Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

Σαλιγκάρια Άρτας: Η Εύη Παπαδημητρίου δεν μετάνιωσε...


Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία "παρακαλάνε" για σαλιγκάρια  
Μια δυναμική επιχείρηση εκτροφής σαλιγκαριών έχει δημιουργήσει ένα νέο κορίτσι στο Τοπ-Αλτί της Άρτας. Πρόκειται για την Εύη Παπαδημητρίου, η οποία όχι μόνο δεν το έχει μετανοιώσει, αλλά όπως θα διαβάσεται στη συνέχεια η πώληση της παραγωγής είναι εξασφαλισμένη σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.


Η εκτροφή σαλιγκαριών είναι ένας κλάδος ζωικής παραγωγής με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Η αυξημένη συζήτηση σαλιγκαριών στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εξασφαλισμένη πώληση των παραγόμενων σαλιγκαριών σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.
Όλα τα παραπάνω δεδομένα κάνουν φανερή την ανάγκη για τη δημιουργία μονάδων εκτροφής σαλιγκαριών. Η ενασχόληση με την εκτροφή σαλιγκαριών απαιτεί γνώσεις αναφορικά με τον βιολογικό κύκλο και την φυσιολογία των σαλιγκαριών ενώ η εγκατάσταση του εκτροφείου γίνεται με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές.
Στο Τοπ-Αλτι

Η Εύη Παπαδημητρίου, η οποία ήρθε στην Αρτα έχοντας σπουδάσει, μάρκετινγκ και 3D animation αποφάσισε να ασχοληθεί με την εκτροφή σαλιγκαριών και δεν το μετάνοιωσε . Οι εγκαταστάσεις του σαλιγκαροτροφιου, βρίσκονται στην περιοχή Τοπ-αλτι καταλαμβάνουν 8 στρέμματα και είναι περιφραγμένα με ηλεκτρολυτικό φράχτη που παράγει ρεύμα 8 volt για να μην βγαίνουν τα σαλιγκάρια και μπαίνουν ποντίκια..
Για να γίνει ένα εκτροφείο, λέει η Εύη χρειάζονται «δίχτυα εσωτερικής περίφραξης που ονομάζονται και “βραγες”, οι σπόροι που είναι μαρούλι, ηλίανθος, κοκκινογούλι, τριφύλλι- από αυτά τα φυτά τρέφονται τα σαλιγκάρια- οι μάνες αναπαραγωγής, και καλή ανάλυση του εδάφους.

Από τον δεύτερο χρόνο και μετά, το μόνο που πληρώνει ο παραγωγός είναι... τους σπόρους».
Τα σαλιγκάρια κινδυνεύουν απο τα πουλιά και τα λιμνάζοντα νερά ενώ αρκετά ψοφούν μετά τις γέννες. Συνολικά συνεχίζει η Εύη “υπάρχουν γύρω στα 2.000.000 εκατ. σαλιγκάρια που σημειωτέον είναι ερμαφρόδιτα, άρα γεννούν όλα, ενώ η εποχή ζευγαρώματος είναι το τέλος της άνοιξης.

Κάθε σαλιγκάρι γεννά κάθε 15 λεπτά και θα γεννήσει συνολικά 80 - 120 αβγά, καθώς η ωοτοκία διαρκεί 25 - 30 ώρες. Τα αβγά είναι μικρά με διάμετρο 3 mm. H εναπόθεση των αβγών γίνεται στο έδαφος αφού τα σαλιγκάρια σκάψουν ελάχιστα εκατοστά.
Μετά από 20 μέρες βγαίνουν τα καινούρια σαλιγκαράκια, που είναι ίδια με τα ενήλικα βέβαια, πολύ πιο μικρά από τα ενήλικα, και με διάφανο κέλυφος. Το βάρος τους αυξάνεται πολύ γρήγορα, όταν υπάρχει τροφή στη διάθεσή τους. Τα σαλιγκάρια ζουν περίπου 3 χρόνια και φτάνουν τα 25εκ σε πλήρη ενηλικίωση”
Θρεπτική τροφή με λίγες θερμίδες

Στην Ελλάδα εκτρέφεται το είδος Ηelix Αspersa. Πρόκειται για σαλιγκάρια μεγάλου μεγέθους που προσαρμόζονται εύκολα σε συνθήκες εκτροφείου. Η χονδρική του τιμή είναι υψηλότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη.

Τα σαλιγκάρια γεννούν αυγά. Αν σπάσει το κέλυφός τους, έχουν την ικανότητα να το επανασχηματίζουν. Αποτελούν εξαιρετικά θρεπτική τροφή και ταυτόχρονα χαμηλή σε θερμίδες, αφού τα 100 γραμμάρια ήπια μαγειρεμένων σαλιγκαριών δίνουν 90 θερμίδες και περιέχουν μόνο 1,4 γραμμάρια λιπαρά.

Αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων, έχουν περισσότερο σίδηρο από το κόκκινο κρέας, κάλιο και μαγνήσιο. Βεβαίως, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος τα λιπαρά και οι θερμίδες αυξάνονται. Σαλιγκάρια οι Έλληνες τρώνε σε Κρήτη, Καλαμάτα, Μακεδονία

Οι μεγαλύτερες ποσότητες εξάγονται, ενώ η τιμή τους καθορίζεται από το ιδιότυπο «χρηματιστήριο» των εστιατόρων του Παρισιού, της Μαδρίτης, του Μιλάνου και του Τορίνου.
Τελειώνοντας την περιήγηση στο σαλιγκαροτροφιο της Εύης διαπιστώνεις οτι μιλάς με άνεση μαζί της, άσχετα αν ο Μαξ κάθε τόσο έκανε αισθητή την παρουσία του.

23/1/2011
Φωτο: Δημήτρης Παπαρούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates