Ενόψει και της προχθεσινής επίσκεψης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσαυτάρη στην Άρτα, γεννιούνται κάποια εύλογα ερωτήματα!
Ο υπουργός δεν απάντησε στις κραυγές αγωνίας των κτηνοτροφών για την αδικαιολόγητη, εδώ και τρεις μήνες, τακτική της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, να μην πληρώνει το γάλα που παραλαμβάνει από τους κτηνοτρόφους.
Αυτή η κυβέρνηση πριν λίγους μήνες απέκλισε από τον διαγωνισμό της πώλησης της Δωδώνης, την προσφορά των τοπικών ενώσεων, του Ηπειρώτη στρατηγικού επενδυτή και της τοπικής κοινωνίας, για να δώσει αβίαστα, παρόλα αυτά που ειπωθήκαν για την διαφάνεια της διαδικασίας, την μεγάλη γαλακτοβιομηχανία στον ιδιώτη επενδυτή.
Με δεδομένη αυτή την απόφαση θα έπρεπε να εγγυηθεί την σωστή λειτουργία της Δωδώνης που θα διασφαλίζει την μοναδικότητα των προϊόντων της περιοχής μας (ΠΟΠ), την διατήρηση των τιμών του γάλακτος και την συνέπεια στην εξόφληση των κτηνοτρόφων. Αντ’ αυτού οι τιμές έμειναν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, που όλοι περίμεναν μια τουλάχιστον μικρή άνοδο, με δεδομένη την αύξηση των ζωοτροφών, κόπηκε το πριμ που δινόταν με βάση την ποσότητα γάλακτος που έδινε κάθε παραγωγός και το χειρότερο, οι παραγωγοί είναι τρεις μήνες απλήρωτοι με ότι αυτό συνεπάγεται.
Μήπως όλες αυτές οι ενέργειες είναι προσχεδιασμένες και η Δωδώνη λειτουργήσει ως ένας σύγχρονος «Δούρειος Ίππος», που στόχο έχει τα ηπειρωτικά προϊόντα που έχουν κατακτήσει όλον τον πλανήτη με την αξεπέραστη ποιότητά τους και τις υψηλές τιμές που απολαμβάνουν οι ηπειρώτες κτηνοτρόφοι σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας;
Αν η διοίκηση της Δωδώνης συνεχίσει με αυτή την τακτική, ένα μέρος των κτηνοτρόφων θα στραφεί σε μικρότερες επιχειρήσεις που παρασκευάζουν γαλακτοκομικά προϊόντα στην περιοχή και είναι τυπικές στις πληρωμές τους.
Αν σκεφτείτε ότι αυτή την στιγμή αυτές οι επιχειρήσεις πληρώνουν κάτω από 1 ευρώ το κιλό το πρόβιο γάλα ενώ η Δωδώνη 1,05 ευρώ, όταν θα έχουν πλεόνασμα και ενδεχομένως εκμεταλλευτούν την κατάσταση θα ρίξουν και άλλο την τιμή του γάλακτος. Αντιλαμβάνεστε τότε την διόγκωση του προβλήματος! Αυτές οι μειώσεις τιμών θα είναι το τέλος για τους μικρούς κτηνοτρόφους που είναι η ραχοκοκαλιά της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο και που στηρίζουν την οικονομία της περιοχής όλα αυτά τα χρόνια.
Επίσης καλό θα είναι να συνυπολογίσουμε και τους κανόνες παρασκευής στην ηπειρώτικη φέτα (ΠΟΠ) και την εκδοχή υποτίμησης της ποιότητας των προϊόντων από αυτές τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν έχουν την τεχνολογία και τεχνογνωσία του μεγέθους της Δωδώνης. Η υψηλή τιμή της φέτας στην Ήπειρο καθορίζεται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την μοναδικότητα της. Φανταστείτε να χαθεί η ένδειξη (ΠΟΠ) από την φέτα! Θα καταρρεύσει μονομιάς η κτηνοτροφική δραστηριότητα της Ηπείρου. Την σταθερότητα και διασφάλιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των κτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής μπορεί, μονό η Δωδώνη να διασφαλίσει.
Συνοψίζοντας όλους αυτούς τους παράγοντες που καθορίζουν την χρησιμότητα και τον ρόλο της Δωδώνης στην περιοχή της Ηπείρου, θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση που να επιλύσει τα όποια προβλήματα και να δώσει ένα τέλος στην αγωνία των κτηνοτρόφων της Ηπείρου για το μέλλον τους και την πορεία της Δωδώνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου