Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Δεκαοκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν εξηγήσεις για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών


Στις «κορεσμένες» περιοχές φέρεται να είναι και η Άρτα!

Δεκαοκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καλούν την υπουργό Περιβάλλοντος και τον πρόεδρο της ΔΕΗ να δώσουν την Τετάρτη εξηγήσεις για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών.Ειδικότερα τους ζητούν να εξηγήσεις εάν πρόκειται να υλοποιηθούν οι επενδύσεις από τους αγρότες και εάν υπάρχει πρόβλεψη να επιστραφούν τα χρήματα που έχουν καταθέσει.Εν τω μεταξύ, σε καυτή πατάτα τείνει να εξελιχθεί το πρόγραμμα τοποθέτησης αγροτικών φωτοβολταϊκών σε τουλάχιστον δεκαέξι νομούς της χώρας, εξαιτίας των κορεσμένων δικτύων της ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή, δραματική είναι η αύξηση των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για το πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης που παραμένουν στο συρτάρι.

Αποτέλεσμα του ελλιπούς δικτύου υποστήριξης  είναι οι αγρότες να έχουν βρεθεί σε σημείο να πρέπει ή να χρηματοδοτήσουν την επέκτασή τους ή να χάσουν αρκετές χιλιάδες ευρώ, δηλαδή το κόστος της αίτησης, σε περίπτωση που απορριφτεί η αίτησή τους.
Στην πλειοψηφία τους, οι αγρότες αντιδρούν και υπογραμμίζουν ότι έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης της δημόσιας επιχείρησης, ενώ κάνουν λόγο για έλλειψη ενημέρωσης των τεχνικών προβλημάτων, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή του αντιτίμου της αίτησης.
Το θέμα έφερε στο φως την περασμένη Παρασκευή, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά, γνωστοποιώντας την επίσημη ενημέρωση της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Όπως αποκάλυψε η κ. Γιαννακά, κατά τη συνεδρίαση των επιτροπών έρευνας και περιβάλλοντος «η ΔΕΗ έχει αποστείλει έγγραφο στη ΡΑΕ με το οποίο την ενημερώνει ότι σε 18 νομούς της χώρας τα δίκτυά της είναι κορεσμένα».
Στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκεται πλέον η πρόταση επέκτασης δικτύου με δαπάνη επενδυτών, προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες του αγροτικού πληθυσμού.
Ταυτόχρονα, προκύπτει το πρόβλημα ότι σε περισσότερους από 16 νομούς, η συνολική ισχύς των αιτήσεων για φωτοβολταϊκές μονάδες υπερβαίνει τη μέγιστη ζήτηση του νομού.
Να σημειωθεί ότι οι νομοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κορεσμού δικτύων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες οι Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδος, Καρδίτσας, Άρτας, Πρέβεζας, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Κιλκίς και Ξάνθης.
Η κ. Γιαννακά κάνει λόγο για βαρύτατες ευθύνες όσων παρακίνησαν τους αγρότες, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τη ΔΕΗ, προαναγγέλλοντας ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή σε συνεργασία με βουλευτές άλλων νομών που αντιμετωπίζουν το σχετικό πρόβλημα.
Η σκανδαλώδης, αν μη τι άλλο, πολιτική προχειρότητα με την οποία στήθηκε η ιστορία των φωτοβολταϊκών σταθμών έχει δημιουργήσει μείζον θέμα στους αγρότες, που πλήρωσαν χαράτσια για μελέτες και παράβολα 3.000 και 4.000 ευρώ έκαστος, χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή του δικτύου της ΔΕΗ.
Η αναλυτική μελέτη για τη δυναμικότητα του δικτύου της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Ωστόσο, με τα τωρινά δεδομένα όλα δείχνουν ότι πολλές από τις προγραμματισμένες επενδύσεις (εγκαταστάσεις έως 100 KW) δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

20-1-2011

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates