Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

«Φουντώνει» ο πόλεμος για το καλαμπόκι

Το… καλαμπόκι φαίνεται να αποτελεί στο αμέσως επόμενο διάστημα πεδίο «διαμάχης» και συμφερόντων παγκοσμίως εφέτος, αφού η ξηρασία και η οικονομική κρίση δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά. Η πιο δυσάρεστη διάσταση του ζητήματος έχει να κάνει με τους κτηνοτρόφους, τους πτηνοτρόφους και τους χοιροτρόφους, οι οποίοι βασίζουν τη διατροφή των ζώων τους σε μεγάλο βαθμό στο συγκεκριμένο δημητριακό.

Ένας συνεχής «πόλεμος» συμφερόντων ξέσπασε εφέτος με αφορμή την ξηρασία, τη μείωση της παραγωγής και την οικονομική κρίση, η οποία περιόρισε τα οικονομικά των αγροτών, με αποτέλεσμα πολλά χωράφια να μείνουν χέρσα. Ο «πόλεμος» αυτός έχει να κάνει με τα κτηντοροφικά φυτά και κυρίως το καλαμπόκι που αποτελεί βασικό είδος διατροφής για τα περισσότερα ζώα που εκτρέφουν οι κτηνοτρόφοι.


Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με καταγγελίες του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας στη βόρεια Ελλάδα έχουν «ξεχυθεί» στην αγορά Βόυλγαροι και Κροάτες έμποροι, οι οποίοι αγοράζουν μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού κι άλλων κτηνοτροφικών φυτών. Τέτοιες πρακτικές και αγοραπωλησίες πιέζουν περαιτέρω την εσωτερική αγορά κι ενώ οι έλληνες κτηντορόφοι ήδη από πέρσι αναγκάστηκαν να υποσιτίσουν τα ζώα τους, με αποτέλεσμα την άμεση μείωση της παραγωγής τους.


Σύμφωνα με τους παραγωγούς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η εγχώρια αγορά να ξεμείνει από καλαμπόκι την περίοδο κοντά στα Χριστούγεννα, δεδομένου ότι πολλοί αγρότες δεν ήταν σε θέση εφέτος, από οικονομικής άποψης, να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.


Αυτός ο ιδιότυπος «πόλεμος» συμφερόντων που έχει ξεσπάσει και τείνει να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις «τροφοδοτείται» από ειδήσεις και πληροφορίες που κάνουν λόγο για μείωση στην παραγωγή καλαμποκιού και σε άλλες παραγωγικές χώρες.


Ενδεικτικά, πρέπει να αναφέρουμε, σύμρφωνα με πληροφορίες, ότι η γαλλική παραγωγή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 15,2 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας πτώση κατά 2,7% σε σύγκριση με το 2011.


Μολυσμένο καλαμπόκι στην Κύπρο


Σε συναγερμό έχει τεθεί το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου μετά τον εντοπισμό δύο μολυσμένων φορτίων διαφορετικής ζωοτροφής τις τελευταίες ημέρες.


Πρόκειται για δύο φορτία που εισήχθησαν το ένα για λογαριασμό της Επιτροπής Σιτηρών και το άλλο για ιδιωτική εταιρεία τα οποία έχουν εντοπιστεί από τον τομέα του Κλάδου Ελέγχου Ζωοτροφών, του Τμήματος Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος μολυσμένα με σαλμονέλα και αφλατοξίνες.


Πληροφορίες του κυπριακού Τύπου που επιβεβαιώθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας, αναφέρουν ότι ποσότητα των μολυσμένων φορτίων παρέλαβαν μύλοι επεξεργασίας ζωοτροφών, και μικρός αριθμός κτηνοτροφικών μονάδων ενώ το μεγαλύτερο φορτίο παραμένει σε αποθήκες. Από την πρώτη στιγμή ειδοποιήθηκαν όλοι όσοι έλαβαν ποσότητες από τα μολυσμένα φορτία ώστε να μη χρησιμοποιήσουν τις ζωοτροφές είτε για επεξεργασία, είτε για τη βρώση των ζώων. 

 

Αραβόσιτος από Βουλγαρία
 

Το δεύτερο μολυσμένο δείγμα εντοπίστηκε σε φορτίο αραβόσιτου (σιταροπούλα) που εισήχθη στην Κύπρο από ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των ζωοτροφών. Το βάρος του φορτίου ανέρχεται στους 1.700 τόνους και εισήχθη στις 28 Αυγούστου από τη Βουλγαρία.

Την Τρίτη εξάλλου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα που έδειξαν ότι το φορτίο ήταν μολυσμένο με αφλατοξίνες και αμέσως ειδοποιήθηκαν όσοι προμηθεύτηκαν τη σιταροπούλα να μην προβούν σε χρήση της.


Ο μεγαλύτερος όγκος του φορτίου και συγκεκριμένα οι 1500 τόνοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αποθήκες στο Βασιλικό, ενώ ποσότητα έχει διοχετευτεί σε μύλο ζωοτροφών στη Λεμεσό, σε μύλο της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και σε κάποιες κτηνοτροφικές μονάδες της ίδιας περιοχής.


Χθες, η εταιρεία προχώρησε και αυτή σε προσφυγή και έχει διοριστεί ανεξάρτητος λειτουργός, ο οποίος θα διενεργήσει εκτεταμένους ελέγχους στο φορτίο. Τα αποτελέσματα και αυτής της έρευνας αναμένονται γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου.

 

Αλέξανδρος Μπίκας  
mpikas@paseges.gr

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates