Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Ομαλοποίηση της αγοράς ακτινιδίων – τι λένε οι συνεταιριστές


Μετά τη δυστοκία στην εμπορία των ακτινιδίων φαίνεται πως αρχίζει να ομαλοποιείται η κατάσταση κι αν είναι πράγματι έτσι, θα σταματήσει η αγωνία των καλλιεργητών που δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τις καλές καιρικές συνθήκες για τη συγκομιδή.

Υπό κανονικές συνθήκες μέχρι τώρα θα είχε κοπεί το 90% των ακτινιδίων, όμως λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα με στόχο την «συμπίεση» των τιμών προς τα κάτω για τους παραγωγούς, παρέμεναν όλα τα ακτινίδια στα δέντρα.

Κι ενώ οι καλές ημέρες περνούσαν και υπό τον φόβο των καιρικών μεταβολών για τους καλλιεργητές αλλά και υπό την πίεση των αγορών για τους εμπόρους, τα δεδομένα άλλαξαν από προχθές.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Άρτας - Φιλιππιάδας Ευάγγελος Βαγγέλης, άρχισαν οι πρώτες συμφωνίες με τους εμπόρους και η κοπή ακτινιδίων γίνεται σχεδόν σε όλη την έκταση της Αρτινής πεδιάδας, με τιμή που κινήθηκε ανοδικά υπέρ των παραγωγών σε σχέση με ό,τι ζητούσαν αρχικά οι έμποροι.

Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣΑ-Φ κ. Βαγγέλη, «Τελικά η σθεναρή αντίσταση που πρόβαλλαν οι παραγωγοί είχε θετικά αποτελέσματα αφού οι τιμές με τις οποίες κλείνονται πλέον οι συμφωνίες φτάνουν στα 40 και 42 λεπτά το κιλό, από τα 30 που ζητούσαν οι έμποροι, διατηρώντας στάση αναμονής προκειμένου οι παραγωγοί να «σπάσουν» υπό το φόβο της καταστροφής της φετινής σοδειάς.


«Η φετινή παραγωγή άρχισε να συλλέγεται και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς, καθότι έχει περάσει ο χρόνος και μπορεί να έχουμε μεταβολή του καιρού», είπε ο κ. Βαγγέλης, εκτιμώντας ότι να συνεχιστεί η συγκομιδή με την ίδια εντατικοποίηση σε λιγότερο από μια εβδομάδα από σήμερα θα έχει μαζευτεί πάνω από το 50%.

«Βρίσκομαι σήμερα στην περιοχή του Ανθότοπου και κινούμαι στον κάμπο όπου βλέπω πολλά φορτηγά να φορτώνουν», είπε ο ίδιος, όταν μέχρι την Κυριακή εκφράζονταν έντονος προβληματισμός καθώς τίποτε δεν κινούνταν στην περιοχή.

Στο μεταξύ τα ακτινίδια της Άρτας άρχισαν να αποστέλλονται στην Μακεδονία όπου και οδηγούνται στα ψυγεία για να εξαχθούν μετά συσκευασμένα προς την Κεντρική Ευρώπη, τις χώρες νέα μέλη της ΕΕ και τη Ρωσία, όπου είναι οι μεγαλύτερες αγορές των ελληνικών ακτινιδίων.


Η οικονομική κρίση φυσικά και δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη ζήτηση για τα αγροτικά προϊόντα, όπως είπε ο κ. Βαγγέλης καθότι η κατανάλωση έχει περιοριστεί σε όλα τα είδη.


Όπως ανεπηρέαστους δεν άφησε και τους οικονομικούς μετανάστες που τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονταν στη περιοχή και ο αριθμός τους φαίνεται να έχει μειωθεί.

Όμως ακόμη και σήμερα τα συνεργεία που έχουν συσταθεί και συλλέγουν ακτινίδια εξακολουθούν να αποτελούνται από οικονομικούς και πολιτικούς μετανάστες.

«Όχι σε ότι αφορά τα εργατικά χέρια δεν έχουμε μεταβολές», απάντησε ο κ. Βαγγέλης όταν τον ρωτήσαμε σχετικά, προσθέτοντας: «Τα συνεργεία συλλογής που υπήρχαν παλιότερα στο χωριό μου, επί παραδείγματι δεν υπάρχουν πια. Κάποτε είχε τέσσερα και πέντε συνεργεία και σήμερα κανένα. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε νέους που να εργάζονται στον αγροτικό τομέα στην περιοχή μας εξακολουθεί να παραμένει ένα διαπιστωμένο γεγονός.


ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates