Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ημερίδα με θέμα την αγροτική ανάπτυξη της Ηπείρου

«Στηριχτείτε στα πράσινα τείχη», το μήνυμα Τσαυτάρη

Έντονες αντιδράσεις από αγρότες και κτηνοτρόφους
 

Τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους αγρότες όλης της χώρας και σε μεγάλο ποσοστό τον πληθυσμό της Άρτας, αποτέλεσαν αιτία για να σημειωθούν εντάσεις πριν, κατά τη διάρκεια και την εξέλιξη της χθεσινής ημερίδας με θέμα την αγροτική ανάπτυξη της Ηπείρου, την οποία συνδιοργάνωσαν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας και η ΠΕΔ Ηπείρου, (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) και εκτυλίχθηκε χθες με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη στο ξενοδοχείο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ» στην Άρτα.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο, μεταξύ των οποίων στην πλειοψηφία τους αγρότες και κτηνοτρόφοι, αλλά και εκπρόσωποι των δυο κλάδων απ’ όλη την Ήπειρο. Πάρα πολλοί ασφαλώς ήταν και οι εκπρόσωποι φορέων Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με οργανωμένο μπλόκ, πανό και συνθήματα στην είσοδο του ξενοδοχείου υποδέχθηκαν την αυτοκινητοπομπή με τον αρμόδιο υπουργό μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Άρτας, με κυρίαρχη διαμαρτυρία το ξεκλήρισμα της αγροτιάς στη χώρα από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακολούθως στη διάρκεια της προσέλευσης του κοινού στην ημερίδα, στο λόμπι του ξενοδοχείου σχετική ένταση επικράτησε από μέρους εκπροσώπων αγροτικών φορέων και αγροτών με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος συνόδευε τον κ. Τσαυτάρη, θέτοντας ζητήματα για τις καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ και άλλα.

Τις ενστάσεις τους για την διαδικασία που επρόκειτο να τηρηθεί με την έναρξη της ημερίδας κατέθεσαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις πίσω σειρές της αίθουσας, ζητώντας να μιλήσουν πρώτα οι εκπρόσωποι τους ώστε να ακολουθήσουν απαντήσεις του υπουργού. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό αλλά διευκρινίστηκε ότι θα επρόκειτο να δοθεί ο χρόνος μεταξύ των θεματικών ώστε να τεθούν ερωτήσεις. Έτσι η διαδικασία ξεκίνησε με το χαιρετισμό του δημάρχου Αρταίων και προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου Ιωάννη Παπαλέξη, ως του εκπροσώπου της πόλης φιλοξενίας.

Το μήνυμα: «Στηριχτείτε στα πράσινα τείχη»


ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ


Η ημερίδα μεταξύ άλλων χαρακτηρίστηκε από το μήνυμα το οποίο εξέπεμψαν οι πολιτικοί φορείς με πρώτο βέβαια τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο συμπυκνώνεται στην τελευταία φράση του ιδίου «Στηριχτείτε στα πράσινα τείχη», εννοώντας ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί τη δεδομένη στιγμή στην πρωτογενή παραγωγή της.

Το μήνυμα αυτό έκανε ακόμη πιο σαφές ο κ. Τσαυτάρης, λέγοντας: «Σε αυτή την αίθουσα δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να διαφωνεί με το γεγονός ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορούμε να ξαναπατήσουμε στη Γεωργία. Η Ελλάδα ξαναβρέθηκε σε δύσκολες στιγμές στο παρελθόν. Όταν οι Πέρσες κατέλαβαν την Ελλάδα και έφτασαν μέχρι την Αθήνα κάποιος είχε τη σοφία να πει, στηριχθείτε στα ξύλινα τείχη, εννοώντας τα λίγα πλοία που είχαμε και σωθήκαμε. Λέω λοιπόν εγώ σήμερα στις δύσκολες συγκυρίες που ζούμε να στηριχθούμε στα πράσινα τείχη. Η Ήπειρος με την κτηνοτροφία της είναι ένα τέτοιο πράσινο τοίχος. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που περιγράφεται αλλά δεν αναιρεί τον στρατηγικό μας στόχο. Οι παππούδες μας πάτησαν όταν ήρθαν κατεστραμμένοι από τη Μικρασιατική καταστροφή στη γεωργία και ορθοπόδησαν, οι πατεράδες μας μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ξαναπάτησαν στα βαμβάκια, στα σιτάρια στα καπνά και σήμερα είναι μια ευκαιρία να ξαναπάρει η γεωργία το μέλλον του τόπου στα χέρια της. Σας καλώ λοιπόν σήμερα να βοηθήσετε. Πάρτε τώρα το μέλλον του έθνους στα χέρια σας».

-Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης μίλησε μετά τον δήμαρχο Αρταίων Ι. Παπαλέξη, τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τους βουλευτές Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Γκόκα και της ΔΗΜΑΡ Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου κατά κύριο λόγο έβαλε μια σειρά από σοβαρά ζητήματα για τον αγροτικό τομέα της χώρας και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας, μιλώντας για τα προβλήματα των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, τους αναδασμούς που έχουν σταματήσει, τη δεύτερη δόση στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα νέων αγροτών γιατί το κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ του υπουργείου δεν ολοκλήρωσε τα σεμινάρια που έπρεπε να κάνει. «Δεν φταίνε αυτοί που δεν έκανε τα σεμινάρια το κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ, είπε ο κ. Καχριμάνης, προσθέτοντας ακόμη και μια σειρά από άλλες παθογένειες στην οργάνωση και λειτουργία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως την υπολειτουργία και την πρόθεση του υπουργείου να καταργήσει τα Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης, όμως τόνισε πως η Περιφέρεια Ηπείρου θέλει να θέσει σε πλήρη λειτουργία το Κέντρο αυτό και μαζί με το ΤΕΙ Ηπείρου να βελτιώσει το «μπούτσικο» (πρόβατο), όπως αντίθετος δήλωσε και με την εγκατάλειψη από πλευράς του υπουργείου της Γαλακτοκομικής σχολής που το ενδιαφέρον σήμερα για την παρακολούθησή της είναι μεγαλύτερο και από αυτό που υπάρχει για ΤΕΙ και ΑΕΙ. Καυστικός ήταν ο κ. Καχριμάνης και για το ζήτημα της ΑΤΕ, υπογραμμίζοντας το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στον αγροτικό τομέα και τις επιχειρήσεις του είδους, λέγοντας χαρακτηριστικά «Είναι στοίβα πλέον οι επιταγές», και πρόσθεσε: «Το ίδιο λέει σήμερα και η ΔΩΔΩΝΗ. Δεν έχει ρευστότητα και έχει απλήρωτο τον κόσμο δυο μήνες», είπε ο κ. Καχριμάνης.

Μίλησε επίσης για παταγώδη αποτυχία του προγράμματος «Αλ. Μπαλτατζής», και αναφέρθηκε ακόμη μια φορά στην απόφαση της Ένωσης Περιφερειών για ξεχωριστά αναπτυξιακά προγράμματα σε ότι αφορά τον αγροτικό τομέα ανά Περιφέρεια, με μόνο επιτελικό ρόλο από μέρους του υπουργείου.

Ζήτημα έθεσε στη συνέχεια ο Χρ. Γκόκας για τις αναφορές περί φορολόγησης των αγροτεμαχίων

Απαντήσεις
 

Σε όλα αυτά θέλησε να απαντήσει ο κ. Τσαυτάρης παίρνοντας το λόγο και ξεκίνησε από την φορολόγηση των αγροτικών εκτάσεων, λέγοντας: «Δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να φορολογήσει κανένα παραγωγικό αγροτεμάχιο. Κακώς γίνεται όλος αυτός ο θόρυβος, η παραπληροφόρηση και ανησυχεί τον κόσμο, αποθαρρύνει νέους ανθρώπους αυτή η έλλειψη πληροφόρησης και οι αντικρουόμενες θέσεις. Η Κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον μας διαβεβαίωσε και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σας δηλώνω ότι δεν είναι στις προθέσεις της να φορολογήσει παραγωγικά αγροτεμάχια και ιδιαίτερα μάλιστα τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν και πώς τα βγάζουμε με δύσκολο τρόπο πέρα. Δεν πρέπει να ξαναβάλουμε άλλα βάρη. Είναι λάθος να νομίζουμε ότι όταν έχουμε ένα στρέμμα μέσα σε σχέδιο πόλεως ή σε κάποιο νησί και κάποιος μπορεί να το πάρει και να δώσει 20.000, 30.000, 50.000 ευρώ για να κάνει ένα ξενοδοχείο ή διαμερίσματα, ή να το πάρει κάποιος και να κάνει ένα σπίτι, ένα εξοχικό. Αυτό δεν είναι γεωργική αξία. Δεν βγάζει κανείς αυτά τα λεφτά από τα σταροχώραφα που έχει δίπλα. Ας τα φορολογήσουν για να βγούμε από τις δυσκολίες αλλά δεν εννοούν αυτά. Ακόμη κι αυτά που αναφέρθηκαν εκτός σχεδίου, δηλαδή εκτός σχεδίου πόλεως, αναφέρονταν σε δομημένες εκτάσεις εκτός σχεδίου. Όπου κάποιος είχε τέσσερα με πέντε στρέμματα, γιατί τόσα απαιτούνται για να δομήσεις εκτός σχεδίου, κι έχουν εκεί μέσα ένα σπίτι. Θέλουν κι αυτό να το φορολογήσουν. Ας το φορολογήσουν, φορολογείται ήδη. Δεν είναι όμως σε καμιά περίπτωση στις προθέσεις της κυβέρνησης κύριε βουλευτά και καλά κάνουμε και το ξεκαθαρίζουμε αυτό από το ξεκίνημα. Να μην φορολογηθούν τα αγροτικά τεμάχια στους κατ’ επάγγελμα κυρίως αγρότες».

Στη συνέχεια ο κ. Τσαυτάρης απάντησε με αρκετά καυστικό τρόπο στο αίτημα για διαχείριση του επιχειρησιακού προγράμματος από την αυτοδιοίκηση, λέγοντας: «Λυπάμαι που θα πω ότι είναι λάθος να ξεχωρίζουμε και να πούμε δώστε κάτι σε μας τους Αγίους και αφήστε εσάς που είστε κλέφτες. Η ιστορία είναι μαζί. Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε όλες οι βαθμίδες του κράτους, μέχρι και ο τελευταίος Έλληνας, αλλά θα το κάνουμε μαζί. Δεν δέχομαι το διαχωρισμό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι Άγιοι και όλο το υπόλοιπο κράτος είναι διεφθαρμένο. Εσείς ψηφίσατε να πάρετε τα ΤΟΕΒ και τα ΓΟΕΒ. Τα πρώτα στον Α΄ βαθμό και τα δεύτερα στο Β΄ Βαθμό, δηλαδή σε σας. Κι έρχεστε τώρα και μας λέτε καλά μας τα δώσατε αλλά πληρώστε εσείς το λογαριασμό. Δώστε μας τώρα τα άλλα. Λέω λοιπόν ότι μαζί μπορούμε να την κάνουμε αυτή την προσπάθεια. Τα αρδευτικά δίκτυα, μιας και αναφερθήκατε σ’ αυτά, το κράτος τα μελετάει, τα υλοποιεί και τα παραδίδει στους χρήστες, δηλαδή στους ντόπιους ανθρώπους, με το κλειδί στο χέρι να τα διαχειριστούν. Δηλαδή στοιχειωδώς να πληρώνουν ένα αρδευτικό δικαίωμα, δηλαδή το νερό, και με τα χρήματα αυτά να πληρωθούν δύο τρεις υδρονομείς, ίσως αν αντλούν να πληρωθεί και το ρεύμα κι αναγκαστικά να συντηρήσουν άμα σπάσει κάποιος τσιμενταύλακας. Εγώ στις Βρυξέλλες έδωσα μάχη, μιας και αναφερθήκατε σ΄ αυτό, όχι μόνο να είναι επιλέξιμη δαπάνη η μελέτη και η κατασκευή ενός νέου δικτύου αλλά να είναι επιλέξιμη δαπάνη όχι μόνο η συντήρηση αλλά και εκσυγχρονισμός τους.

Δεν είναι για μένα άλλοθι, η κυβέρνηση είναι ενιαία. Θέλω όμως να τονίσω την προσπάθεια, γιατί τέσσερα πέντε σημαντικά υπουργεία πρέπει να καταπιαστούν προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Για μένα όμως είναι και πρόβλημα και πρόκληση.

Γι΄ αυτό και βλέπετε ότι η μεγαλύτερη προσπάθεια που κάνω δεν είναι να λύσω τα επιμέρους προβλήματα στα οποία θα αναφερθώ, αναγνωρίζω την καθημερινότητα του καθενός, το πιο σημαντικό όμως θέμα είναι σύσσωμη η Κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί και τα κόμματα αλλά και σύσσωμος ο κοινοβουλευτικός κόσμος πρέπει να βάλουμε τη γεωργία στο κέντρο της σκέψης του κόσμου. Να αναγκαστούν τα αστικά κέντρα και οι υπηρεσίες να καταπιαστούν με τα προβλήματα αυτά. Όλες οι εισροές της γεωργίας, δεν προέρχεται καμία από το ΥπΑτ, ούτε το νερό, ούτε το έδαφος, ούτε ο βοσκότοπος, ούτε όλα αυτά τα θέματα που σας περιέγραψα, ούτε το πετρέλαιο, ούτε η επιστροφή του ΦΠΑ. Να λοιπόν, γιατί είναι προς τιμήν της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, που για πρώτη φορά είπε σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο να συμμετέχει πλέον και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό για μένα έχει πολύ μεγάλη σημασία. Έχει πολύ μεγάλη σημασία που όλος ο κόσμος στα αστικά κέντρα καταπιάνεται, άλλες φορές βέβαια από ενδιαφέρον τώρα ένεκεν της ανεργίας και των δυσκολιών, κι από ανάγκη».

Σχεδιασμός για… τρεις Ελλάδες
 

Ο κ. Τσαυτάρης στην συνέχεια της ομιλίας του ούτε λίγο ούτε πολύ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι για τον αγροτικό τομέα και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τρεις διαφορετικές. Τη νησιωτική, την ορεινή και την πεδινή με τη μεγάλη και εντατική καλλιέργεια. Μίλησε για τον συντονισμό που πρέπει να υπάρχει σε κάθε μια από τις περιπτώσεις αυτές, αναφέροντας τη σύνδεση της νησιωτικής παραγωγής με τον τουρισμό, την σύνδεση της κτηνοτροφίας με τη γεωργία για την ορεινή Ελλάδα όπως είναι και η Ήπειρος, ενώ σε κάθε περίπτωση τόνισε την ανάγκη για ζώνες παραγωγής κάτι που άρχισε να κάνει το υπουργείο στη Βόρεια Ελλάδα και δείχνει να έχει επιτυχία. Ο επενδυτής ακόμη και στον παραγωγικό τομέα θέλει ένα σίγουρο και ασφαλές περιβάλλον για να την επένδυσή του, είπε ο κ. Τσαυτάρης όταν αναφέρθηκε σε καθορισμό παραγωγικών ζωνών από το υπουργείο που δίνει το ρεύμα, το νερό ακόμη και το τηλέφωνο και χρεώνει 2.000 ευρώ το στρέμμα για να συμμετέχει κανείς στην παραγωγική διαδικασία. Και πάντως εκείνο που τόνισε έχοντας νωρίτερα επισκεφθεί και την καθετοποιημένη μονάδα ΧΗΤΑ, ότι τέτοιες είναι οι επιχειρήσεις που χρειάζεται σήμερα η χώρα, παράγοντας και αξιοποιώντας κάθε υπόλοιπο για κάλυψη ενέργειας, λιπάσματος κλπ.

Η άποψη πάντως που μετέφερε ο κ. υπουργός για την Ήπειρο είναι να στηριχτεί άμεσα η κτηνοτροφία ώστε να προκύψει η ανάγκη για επανεκκίνηση και της γεωργίας και η μεταξύ τους σύνδεση.

Ηλίας Θεοδωρίδης: «Απαιτείται Περιφερειακό Αγροτικό Συμβούλιο»



Το λόγο για την επίσημη έναρξη της ημερίδας μετά τους χαιρετισμούς πήρε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε, ότι θα πρέπει όλοι όσοι συμμετέχουν στην ημερίδα και οι φορείς αυτών θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία του Αγροτικού Περιφερειακού Συμβουλίου. Το δικό του μήνυμα πάντως ήταν ότι ο εύκολος αλλά αντιπαραγωγικός δρόμος έχει τελειώσει και πλέον η αγροτική αναγέννηση της χώρας αποτελεί αναγκαιότητα που θα προχωρήσει με άλλους όρους, κάνοντας λόγο για: την ανάγκη διατροφικής επάρκειας, την ανατροπή της χωροταξικής ανισορροπίας του πληθυσμού, την ανατροπή του ελλειμματικού πρωτογενούς τομέα σε δυναμικό εξαγωγικό ανταγωνιστικό κλάδο, την αποκατάσταση μια νέας αναπτυξιακής – οικολογικής ισορροπίας στον πρωτογενή τομέα, την έμφαση στην Μεσογειακή διατροφή ως νέου διατροφικού πολιτισμού.

Η δήλωση του υπουργού Αθ. Ταυτάρη
 

Ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, απαντώντας στο ερώτημά μας για το αν και κατά πόσο είναι έτοιμη η Ελληνική Πολιτεία να στηρίξει τη στροφή της χώρας στον παραγωγικό πρωτογενή τομέα, μας είπε: «Είναι έτοιμη και θα τη στηρίξει. Έχω επανειλημμένα έρθει στην Ήπειρο και ως επιστήμονας αλλά έρχομαι ξανά σήμερα για δεύτερη ή τρίτη φορά ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το κάνω γιατί θεωρώ ότι η Ήπειρος και η κτηνοτροφία είναι το κύριο θεμέλιο στο οποίο θα μπορούσε να πατήσει ξανά η γεωργία μας και να ανορθωθεί. Η κτηνοτροφία μας, είναι η αχίλλειος πτέρνα της αγροτικής οικονομίας και γενικότερα του τόπου. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, πατώντας σε αυτή τη δυνατότητα, γιατί η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας περνάει από την Ήπειρο και γενικότερα από την ορεινή Ελλάδα, να υποστηρίξουμε την Ήπειρο, να υποστηρίξουμε την κτηνοτροφία και με τον τρόπο αυτό να υποστηρίξουμε και το θέμα που αναφερθήκατε.. Βλέποντας ότι μόνο το 6% του ανθρωπίνου δυναμικού της Ευρώπης είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών, αποφάσισε να επιβάλει στα κράτη μέλη στη νέα ΚΑΠ να ξοδέψουν 2% του συνολικού προϋπολογισμού, δηλαδή πάρα πολλά χρήματα – στη χώρα μας μεταφράζονται σε 480 με 500 εκατομμύρια περίπου για να υποστηριχθεί το ανθρώπινο δυναμικό στη γεωργία. Για μας είναι πολύ σημαντικό. Γιατί εμείς όχι μόνο έχουμε ανάγκη να υποστηριχθεί το εργατικό δυναμικό στη γεωργία αλλά έχουμε ανάγκη να δώσουμε δουλειά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους των αστικών κέντρων που αυτή τη στιγμή αποτελεί η ανεργία ένα από τα πιο οξυμένα κοινωνικά μας προβλήματα».

Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας Λ. Ραβανός

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας, κ. Λεωνίδας Ραβανός δήλωσε σχετικά με τα όσα απαιτούνται από την επίσημη πολιτεία. «Οι νέοι αγρότες θέλουν τη στήριξη της πολιτείας, από πλευράς τόσο επιμορφώσεως όσο και οικονομικής. Αυτοί τη στιγμή πολύ συνάδελφοι μας και σε όλη την Ήπειρο και στην Πρέβεζα δεν έχουν ρευστότητα. Ας ανοίξουν επιτέλους οι κάνουλες των τραπεζών, διότι έχουν γίνει κάποιες μικρές κινήσεις αλλά από κει και πέρα ο αγρότης χρειάζεται οικονομική στήριξη. Αυτό είναι το ζητούμενο. Από κει και πέρα εμείς πιστεύουμε ότι όλοι μας θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο επάγγελμα, διότι πιστεύουμε ότι ο αγροτικός τομέας είναι αυτός που δίνει λύσεις σε μια οικονομική κρίση. Αυτό πολεμάμε και αυτό θα κάνουμε. Όλα αυτά θα τα δούμε και θα τα συζητήσουμε στο πρώτο φεστιβάλ νέων αγροτών που ξεκινάει 6 με 8 Σεπτεμβρίου στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και αφορά σε όλη την Ήπειρο και επειδή είχαμε πολλούς νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα έχοντας επιστρέψει από τις πόλεις πίσω στα χωριά τους, θέλουμε να τους στηρίξουμε και να τους πούμε ποιες καλλιέργειες σύγχρονες ή και παλιές μπορούν να κάνουν για να ανταποκριθούν. Αλλά αυτά με τη στήριξη της πολιτείας και την εκπαίδευση που χρειάζονται οι αγρότες».

Χαιρετισμός του Δημάρχου Αρταίων

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης που είπε: «Ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και Δήμαρχος Αρταίων σας καλωσορίζω στην πόλη μας και σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στη σημερινή ημερίδα..

Στόχος της σημερινής ημερίδας είναι, αφ’ ενός να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ήπειρος στην πορεία προς την αγροτική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, αφ’ ετέρου να προβάλλει το ρόλο της αγροτοκτηνοτροφίας ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας, αναδεικνύοντας τα υφιστάμενα προβλήματα και προτείνοντας λύσεις.

Η περιοχή της Ηπείρου είναι ευλογημένος τόπος παραγωγής προϊόντων. Είναι τόπος ιδανικός για αγροτική εκμετάλλευση και για παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα απ’ ότι γίνεται σήμερα, τα οποία μπορούν να έχουν υψηλή ανταγωνιστικότητα σε στοχευμένες αγορές, με πιστοποίηση.

Ο αγροτικός τομέας μπορεί και πρέπει να γίνει εργαλείο ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου, δημιουργώντας προϋποθέσεις επιστροφής του αστικού πληθυσμού, καταπολέμησης της φτώχειας και της ανεργίας και βελτίωσης της κοινωνικής συνοχής. Πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους της παραγωγής και του μόχθου και να σχεδιάσουμε μαζί τους το δρόμο που θ’ ακολουθήσουν.

Το δρόμο για την αναγέννηση της ελληνικής γεωργίας και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Διότι, με την αγροτική οικονομία ζωντανή και ανθηρή, θα κρατηθεί όρθια και η κοινωνία».

Αλ. Καχριμάνης: Η ύπαιθρος, η Ήπειρος εγκαταλείφθηκε

Σε σημεία της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης στην ημερίδα για την Αγροτική Ανάπτυξη στην Άρτα, ανέφερε τα εξής: «Αν σε κάτι συμφωνούμε σε αυτή την αίθουσα, είναι η αναγκαιότητα ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής. Στο δια ταύτα όμως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Χαίρομαι που στην πρόσκληση της ημερίδας γίνεται λόγος για «συμμετοχική διαδικασία», «διάλογο» και «διαβούλευση».

Διάλογο και διαβούλευση ζητάμε οι περιφερειάρχες εδώ και ένα χρόνο για διάφορα θεσμικά ζητήματα με το Υπουργείο σας και περιμένουμε να ορισθεί ημερομηνία συνάντησης με την Πολιτική Ηγεσία του.

Απόψεις, θέσεις, προτάσεις έχουν διατυπωθεί πολλές και ενδιαφέρουσες και στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Το αποτέλεσμα το βιώνουμε σήμερα: Η ύπαιθρος, η Ήπειρος εγκαταλείφθηκε. Άρα πρώτα πρέπει να δούμε γιατί απέτυχαν τα προγράμματα. Να αποφύγουμε λάθη που έγιναν, αλλά και να λυθούν προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα των αγροτών. Και αυτά δεν είναι λίγα:

Θα αναφέρω ορισμένα επιγραμματικά:

Οι ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ πνέουν τα λοίσθια και αναζητούν φορέα να τους δώσει χέρι βοήθειας. Η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στις άμεσες αρμοδιότητές της και δεν διέθετα και πόρους, ήλθε αρωγός τους προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία τους, να αντιμετωπιστούν κίνδυνοι για πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι βιολογικές καλλιέργειες «κόλλησαν». Νέοι αγρότες που εντάσσονται σε προγράμματα τα εγκαταλείπουν. Αναδασμοί σταμάτησαν.

Τα Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης υπολειτουργούν και ουσιαστικά η παραγωγή ντόπιων φυλών ζώων, όπως το μπούτσικο, είναι ανεπαρκέστατη. Για μας είναι αδιανόητο το Κέντρο παραγωγής μπούτσικου, που είναι η ταυτότητα της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, να μεταφερθεί στα Γιαννιτσά. Το Κέντρο πρέπει να παραμείνει στην Ήπειρο και με τη συνεργασία του ΤΕΙ να αναπτύξει την παραγωγή του μπούτσικου και άλλων ντόπιων φυλών.

Οι ιχθυογεννητικοί σταθμοί (Λούρου – Κορωνησίας) επίσης υπολειτουργούν. Εδώ και δύο χρόνια σταμάτησε ακόμη και η βιολογική παρακολούθηση του ποταμού Λούρου που είναι απαραίτητη για την πεστροφοκαλλιέργεια.

Η Γαλακτοκομική Σχολή εγκαταλείφθηκε και αυτή στην τύχη της από τις εποπτευόμενες υπηρεσίες του Υπουργείου. Ανέλαβε η Περιφέρεια Ηπείρου να εκπονήσει μελέτη ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού της, η οποία και διαβιβάστηκε στο Υπουργείο από το οποίο περιμένουμε απάντηση.

Η δική μας θέση έχει διατυπωθεί κατ΄ επανάληψη και σε όλους τους τόνους: Όλες αυτές οι περιφερειακές δομές που είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα πρέπει να περάσουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Ειδικά δε η Γαλακτοκομική Σχολή και το Ινστιτούτο Γάλακτος, με τη συνεργασία ΤΕΙ και Πανεπιστημίου, μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων, που είναι το πρώτο ζητούμενο της νέας προγραμματικής περιόδου.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας και συνθλίβει τους αγρότες.

Υπάρχει όμως και επίσης σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Είναι θετική η ανακοίνωση για το γεωργικό ταμείο επιχειρηματικότητας, ωστόσο πρέπει να υπάρξει παρέμβαση του Υπουργείου προς τις τράπεζες ειδικά την περίοδο αυτή, για διευκόλυνση των μεταποιητικών Ηπειρώτικων επιχειρήσεων (ΔΩΔΩΝΗ κ.α.) που σήμερα δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια κίνησης.

Η Μεταρρύθμιση, είτε Αγροτική, είτε Διοικητική, προϋποθέτει σπάσιμο στεγανών, αλλαγή νοοτροπιών, εκσυγχρονισμό δομών και υπηρεσιών. Φοβάμαι όμως ότι ορισμένοι δεν έχουν διδαχθεί τίποτε από το παρελθόν.

Στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης, υπάρχει το παράδειγμα της παταγώδους αποτυχίας του «ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», ή ακόμη η ιστορία και η ταλαιπωρία με το πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ. Εκεί τα είδαμε όλα!

Σήμερα που είναι επιτακτική ανάγκη ο εκσυγχρονισμός του κράτους, είναι αδιανόητο να πολλαπλασιάζονται οι διοικητικές δομές, που προσθέτουν κόστος στους πολίτες, σύγχυση και γραφειοκρατία στους αγρότες.

Η πρόταση της Ένωσης Περιφερειών είναι ξεκάθαρη, λογική και ταυτισμένη με το πνεύμα και το γράμμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης:

Κύριε Υπουργέ, οι ευκαιρίες δεν δίνονται κάθε μέρα, το μέλλον του αγροτικού κόσμου δεν ταυτίζεται με τα συμφέροντα συντεχνιών και όσων παραμένουν αγκυλωμένοι στο χθες. Η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα δεν είναι ζήτημα επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά εθνικής ευθύνης. Προχωρήστε λοιπόν σε τομές και ρήξεις. Διαφορετικά σε λίγα χρόνια, πάλι για τα ίδια θα συζητάμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates