Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Αλέξανδρος Μπαλτατζής


Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής γεννήθηκε το 1904 στην Κομπαΐδα του Καυκάσου. Γνωστός πολιτικός αλλά και συνεταιριστής, αγωνιζόταν συνεχώς υπέρ των διεκδικήσεων των αγροτών. Το μεγάλο του πάθος ήταν η ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος. Για να κάνει πράξη το όραμά του, εργάστηκε με όλες του τις δυνάμεις, κινήθηκε με τόλμη και φαντασία, αλλά και με πλήρη συναίσθηση ευθύνης απέναντι στον αγροτικό κόσμο. Στόχος του ήταν να δουν καλύτερες μέρες οι άνθρωποι της υπαίθρου και να τους εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο ζωής. Αυτόν τον στόχο υπηρέτησε και ως πολιτικός. Χρησιμοποίησε την πολιτική δύναμη για να προωθήσει το συνεταιριστικό κίνημα, χωρίς να το χρησιμοποιήσει για κομματικές επιδιώξεις. Δεν τον ενδιέφερε η κομματική ταυτότητα των συνεταιριστικών στελεχών, αλλά η ικανότητα και η προσήλωση στο συνεταιριστικό πνεύμα.
Το 1928 εκλέγεται πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Ξάνθης και με δική του πρωτοβουλία ιδρύεται το 1935 η ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία τον εκλέγει πρώτο πρόεδρο. Το 1950 ιδρύει τον Συναγερμό Αγροτών και Εργαζομένων και στις εκλογές της 5ης Μαρτίου, ως ηγέτης της παράταξης Αγροτών, εκλέγεται βουλευτής Ξάνθης. Την ίδια χρονιά ιδρύει το Οικοτροφείο Αθηνών για να σπουδάζουν δωρεάν παιδιά άπορων συνεταιρισμένων καπνοπαραγωγών. Από το 1959 και έπειτα, ιδρύει πολλούς αγροτικούς και εμπορικούς συνεταιρισμούς, ανάμεσά τους τη ΣΕΚΑΠ Ξάνθης, τη ΣΕΚΟΒΕ στη Θεσσαλονίκη, τη ΣΠΕΚΑ, τη ΣΕΚΑΘ και άλλους. Το 1960 συμβάλει στη δημιουργία ενός ενιαίου κεντρώου κόμματος, της Ένωσης Κέντρου, με την οποία εκλέγεται βουλευτής το 1961, ενώ το 1964 ανέλαβε το Υπουργείο Γεωργίας. Στις εκλογές του 1974 εκλέγεται βουλευτής Ξάνθης με τη συνεργασία του Συνδυασμού της ΕΔΗΚ, το 1977 όμως, μετά την κρίση της ΕΔΗΚ, επανιδρύει το Κόμμα των Αγροτών και Εργαζομένων. Το 1985 συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία και εκλέγεται βουλευτής Ξάνθης. Το Φεβρουάριο του 1987 χτυπημένος από βαριά ασθένεια δεν είναι σε θέση με τα έσοδα που έπαιρνε ως βουλευτής να καλύψει τα νοσήλια για την αποθεραπεία του, με αποτέλεσμα στις 29 Ιουλίου του ιδίου έτους να αφήσει την τελευταία του πνοή στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates