Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής στην Κεχρινιά Αμφιλοχίας, της ΑΜΦΙΓΑΛ, του εργοστασίου επεξεργασίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η λειτουργία της μονάδας υπόσχεται ν’ αλλάξει οριστικά τα δεδομένα στην κτηνοτροφία ενός κατεξοχήν κτηνοτροφικού νομού, όπως είναι η Αιτωλοακαρνανία.
Οι εργασίες μπορεί να βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, ωστόσο, προχωρούν απρόσκοπτα υπό την καθοδήγηση της ΕΑΣ Αγρινίου και του προέδρου Θωμά Κουτσουπιά, με στόχο το ύψους 8,7 εκατ. ευρώ επενδυτικό σχέδιο να έχει ολοκληρωθεί -στο κατασκευαστικό του σκέλος- σε διάστημα ενός έτους.Η επένδυση θα υλοποιηθεί σε ένα οικόπεδο 25 στρεμμάτων στην Αμφιλοχία, εκ των οποίων οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της ΑΜΦΙΓΑΛ θα καταλαμβάνουν τα 5 στρέμματα.
Σε πλήρη λειτουργία η μονάδα που θα αξιοποιεί μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας θα επεξεργάζεται 40 - 50 τόνους αιγοπρόβειου και 10 τόνους αγελαδινού γάλακτος το οκτάωρο.
Η γκάμα των παραγόμενων προϊόντων θα καλύπτει όλο το φάσμα των γαλακτοκομικών: Από φρέσκο αγελαδινό και, αργότερα, κατσικίσιο γάλα, μέχρι φέτα, σκληρά τυριά και γιαούρτι, η πλειοψηφία των οποίων θα διατεθεί σε πρώτη φάση στην τοπική αγορά και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η προσπάθεια «εξαγωγής» τους πέρα από τα όρια του νομού.
«Ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία βλέπουμε ότι η ζήτηση για τοπικά, ποιοτικά προϊόντα είναι μεγάλη. Από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι προθέσεις μας και το εγχείρημα πήρε δημοσιότητα, η ανταπόκριση των ντόπιων καταναλωτών ήταν πολύ μεγάλη. Συνεχώς μας προτρέπουν να προχωρήσουμε και ζητούν να μάθουν πότε θα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά τα προϊόντα της ΑΜΦΙΓΑΛ», σημειώνει o πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς.
Στόχος της Ένωσης είναι το νέο εργοστάσιο να τεθεί σε λειτουργία το φθινόπωρο του 2011. Έστω και δοκιμαστικά ή με μικρές ποσότητες κατά τους πρώτους μήνες, όπως διευκρινίζει ο κ. Κουτσουπιάς, «ώστε από το 2012 να μπούμε σε φουλ ρυθμούς».
Σημειώνεται ότι οι βάσεις για το φιλόδοξο εγχείρημα της ΑΜΦΙΓΑΛ μπήκαν το 2004. «Τότε διείδαμε αυξημένο ενδιαφέρον των ντόπιων παραγωγών για την κτηνοτροφία», λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου.
Το ενδιαφέρον αυτό έδωσε το ερέθισμα στην ΕΑΣ να προχωρήσει σε μια πρώτη μελέτη σκοπιμότητας. «Θέλαμε να διαπιστώσουμε εάν, κατά πόσον και με ποιό τρόπο μπορεί η Ένωση να παρέμβει και να βοηθήσει», εξηγεί ο κ. Κουτσουπιάς.
«Στην περιοχή υπάρχει ένα υψηλό κτηνοτροφικό δυναμικό, όπως φαίνεται και από τα περίπου 1,1 εκατ. αιγοπρόβατα. Διαπιστώσαμε ότι το 40-50% της συνολικής παραγωγής γάλακτος διατίθεται και μεταποιείται σε όμορους ή και μακρινούς νομούς, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, οι τοπικοί κτηνοτρόφοι να χάνουν την προστιθέμενη αξία από το προϊόν που παράγουν και τα παράγωγά του».
Ακολούθησε η μελέτη βιωσιμότητας και χωροθέτησης και, εν συνεχεία, η οικονομοτεχνική μελέτη της μονάδας. Η αρχική σκέψη ήταν να ενταχθεί στον Αναπτυξιακό, λόγω όμως των… γνωστών προβλημάτων με τις εκταμιεύσεις γρήγορα εγκαταλείφθηκε και πριν από ενάμιση χρόνο η Ένωση κατέθεσε αίτημα υπαγωγής στον Αλ. Μπαλτατζή, το οποίο έγινε τελικά αποδεκτό τον περασμένο Αύγουστο.
Στο μεσοδιάστημα, πριν από τέσσερα χρόνια και με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ ιδρύθηκε η ΑΜΦΙΓΑΛ, την επωνυμία της οποίας θα φέρουν τα προϊόντα.
Πρόκειται για μια πολυμετοχική εταιρεία «λαϊκής βάσης», όπως καταλήγει ο κ. Κουτσουπιάς, το 51% της οποίας κατέχει η ΕΑΣ Αγρινίου ενώ το υπόλοιπο 49% μοιράζονται οι υπόλοιπες τρεις Ενώσεις καθώς και αρκετοί δήμοι του νομού.
ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου