Συλλαλητήριο έξω από τη βιομηχανία γάλακτος «ΔΩΔΩΝΗ» από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας
Ευάγγελος Μπέτσας: «Μας βλέπουν σαν τίποτα, αφού ο εκπρόσωπος μας είπε ωμά και ξεκάθαρα ότι «εμείς έτσι λειτουργούμε» και μπορεί να χειροτερέψει αυτό που συμβαίνει»
Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο έξω από τη βιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» διοργάνωσαν χθες το πρωί οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας Ιωαννίνων, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους απλήρωτους - για πάνω από δύο μήνες - κτηνοτρόφους, με ευθύνη της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», ενώ αντιπροσωπία των διοργανωτών συναντήθηκε με εκπρόσωπο της διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας. Στο «Μ» μίλησε Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας Βαγγέλης Μπέτσας ο οποίος μεταφέροντάς μας τα όσα ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση με τον εκπρόσωπο της «ΔΩΔΩΝΗ» δήλωσε πως «μας βλέπουν σαν τίποτα» αφού ο εκπρόσωπος μας είπε ωμά και ξεκάθαρα ότι “εμείς έτσι θα λειτουργούμε” και μπορεί να χειροτερέψει αυτό που συμβαίνει, “όποιος θέλει, όποιος δεν θέλει μπορεί να περάσει από το λογιστήριο να του δώσουμε αυτά που του χρωστάμε και σταματάει η συνεργασία μας”».
Πρόσθεσε ακόμη ότι με δελτία τύπου θα ενημερώνονται οι παραγωγοί για το πότε θα δίνονται οι προκαταβολές γάλακτος και «μας είπε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα με τις τράπεζες, την Πειραιώς που μέσα είναι η Αγροτική, παλιότερα η «ΔΩΔΩΝΗ» λειτουργούσε διαφορετικά, ήσασταν προνομιούχοι, εμείς τώρα έτσι θα λειτουργούμε». «Και μη χειρότερα! Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγάλαμε. Είναι αυτό που φωνάζαμε τόσα χρόνια ότι θα φτάσουμε εδώ που φτάσαμε και δεν ξέρουμε που θα φτάσουμε ακόμα. Ό,τι συνέβαινε δηλαδή και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η «ΔΩΔΩΝΗ» διασφάλιζε τιμές σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα γιατί έδινε τις καλύτερες τιμές και ήταν πάντα κερδοφόρα. Άρα είναι μια απάτη και ένα μεγάλο ψέμα ότι η «ΔΩΔΩΝΗ» έπαιρνε πλούσια δάνεια και χρηματοδοτήσεις από την Αγροτική κι έτσι μας πλήρωνε. Η «ΔΩΔΩΝΗ» ήταν κερδοφόρα, έβγαζε μεγάλη κέρδη και παίρναμε και μέρος από αυτά τα κέρδη. Τώρα όλα αυτά είναι παρελθόν από τους παραγωγούς. Του είπαμε ότι δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε άλλο τα ζώα και μας είπε ότι εμείς σας χρωστάμε χρήματα και δεν θα σας το δίνουμε στο χέρι.
ΠΗΓΗ: ΜΑΧΗΤΗΣ
Θα σας δώσουμε ειδικές κάρτες, χρεωστικές, από την τράπεζα και μ΄αυτές θα μπορείτε να παίρνετε ζωοτροφές. Σα να μας είπε καθίστε νηστικοί, με τα παιδιά σας αγράμματα, μην πάτε στους γιατρούς αν σας συμβεί κάτι, παρά μόνο αγοράστε ζωοτροφές για να παράγετε γάλα γιατί το χρειαζόμαστε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Μπέτσας. Ενώ σε ερώτημά μας σχετικά με τη συμμετοχή στην κινητοποίηση απάντησε: «Καλή ήταν. Θα έπρεπε όμως να είναι πολύ καλύτερη αναλογικά με τα προβλήματα που υπάρχουν.
Γιατί πιστεύω ότι ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ακόμη τι γίνεται. Δεν είναι εύκολο να έχεις 200 ή 300 πρόβατα και να πεις σταματάω αυτή τη δουλειά και θα πιάσω μια άλλη. Ποια άλλη δουλειά θα πιάσεις και τη στιγμή που έχουμε ανάγκες ως χώρα σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Άρα θα πρέπει να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός ώστε να έχουμε αυτάρκεια στα προϊόντα αυτά».
Στην ανακοίνωση κάλεσμά τους οι διοργανωτές είχαν καλέσει τους παραγωγούς την ημέρα της κινητοποίησης να μην παραδώσουν το γάλα στη «ΔΩΔΩΝΗ» και τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους.
Το πλαίσιο των διεκδικήσεων περιλαμβάνει πληρωμή παραγωγών και εργαζομένων κάθε 1η και 15η του μήνα, αύξηση στην τιμή του γάλακτος στον παραγωγό - χωρίς να μετακυλύει το κόστος στον καταναλωτή - αφού το κόστος παραγωγής έχει πολλαπλασιαστεί και το ίδιο να συμβεί με όλα τα αγροτικά προϊόντα που κατευθύνονται στη βιομηχανία (πτηνά κλπ.), καθώς και καμία επιβάρυνση των αγροτοκτηνοτρόφων κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών καταγγέλθηκε η στάση της Διοίκησης της επιχείρησης που, «από τη μια, προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους που μπαίνουν μπροστά προκειμένου να εκφραστεί η συλλογική οργανωμένη αγανάκτηση και αντίδραση των παραγωγών απέναντι στην εφαρμοζόμενη αντιαγροτική και γενικότερα αντιλαϊκή πολιτική, από την άλλη αξιοποιούν την καπιταλιστική οικονομική κρίση επικαλούμενοι "έλλειψη ρευστότητας", την ίδια ώρα, που με δικά τους στοιχεία, παρουσιάζουν αύξηση των εξαγωγών της φέτας και αντίστοιχα των κερδών της επιχείρησης».
«Θα μας καταντήσουν στα χρόνια της δεκαετίας του ΄50 και του ΄60», πρόσθεσε ο κος Μπέτσας επισημαίνοντας πως πλέον η «ΔΩΔΩΝΗ» ανήκει στην ίδια κατηγορία με τις άλλες ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες και «θα διαμορφώνουν τις τιμές όπως αυτοί θέλουν κι όποτε θέλουν» ενώ ‘για πληρωμή δε χρειάζεται να συζητάμε, είναι κάτι το ακραίο να πει ο παραγωγός πότε θα πληρωθώ». Παρόλα αυτά σημείωσε πως «εμείς πιστεύουμε πως έτσι θα ΄ρθουν αποτελέσματα. Μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις από δυνατούς αγροτικούς συλλόγους και ομοσπονδίες». « Τώρα να έρθουμε στη «ΔΩΔΩΝΗ» και από τη μια πλευρά να έχουμε τον Υπουργό κι από την άλλη το Δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη…
Αυτοί τα δημιούργησαν τα προβλήματα, αυτοί χειροκρότησαν την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων, αυτοί βαρούσαν παλαμάκια όποτε κατέβαιναν από το αεροπλάνο που έρχονταν από τις Βρυξέλλες και πανηγύριζαν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα υπόλοιπα. Όλοι μαζί πανηγύριζαν. Εδώ μας έφτασαν τα πανηγύρια τους. Να μην μπορούμε να πληρωθούμε τον κόπο και τον ιδρώτα μας. να μην μπορούμε να βάλουμε σε μια σειρά τη ζωή μας, δε μπορούμε…», ανέφερε. Σημείωσε ακόμη πως «αυτοί μας πέταξαν έξω από τις παραγωγές κι όχι “εμείς ξεχάσαμε”, έχουν ευθύνες τεράστιες. Όπως και ο υπουργός και οι άλλοι φορείς που ήταν πριν από λίγες μέρες στην ημερίδα που έγινε στην Άρτα. Για φιέστα ήρθανε στην Άρτα και σε καμιά περίπτωση για να δώσουνε λύση στα δικά μας τα προβλήματα. Συγκεντρωτισμό θέλουν να κάνουν των χωραφιών και των περιουσίων που έχουμε σε λίγους, σε πολυεθνικές και μας να μας έχουνε εργάτες στα ίδια μας τα κτήματα. Αυτό θέλουν να πετύχουν και το πετυχαίνουν. Η αγροτιά συρρικνώνεται ραγδαία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Μπέτσας.
Στις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν κα τα τη διάρκεια της κινητοποίησης επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων: «Καταγγέλλουμε το διαρκή εμπαιγμό της Διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας προς τους φτωχούς παραγωγούς, που σε απελπιστική πλέον κατάσταση, μιας και δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε καν να προμηθευτούν τις απαραίτητες τροφές για τα ζώα, αντιμετωπίζονται ως επαίτες, περιμένοντας ώρες στην ουρά να περάσουν το face control της επιχείρησης για να εισπράξουν στο τέλος ένα χαρτζιλίκι και πολλά λόγια κατανόησης και συμπάθειας!
Και όλα αυτά, όταν συγχρόνως η ιδιωτικοποιημένη ΔΩΔΩΝΗ πουλάει σε άλλον ιδιώτη το κομμάτι της διανομής, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην ανεργία μια σειρά εργαζόμενοι (π.χ. οδηγοί), απολύει, με τη σύμφωνη γνώμη της ξεπουλημένης πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων, εργαζόμενους κλπ. Να γιατί η θέση της ΠΑΣΥ, που παλεύτηκε από το κίνημα (για αποκλειστικά κρατικό έλεγχο στη γαλακτοβιομηχανία μετά την πώληση της ΑΤΕ) κατά την περίοδο ξεπουλήματος και ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗΣ, τότε που όλοι έψαχναν να βρουν τον "καταλληλότερο" αγοραστή - όπως και αν ονομαζόταν αυτός - σήμερα δικαιώνεται πλήρως! Οι συνεταιριστικές μορφές προηγούμενων δεκαετιών, αν και ποτέ δεν φτιάχτηκαν για να εξυπηρετήσουν τον φτωχό παραγωγό, σήμερα οδηγούνται στην καπιταλιστικοποίηση.
Και αυτό αφορά όλες τις συνεταιριστικές βιομηχανίες στην αγροτική παραγωγή! Καλούμε τη φτωχή αγροτιά της περιοχής μας να παλέψει οργανωμένα ενάντια στο ξεκλήρισμά της. Καλούμε τους αγροτοκτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους της περιοχής μας να συσπειρωθούν στους Αγροτικούς τους Συλλόγους, βάζοντας στο στόχαστρο τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματά μας: Την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές της για τους αγρότες, όπως αυτές εκφράζονται όλα αυτά τα χρόνια με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (και την ανανεωμένη της μορφή που έπεται), τις κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου που πέρασαν και περνούν από αυτό τον τόπο συναινώντας σε αυτές, τις ξεπουλημένες ηγεσίες του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος που έδωσαν και δίνουν γην και ύδωρ προκειμένου οι "αναδιαρθρώσεις" - το ξεπάστρεμά μας δηλαδή - να μη βρει αντίσταση, τους μεγαλοεπιχειρηματικούς ομίλους που θησαυρίζουν (και στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης) με τον κόπο παραγωγών και εργαζομένων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου