Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Πεσμένα και «κλαράτα» 6 λεπτά το κιλό απο το εργοστάσιο «Άραχθος»


Έναρξη για το εργοστάσιο χυλοποίησης «Άραχθος» που δέχεται κοινά και μέρλιν
Συνέντευξη τύπου από ΟΑΣΝΑ και για τα φωτοβολταϊκά
Ν.Γκίζας: Ελάχιστη η τιμή αλλά οι αγρότες  θα πρέπει να εμφανίσουν παραγωγή
Β. Μπέτσας: Η αποδέσμευση οδηγεί στο αφανισμό και των εσπεριδοειδών όπως έγινε στο παρελθόν με σιτηρά, βαμβάκι και καπνά!
Και ενώ οι εσπεριδοκαλλιεργητές περιμένουν τις τελικές απαντήσεις από πλευράς του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Κουτσούκου, σχετικά με την ικανοποίηση του αιτήματος για οικονομική ενίσχυση λόγω της άσχημης πορείας στην απορρόφηση της φετινής παραγωγής, και παρακολουθώντας ταυτόχρονα  το θερμόμετρο των τελευταίων ημερών για την περίπτωση που επηρεάσουν την ηρτημένη παραγωγή, ανοίγει σήμερα τις πόρτες του το τοπικό εργοστάσιο χυμοποιήσης. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από πλευράς της ΕΑΣΑ-Φ, η χυμοποίηση που ξεκινά σε τοπικό επίπεδο από σήμερα αφορά όλες τις ποικιλίες πορτοκαλιών, κοινά και μέρλιν, αλλά και όσα πορτοκάλια έχουν πέσει και είναι ακόμη σε καλή κατάσταση (δεν έχουν σαπίσει).
Η χυμοποίηση ωστόσο μπορεί να αποτελεί τη δεδομένη στιγμή διέξοδο για την παραγωγή που παραμένει αδιάθετη, ωστόσο οι τιμή εκτιμάται ως χαμηλή, αν και είναι λίγο μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στα χυμοποιεία της Πελοποννήσου. Αναλυτικότερα, η τιμή για τα παραδοτέα πορτοκάλια στην Πελοπόννησο ανέρχεται στα 3 με 4 λεπτά το κιλό και μόνο για τα «κλαράτα», δηλαδή για εκείνα που κόβονται από τα δέντρα και δεδομένης της μειωμένης ζήτησης στις εξαγωγές οδηγούνται στη χυμοποιήση, έχει οριστεί στα 6 λεπτά το κιλό.
Στην Άρτα η βιομηχανία Άραχθος έχει ορίσει την τιμή των 6 λεπτών το κιλό για όλα τα πορτοκάλια παραδοτέα, δηλαδή τιμή που αφορά το πορτοκάλι στην πόρτα του εργοστασίου.
Η τιμή αυτή χαρακτηρίζεται εξευτελιστική για την παραγωγή πορτοκαλιών, δεδομένης της αποδέσμευσης από τις επιδοτήσεις.
Την ίδια στιγμή αναφορικά με το κόστος συλλογής των πορτοκαλιών σύμφωνα με τους αγρότες της περιοχής ρίχνει ακόμη περισσότερο την ήδη χαμηλή τιμή, οπότε εκτιμάται ότι δεν συμφέρει καν η συλλογή τους. Το θέμα μεταφέραμε στον εκπρόσωπο της Άρτας στην Κοινοπραξία Εσπεριδοκαλλιεργητών Ελλάδας, Νικόλαο Γκίζα, ο οποίος συμφώνησε με την διαπίστωση και το χαρακτηρισμό της τιμής των 6 λεπτών ως χαμηλής, ανέφερε ωστόσο ότι: «Τη δεδομένη στιγμή, όσοι προχωρήσουν στην συλλογή των πορτοκαλιών με προσωπική εργασία και αντίστοιχα με δικό τους όχημα στη μεταφορά προς το εργοστάσιο, θα μπορέσουν να βγάλουν ένα μέρος των καλλιεργητικών τους εξόδων αλλά και στην κάλυψη των δαπανών λίπανσης και καλλιεργητικής φροντίδας για τη νέα περίοδο». Όμως ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουν δοθεί τα δικαιώματα που μέχρι το 2013, αποτελούν την ενίσχυση, για τους ενεργούς αγρότες που καλύπτει μέρος αυτών των δαπανών. Επιπλέον ως βασικός λόγος για την κινητοποίηση από μέρους των αγροτών ώστε να μην επιλέξουν να αφήσουν τα πορτοκάλια να σαπίσουν στα δέντρα και κάτω από αυτά, είναι σύμφωνα με τον κ. Γκίζα, το γεγονός ότι: «Ακόμη δεν έχουν αποφασιστεί και ανακοινωθεί οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα συνεχίσουν να δίνονται οι ενισχύσεις, δηλαδή τα δικαιώματα, για τη νέα περίοδο από 2013 έως 2020. Αν δηλαδή σε επίπεδο Ε.Ε τεθεί ως προϋπόθεση η διακινούμενη παραγωγή της τρέχουσας περιόδου. Οι αγρότες γνωρίζουν ότι για τα δικαιώματα που παίρνουν σήμερα- και θα τα παίρνουν έως το 2013-  προϋπόθεση ήταν η παραγωγή που διακίνησε καθένας ξεχωριστά την περίοδο 2000 -2006. Οπότε αν τελικά  αποτελέσει προϋπόθεση για τις μελλοντικές ενισχύσεις η διακίνηση των τρεχόντων ετών, 2011, 2012, 2013, τότε μόνο όσοι εμφανίζουν παραγωγή στο εμπόριο και την χυμοποίηση θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της νέας επταετούς περιόδου».
Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή ό,τι ισχύει από πλευράς ελληνικού υπουργείου για της Συνεταιριστικές Ενώσεις, για τις οποίες έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει «ξεκαθάρισμα» με βάση την κινητικότητά τους, ενδεχόμενα να συμβεί και για τους παραγωγούς, ώστε στο μέλλον να λαμβάνουν τα χρήματα όσοι με βάση τα στοιχεία καλλιεργούν και διαθέτουν προϊόν.
Η τιμή δεν καλύπτει το κόστος
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας Β. Μπέτσας, ανακοινώνοντας την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την παραχώρηση σήμερα συνέντευξης τύπου σχετικά με το ζήτημα της φετινής παραγωγής, αλλά -όπως μας είπε- «και την μεγάλης απάτης των φωτοβολταϊκών για τους αγρότες», δήλωσε σχετικά με την πολιτική των επιδοτήσεων και της αποδέσμευσης των χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών:  «Δεν υπάρχει διέξοδος σε αυτήν την πολιτική σε ότι αφορά την αποδέσμευση των χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών από την χυμοποιήση και τα 6 λεπτά το κιλό δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα συλλογής, ούτε τα έξοδα της καλλιεργητικής φροντίδας για τους παραγωγούς. Αυτό που συμβαίνει σήμερα για τα εσπεριδοειδή, είναι το ίδιο με ότι είχε συμβεί στο παρελθόν με τα σιτηρά, το βαμβάκι και τα καπνά όταν κόψανε στο 50% την επιδότηση και σταμάτησε η καλλιέργεια. Η διακοπή δηλαδή της επιδότησης ως αποτέλεσμα είχε τον αφανισμό», είπε ο κ. Βαγγέλης Μπέτσας, τονίζοντας ότι περισσότερα η Ομοσπονδία θα πει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Ξενοδοχείο «Κρόνος», σε σχετική συνέντευξη τύπου.
Και ημερίδα για την Κτηνοτροφία στη Β.Δ. Ελλάδα
Στο μεταξύ το προσεχές Σάββατο στις 11 το πρωί από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση έχει δοθεί ένα ραντεβού, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κτηνοτρόφους, της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας όπου σε σχετική ημερίδα θα συζητηθούν τα σημερινά δεδομένα για την Κτηνοτροφία σε επίπεδο Βορειοδυτικής Ελλάδας.
(27/1/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates