Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Τρέχει να προλάβει τις κινητοποιήσεις ο Τσαυτάρης - τρόμος και στο Μαξίμου για τα μπλόκα

Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων οι αγρότες της Θεσσαλίας, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, σε δηλώσεις τους αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου.

Οι αγρότες δεν ικανοποιήθηκαν από τη συνάντηση, καθώς σύμφωνα με όσα ανέφεραν δεν έλαβαν σαφείς απαντήσεις στα αιτήματά τους.
 

Αντίθετα, ο υπουργός είπε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα, σημειώνοντας πως σταθερά καταβάλλονται προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών. Ενδεικτικά ανέφερε πως για πρώτη φορά η επιστροφή του 50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, αντί για τον Ιούλιο, πρόκειται να δοθεί τον Φεβρουάριο.
 

«Η φωτιά άναψε» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «καμία μορφή αγώνα δεν αποκλείεται».
 

«Ο κ. υπουργός δεν απάντησε τίποτα συγκεκριμένο, λέγοντας ότι πολλά από τα αιτήματά μας είναι αρμοδιότητα άλλων υπουργείων. Όμως, εμείς έχουμε μάνα και πατέρα αυτό το υπουργείο» είπε ο κ. Μπούτας και προσέθεσε ότι τα αποτέλεσμα της συνάντησης θα συζητηθούν με τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας και θα αποφασισθεί η εξέλιξη των κινητοποιήσεών τους.
 

Όπως είναι γνωστό, η κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική στον πρωτογενή τομέα ξεκίνησε την Κυριακή, με παρατάξεις τρακτέρ και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πλατείες χωριών.
 

Σύμφωνα και με το υπόμνημα που παρέδωσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ των αιτημάτων τους είναι να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι, να μην μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο, να μειωθεί κατά 30% η τιμή του αγροτικού ρεύματος, να δοθούν άτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος, να είναι αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ και να υπάρξουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα.
 

Επίσης, ζητούν κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ, αλλά και να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή, που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014-2020.

Οι θέσεις του υπουργού 

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Α. Τσαυτάρης, αφού δήλωσε ότι κατανοεί τα αιτήματα των αγροτών, σημείωσε πως εξήγησε στους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών τις προσπάθειες που γίνονται για όσα άπτονται κυρίως της αρμοδιότητας του υπουργείου του. Ανέφερε πως ήδη από σήμερα ξεκίνησε τμηματικά η καταβολή σε κτηνοτρόφους των ενισχύσεων στο πλαίσιο του Κανονισμού de minimis, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αυξημένων τιμών στις ζωοοτροφές. Συνολικά θα δοθούν 30 εκατ. ευρώ.


Επίσης, γνωστοποίησε πως εντός του Φεβρουαρίου θα καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος στους βαμβακοπαραγωγούς, ύψους 200 εκατ. ευρώ, κι ανάμεσα στους δικαιούχους θα είναι και Θεσσαλοί παραγωγοί, οι καλλιέργειες των οποίων έχουν πληγεί από το πράσινο σκουλήκι. Όπως εξήγησε, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν ότι μπορεί να κινδυνεύει η συνδεδεμένη ενίσχυση, καθώς η εκτίμηση της ζημιάς συνυπολογίζεται στη στρεμματική απόδοση.


Σε ό,τι αφορά στο θέμα του κόστους της ενέργειας που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο, ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε πως μετά κι από σχετικές συνεννοήσεις με το οικονομικό επιτελείο, σχεδιάζεται να δοθεί το 50% της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου πριν τον Μάρτιο και το υπόλοιπο 50% τον Σεπτέμβριο. Όπως σημείωσε, είναι οι περίοδοι που οι αγρότες, λόγω έναρξης των καλλιεργητικών εργασιών τους, έχουν περισσότερο ανάγκη για πετρέλαιο. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε από την πλευρά μας και θέλω να είμαστε πάντα σύννομοι με την ΕΕ.


Για να μην πληρώνουν άδικα πρόστιμα οι Έλληνες πολίτες» κατέληξε ο υπουργός.



Αναλυτικότερα, μετά την συνάντηση ο υπουργός έκανε την εξής δήλωση: «Η συνάντηση πήγε πολύ καλά. Ήταν σε θετικό το κλίμα. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί με τους εκπροσώπους των ενωτικών ομοσπονδιών αγροτικών συλλόγων Θεσσαλίας. Ξέρω τα αιτήματά τους, είναι 5-6 σημαντικά αιτήματα. Είχα κι εγώ την ευκαιρία να τους εξηγήσω τι κάνουμε για το καθένα από αυτά. Να τα ιεραρχήσουμε.



Οι κτηνοτρόφοι περνούν μια δύσκολη χρονιά, ένεκα της ραγδαίας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών. Τους είπα ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και μιλώ για μια προσπάθεια που έχει αρχίσει από το Σεπτέμβριο, άσχετα αν σήμερα αρχίζει η υποστήριξη των κτηνοτρόφων από το πρόγραμμα de minimis. Ήδη από σήμερα το πρωί δίνουμε 30 εκατ. € στους κτηνοτρόφους για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα με τις τιμές των ζωοτροφών που ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα τους. Αρχίζουμε από τους αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους των πεδινών περιοχών, σε λίγες μέρες θα δώσουμε των πτηνοτρόφων, των χοιροτρόφων και τελευταίοι θα είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι των ορεινών περιοχών γιατί εκείνοι θα υποστηριχθούν από το Άρθρο 68. Επομένως, λύθηκε ένα σημαντικό πρόβλημα που παλεύουμε σαν πολιτική ηγεσία να το λύσουμε μέσω του Κανονισμού αυτού, από την Ε.Ε., εδώ και μήνες.



Δεύτερον, μας έθιξαν το θέμα του βάμβακος και των ζημιών που υπέστησαν από το πράσινο σκουλήκι. Καταρχήν τους έδειξα τα δεδομένα, που ήταν ο μέσος όρος της παραγωγής που είχαν φέτος οι αγρότες, για παράδειγμα της Λάρισας. Έχουμε συγκεντρώσει τα στοιχεία που έδωσαν στα εκκοκκιστήρια. Ο μέσος όρος της παραγωγής βάμβακος στη Θεσσαλία ήταν 346 κιλά το στρέμμα. Άρα ήταν μια καλή χρονιά όταν ο μέσος όρος φτάνει σε αυτό το νούμερο, συγκριτικά με τους μέσους όρους που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια χωράφια έπαθαν ζημιά από το πράσινο σκουλήκι. Τους ανησυχούσε μήπως και οι αποδόσεις αυτών που είχαν πέσει πολύ κάτω από το 346 ήταν τόσο χαμηλές που θα ήταν απαγορευτικές και θα έχαναν τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Ένα τμήμα των ενισχύσεων στα βαμβάκια δίνονται σε συνάρτηση με την παραγωγή τους. Αν λοιπόν κάποιος πει ότι έπεσε τόσο, ένεκα του σκουληκιού και δεν θα πάρω τη συνδεδεμένη ενίσχυση, αυτό είναι λάθος. Ήταν λάθος η πληροφόρηση τους, γιατί οι εκτιμήσεις που υπάρχουν, είτε σαν σκουλήκι, είτε σαν παγετός, είτε σαν πλημμύρα, προστίθενται στην απόδοση του γεωργού, άρα δεν κινδυνεύει καθόλου η συνδεδεμένη ενίσχυση του βάμβακος που τους ενδιαφέρει από τη ζημιά που έπαθαν, είτε από χαλάζι, είτε από παγετό, είτε από πλημμύρα, είτε από το σκουλήκι. Τους διαβεβαίωσα, μάλιστα, ότι θα τους δώσουμε μέσα στον Φεβρουάριο την συνδεδεμένη ενίσχυση που θα είναι και η «λυδία λίθος» που λέμε ότι πραγματικά γίνεται.

Τρίτον, έθεσαν το θέμα της ενέργειας που είναι μια σημαντική εισροή στη γεωργία. Αυτή την περίοδο, την Άνοιξη, που αρχίζουν τα οργώματα, τα σκαλίσματα, τη σπορά, οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες, είπαν ότι τώρα ξοδεύουν πολύ πετρέλαιο και ένεκα του ότι έχει αυξημένη τιμή το πετρέλαιο δυσκολεύονται. Και αυτό είναι σωστό. Τι κάνουμε εμείς για να απαλύνουμε αυτή τη δυσκολία τους; Δίνουμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των πετρελαιοειδών.

Επιμεριζόμαστε δηλαδή εμείς ένα τμήμα αυτού του κόστους, βγάζοντας τον φόρο. Πέρυσι δώσαμε το 50% , από τα 160 εκατ.€, το Σεπτέμβριο και το υπόλοιπο 50% το Δεκέμβριο για να τους βοηθήσουμε να μειωθεί αυτό το κόστος. Έχουν δίκιο να λεν ότι αυτές οι δύο περίοδοι δεν τους βοηθούν, καθώς δεν είναι καλλιεργητικές. Τώρα όμως την άνοιξη, αυτή την εποχή οι γεωργοί έχουν ανάγκη πετρελαίου όπως και το Σεπτέμβριο που μαζεύουν τις συγκομιδές τους και σπέρνουν τις νέες καλλιέργειες, τις φθινοπωρινές.

Είπαμε λοιπόν και βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο και με τον κ. Σταϊκούρα και τον κ. Μαυραγάνη αντί να δώσουμε τα χρήματα αυτά, την πρώτη δόση, τον Ιούλιο να τους τα δώσουμε τώρα, μέσα στο Φεβρουάριο, ώστε να έχουν βοήθεια και να μπορούν να σπείρουν. Και το υπόλοιπο 50% να το δώσουμε το Σεπτέμβριο τότε που θα συγκομίζουν. Νομίζω ότι τους ικανοποίησε εν μέρει. Μακάρι να μπορούσαμε να τους το δώσουμε δωρεάν, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε δωρεάν όλο το πετρέλαιο. Επομένως αυτή είναι η βοήθεια που μπορούμε να τους προσφέρουμε.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών έθιξαν κάποια ακόμα θέματα που είναι μεν σημαντικά για αυτούς, όμως δεν άπτονται των δικών μας προσπαθειών. Για παράδειγμα έχουν πάρα πολλές κλοπές χαλκού από τις γεννήτριές τους και δεν μπορούν να ποτίσουν κλπ. Συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με την αστυνομία, θα δουν κυρίως τη διακίνηση αυτού του πράγματος. Δηλαδή κάπου καταλήγει αυτός ο χαλκός. Είναι τρεις, τέσσερις μάντρες που πρέπει να ελεγχθούν και ίσως εντοπιστούν οι δράστες. Όπως κάναμε και την προηγούμενη φορά με την παράνομη διακίνηση φυτοφαρμάκων για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Το καταλαβαίνω, αλλά δεν είναι με τη στενή έννοια πρόβλημα που μπορεί να το λύσει μόνο του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έθιξαν κι άλλα θέματα που φαίνονται λογικά και πρέπει να τα διορθώσουμε. Είναι διαχειριστικά θέματα, όπως το συγκεκριμένο με τα προγράμματα συνταξιοδότησης που χρηματοδοτήθηκαν για να πάρουν σύνταξη. Το πρόγραμμα επειδή όλοι αγρότες τότε έπαιρναν σύνταξη στα 65, έληγε στα 65. Τώρα όμως το 65 έγινε 67 και ξαφνικά βρίσκονται ξεκρέμαστοι από το πρόγραμμα. Αυτό πρέπει να δούμε πώς θα το λύσουμε για να είμαστε εντάξει και με το Πρόγραμμα και με τους Κανονισμούς της Ε.Ε.

Εξήγησα στους εκπροσώπους των αγροτών ότι κάνουμε ότι μπορούμε από την πλευρά μας. Πρέπει να τα κάνουμε όλα σύννομα. Δεν θέλω, κι αυτό είναι βούληση όλης της πολιτικής ηγεσίας, να κάνουμε κάτι που να ξεφεύγει από τους Κανονισμούς της Ε.Ε και δεν θέλω φεύγοντας να έρθει μερικά χρόνια αργότερα και να πουν ότι «αυτό δόθηκε παρανόμως». Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, φυσικά ούτε προς το δικό μου, ούτε προς το δικό του, γιατί στο τέλος όταν έρθουν τα πρόστιμα πάλι ο ελληνικός λαός θα τα πληρώσει. Ευχαριστώ πολύ».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Μαρούδας Ρίζος και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Νικολόπουλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Καρδίτσας Κώστας Τζέλας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων- «Η Άνοιξη» Απόστολος Θωμόπουλος και ο Ιω. Κακούτης μέλος της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Κιλελέρ.

Νωρίτερα το paseges.gr έγραφε:

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη συναντώνται σήμερα στην Αθήνα εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών Λάρισας,Τρικάλων και Καρδίτσας προκειμένου να του θέσουν ζητήματα που αφορούν την μείωση επιστροφής του ΦΠΑ, την φορολόγηση των αγροτών, τις τιμές του πετρελαίου, των εφοδίων και του αγροτικού ρεύματος. Η συνάντηση δεν αναμένεται να φέρει ιδιαίτερο αποτέλεσμα, καθώς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι κινητοποιήσεις είναι προαποφασισμένες, τόσο από συνεταιριστές όσο και από άλλους φορείς. Μάλιστα οι αγρότες προτίθενται να κατέβουν και στην Αθήνα. Το ζήτημα απασχολεί ήδη τους επιτελείς του πρωθυπουργού.

Η συνάντηση πάντως πραγματοποιείται «υπο την πίεση των τρακτέρ» τα οποία ήδη έχουν βγει στις πλατείες των χωριών από την περασμένη Κυριακή ενώ συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό από τις Ενωτικές Ομοσπονδίες οι περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά προκειμένου να επιτευχθεί μαζική και δυναμική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates