσινη κάμπια απείλησε εφέτος τη σοδειά πιο πολύ από κάθε άλλη χρονιά), «κίνησε» το ενδιαφέρον αρκετών για αγορά πρέσας.
Αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν στο paseges.gr παράγοντες που δραστηριοποιούνται στην αγορά καινούργιων αλλά και μεταχειρισμένων μηχανών, ήταν οι πωλήσεις σε όλη την επικράτεια να ξεπεράσουν τα επίπεδα του περασμένου έτους, αφού ανήλθαν σε παραπάνω από 100 (όσον αφορά στις καινούργιες).
Το κόστος δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα, αφού οι αγοραστές δαπάνησαν στην πλειονότητα των περιπτώσεων ως και 20.000 ευρώ για μια απλή πρέσα, που μετατρέπει το τριφύλλι σε τετράγωνες «μπάλες».
Λιγότερα ήταν τα «κομμάτια» και πιο ακριβά, που μετατρέπουν το παραγόμενο προϊόν σε στρογγυλές «μπάλες», τα οποία πουλήθηκαν. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο είδος μηχανήματος «κέρδισε» τους αγρότες και επενδυτές το 2010.
Από την άλλη, η εντεινόμενη «έκρηξη» τιμών στο βαμβάκι δεν πρόλαβε να κεφαλαιοποιηθεί σε επίπεδο πωλήσεων βαμβακοσυλλεκτικών μηχανών κατά την περασμένη χρονιά, τουλάχιστον όσον αφορά στα καινούργια μηχανήματα.
Ωστόσο, εντός του 2011, εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον ιδίως για μεταχειρισμένα μηχανήματα είναι πιο έντονο, συμβαδίζοντας με τις προσδοκίες που «σπέρνουν» προϊόντα, όπως το βαμβάκι και τα δημητριακά.
Το ίδιο ισχύει και για τις θεριζοαλωνιστικές, «βαριές» μηχανές, των οποίων η αγορά άρχισε να παρουσιάζει κινητικότητα από το 2010.

Τα τρακτέρ
«Παγωμένη» έμεινε το 2010 η αγορά του πιο βασικού, κατά πολλούς, εργαλείου για μια γεωργική εκμετάλλευση, όπως είναι το τρακτέρ. Οι πωλήσεις, σύμφωνα με κορυφαίο «παίκτη» της αγοράς κυμάνθηκαν στα επίπεδα των 1.500 μονάδων μέσα στο 2010.
Για το 2011 είναι νωρίς για εκτιμήσεις, δηλώνει ο ίδιος, αφού οι αγρότες που ενδιαφέρονται να ενταχτούν σε σχέδια βελτίωσης κάνουν τώρα τις πρώτες διερευνητικές επαφές με την αγορά.

Αλέξανδρος Μπίκας

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates