Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Με e-mail ο φόρος ακινήτων - αγροτεμαχίων

Ηλεκτρονικά μέσω e-mail θα αποστείλει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τη «λυπητερή» για το ποσό του Ενιαίου φόρου ακινήτων που θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων μέσω του Ε9

Με τον ίδιο τρόπο ηλεκτρονικά μέσω e-mail θα ειδοποιηθούν οι φορολογούμενοι και για την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος.

Ο φόρος των ακινήτων

Όπως ενημέρωσε η γενική γραμματεία εσόδων ο νέος φόρος (ΕΝΦΙΑ) που επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο σχεδόν σε όλα τα ακίνητα θα πρέπει να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Φέτος για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια και οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, ενώ από τον νέο φόρο ακινήτων «γλιτώνουν» τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.) αλλά και κτίσματα τα οποία δεν έχουν καθόλου... στέγη.

Ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών των ακινήτων.

Στα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2-13 ευρώ/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων.

Στα ημιτελή ή νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4 ενώ για τους βοηθητικούς χώρους χρησιμοποιείται συντελεστής 0,1.

Όλα τα αγροτικά βοηθητικά κτίσματα, όπως στάνες και αποθήκες απαλλάσσονται πλήρως.

Στα οικόπεδα, ο φόρος κλιμακώνεται (25 κλιμάκια) από 0,003 ευρώ/τ.μ. έως 9 ευρώ/τ.μ.

Όσον αφορά στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης προβλέπεται η εφαρμογή ενός Βασικού Συντελεστή Φορολογίας (ΒΣΦ), ο οποίος ορίζεται σε 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή σε 1 ευρώ ανά στρέμμα. Από κει και πέρα για τον υπολογισμό του τελικού φόρου λαμβάνονται υπόψη και διάφοροι άλλοι συντελεστές, που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης.

Για τα αρδευόμενα αγροτεμάχια ο ελάχιστος φόρος είναι 2,2 ευρώ/στρέμμα.

Επίσης, επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος στην αξία των ακινήτων που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% και φθάνουν 1% για αξία πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Ο φόρος εισοδήματος

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου και ο φόρος θα εξοφληθεί σε τρείς διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο)

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates