Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

«Φουσκωμένες» ασφαλιστικές εισφορές κατά 50 ευρώ περίπου θα κληθούν να καταβάλλουν 350.000 αγρότες

«Φουσκωμένες» ασφαλιστικές εισφορές κατά 50 ευρώ περίπου θα κληθούν να καταβάλλουν έως 350.000 αγρότες, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, εν μέσω φημολογίας ότι ίσως υπάρξει σχετική παράταση μετά από πολλαπλά αιτήματα βουλευτών και φορέων. Αιτία διάταξη νόμου που επιβάλλει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, κάθε τριετία.

Με δεδομένο ότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε το 2011 (ν.3986) και εφαρμόστηκε το 2012, φέτος πρέπει να γίνει πράξη η συγκεκριμένη επιλογή ανώτερης κατηγορίας ασφάλισης, άρα και να καταβληθούν υψηλότερα ασφάλιστρα.

Συγκεκριμένα, από τους περίπου 620.000 ασφαλισμένους του ΟΓΑ, υπάρχουν 400.000 οι οποίοι είχαν υπαχθεί στη 2η ασφαλιστική κατηγορία.

Από αυτούς, υπολογίζεται ότι 350.000 ασφαλισμένοι υπάγονται αυτόματα στην 3η κατηγορία. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ έως τώρα κατέβαλλαν 425,58 ευρώ το εξάμηνο, στο εξής θα πρέπει να καταβάλλουν 477,06 ευρώ.

Άρα θα υποστούν μια αύξηση 51,48 ευρώ ή 12%. Το χειρότερο είναι ότι τις τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές, οι αγρότες θα πρέπει να τις καταβάλλουν το αργότερο έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Εάν υπάρξουν οφειλές μεγαλύτερες των 5.000 ευρώ, που δεν θα καταβληθούν εμπρόθεσμα στον Οργανισμό, τότε η διοίκηση του ΟΓΑ θα τις αποστείλει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), για να τεθεί σε λειτουργία η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις).

Επίσης, όσοι δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές τους, θα απωλέσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το βιβλιάριο υγείας που κατέχουν, αλλά και για τυχόν παροχές από την Αγροτική Εστία, που θα μπορούσαν να καρπωθούν.

Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα μπορεί να θεωρηθεί εμπρόθεσμη, εάν πραγματοποιηθεί έως τις 30 Νοεμβρίου, μέσω των ΕΛΤΑ, ή του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ ή μέσω e-banking.

Αντιδράσεις βουλευτών
ΠΗΓΗ:agronews.gr

Εν τω μεταξύ ολοένα και περισσότεροι βουλευτές ζητούν μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας, για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ, τουλάχιστον κατά ένα μήνα αργότερα και πάντα υπό την προϋπόθεση, να πληρωθεί πρώτα η ενιαία ενίσχυση στους αγρότες, με ερωτήσεις τους. Ένας απ' αυτούς είναι και ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

«Προ ολίγων ημερών, ο αρμόδιος Υπουργός, απάντησε σε ερωτήσεις που του είχα καταθέσει για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των αγροτικών ενισχύσεων, ότι οι περισσότερες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Καθώς ως τώρα έχει αποδειχτεί ότι το Υπουργείο είναι ανακόλουθο ως προς τις ημερομηνίες πληρωμών, θωρώ ότι είναι απαραίτητη μια παράταση στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, τουλάχιστον κατά ένα μήνα και αφού εισπράξουν τις ενισχύσεις, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να μην υπάρχει τόσο μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο. Αυτοί οι άνθρωποι, μέσα σε δύο μήνες έχουν πληρώσει Φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ και με ευθύνη της Κυβέρνησης δεν έχουν πληρωθεί τίποτα από αυτά που δικαιούνται. Τώρα πώς να πληρώσουν και την αυξημένη εξαμηνιαία ασφαλιστική εισφορά;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates